Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Sony R1 - мотокрос
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   19-02-06 13:45

Малко снимки от вчера.

Бобошево - Мотокрос

Условия на снимане:
- 160 ISO
- RAW/JPG (JPG повечето)
- серия от 3 снимки (не, никога не можеш така да хванеш важното. За мен спортната ф-я е снаиперска, а не автоматична стрелба на сляпо)
- Полафилтър (за сметка на 1 стоп...имаше чудесно небе и пейзаж)
- Сенник.
- снимане в диапазона 24-120 мм (най-често в средната му част..предпочитам по-малка дистанция и по-голяма "съпричастност")
- Скорости на затвора (1/650-1/2000 ...може и по ниски, при възможност за добро водене "проследяване". Мотокросистите не бяха толкова много, че да минават често пред обектива...за правене на 1 успешна снимка от 10 възможни)

Особености:
Минавах оттам (на кафе при познати)..и мислех за пореден път да наобиколя Стобските пирамиди (този път със Сонито, което единствено бях взел). Видях подготовката. Излязох на пистата и направих няколко снимки. LCD ми даде възможност да задоволя любопитството на кросистите. Показаха ми интересните места и движения - улеи, релси, коловози... (нищо не разбирам от мотокрос). Обещах да им дам снимки (разменихме координати). Заставах на интересните участъци, гледах как минават няколко, и си направих план как и откъде да снимам (според обекта, фона, осветлението). Снимах.
Спазвах принципа: "Колкото по-близо до обекта, толкова по-жива снимка". Излизах на самата писта дори (когато имах предварителна уговорка с кросиста, по кои коловоз точно ще мине[smilie3] ) Няма AF дето може да хване фокус на преминаващ през кадъра за стотни от секундата обект (особено при странично снимане от 1-2 метра). Фокуса взимам от бучка пръст, (интерполирам възможното разстояние до предстоящата снимка). Освен това на скоците, бабуната направо ти скрива идващият кросист (защото ползвам винаги ниска гледна точка). Ако мине по-близо или по-далеч от мястото на което го чакаш на гюме - разбира се ..пропускаш. [smilie2] Използвах скорости над 1/1000 когато исках да замразя и Рила върху снимката, като част от сюжета, и под 1/1000 когато проследявах полета. Най-интересен обект се указа един "кибик", така, че подчиних композицията в кадрите дето най-си харесвам и на неговото присъствие вътре.
Разбрахме се с момчетата, в бъдеще ще снимам някои техни прояви и състезания.

Отговори на това съобщение
 Re: Sony R1 - мотокрос
Автор: djore   
Дата:   19-02-06 13:49

[smilie24]

Автор: Delchev   
Дата:   19-02-06 14:07

стахотни са, особено 3тата - с човека, дето се е опрял на тоягата отстрани е направо жестока!!! [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: koceto   
Дата:   19-02-06 14:08

[smilie24] готини снимки.

Автор: ibk   
Дата:   19-02-06 14:09

[smilie24]
хубави снимки!

Дата:   19-02-06 14:29

Delchev
Снимката се казва: "Обратен вираж"[smilie3]
И на мен ми е фаворита.[smilie24]
Тенкс на всички [beer]

Забравих да кажа:
Снимане от полуспусък разбира се - няма никакво закъснение при Сони. Ако си натискаш бутона директно за снимка - няма да хванеш и прахта след кросиста [smilie5]

Една "телеметрична камера" също би се справила чудесно.[smilie5](Смяната за съжаление няма скорости над 1/250)[smilie3] Ръчното задаване на фокуса е супер приоритет в такива условия...а спортния визьор (дето виждаш обекта преди да влезе в кадъра)-също [smilie21]
Да не говорим за възможността да я изнесеш закачена на монопод напред, с дълго жило...и да направиш супер близки и ниски ракурси с широк ъгъл [smilie3]

Публикацията е редактирана (19-02-06 14:34)

Автор: STESLA   
Дата:   19-02-06 14:33

Mobby_Dick ,апарата си е АПАРАТ, но това си е МАИСТОРЛЪК[smilie24]

Автор: boni   
Дата:   19-02-06 14:39

Хубави са снимките, но специално за такива цели DSLR-а е класи отгоре и с него щеше да направиш още по-хубави.20Д примерно има страхотно серво, направо е незаменим за подобни цели, както и Д200 на Никон.
На R1 силата му е другаде и наистина за много неща е по-добър от ДСЛР.

Публикацията е редактирана (19-02-06 14:45)

Дата:   19-02-06 14:52

Знам какво може сервото. Имам хубав ЕОС 5 [smilie5]
За такива снимки изключвам АФ, ако снимам с него[smilie3]
Така се прави професионално...вервай ми [smilie3]
91 -ва снимах мачове за в-к Футбол. Сигурно АФ тогава е бил много бавен, та не се ползваше почти[smilie3] Щях да почвам да работя там..но малко плащаха [smilie5]
Докато вдигнеш обектива към някаква ситуация...топката е отлетяла на другия край. ДАко успееш да кадрираш само си е постижение. Фокуса се гласи по разстоянието на "предстоящата ситуация", а тя се познава според това, колко познаваш футболистите, стила...изобщо пред коя врата да застанеш дори [smilie3]

Хубаво нещо е "свръхтехниката"...ама повече за рекламни и зарибителни цели [smilie5]

Дата:   19-02-06 14:57

Абе не знам ама с хубав следящ фокус се правят неща, които не може да се направят без него.С един хубав следящ фокус и 5 кадъра/сек, тоя мотор ще му направиш серия от 20 кадъра без да го изпуснеш нито веднъж от фокус.Да не говорим за следене при ниска скорост със стабилизиран по вертикала обектив...
Иначе и аз съм снимал успешно конни спортове със Сони 707, но не е там работата.

Дата:   19-02-06 15:00

Примерно ето тази серия никога няма да я направиш без добър следящ фокус, с ръчен въобще да не говорим. А тя е правена с нисък клас евтин ДСЛР и с нисък клас обектив:
http://belfo.photo-forum.net/pent/Images/girl.jpg

Дата:   19-02-06 15:03

За да го снимаш като на кинофилм, значи не знаеш къде точно ще е интересен. Не забравяи, че там дето е...вероятно ще ти излезе от обсега на вариото (ако ще идва към тебе...а и вариото трябва да движиш). Говориме за бавни ситуации...дето нещо идва към тебе плавно.
Тук си скрит ниско под бабуната в ниска гледна точка....и се ориентираш по шума на двигателя, които идва към тебе.
Кажи ми АФ, дето ще ти хване прелитащ за стотни през визьора ти обект[smilie5] [smilie7]

Дата:   19-02-06 15:05

boni
никога не казваи никога [smilie5]

Автор: navy   
Дата:   19-02-06 15:07

AI SERVO AF (автоматичен фокус, позволяващ следене на приближаващ се обект със скорост до 50 км./час и разстояние до 10 м.) и AI Focus AF (превключва автоматично между One Shot AF и AI SERVO AF при регистриране на движение на обекта).

Изключително ценни неща [smilie7]
Особенно за този случай [shtrak]

Дата:   19-02-06 15:08

ооо гусин Бонев [smilie7] ся и аз ще покажа една серийка...

Дата:   19-02-06 15:09

AI SERVO AF (автоматичен фокус, позволяващ следене на приближаващ се обект със скорост до 50 км./час и разстояние до 10 м.)

не ти ли се струва малко...недостатъчно [smilie5]

Дата:   19-02-06 15:11

Абе за майсторлък и предвиждане на ситуацията хубаво...Аз мога да си го следя през цялото време на АФ и в решаващия момент да пусна една серия от 3-4 кадъра.
Пак ти казвам с 20Д съм пробвал, следящия фокус не изпуска нито един кадър. Всички съвременни спортни фотографи го ползват.Можеш да видиш как и с какво снимат фотографите на Nascar...За демонстрация на майсторски умения и предвиждане на ситуации всеки може да се забавлява и да снима както се е снимало преди повече от 15-20г, но за професионални цели не могат да си го позволят, защото изпуснат ли решаващия миг на зрелищната катастрофа или нещо друго - губят си договора автоматично.
Иначе за удоволствие, може и с Киев-4 няма проблем...

Дата:   19-02-06 15:12

Е, ти си мислиш, че ако обекта е над 10 метра няма да го снима ли [smilie18]

Глей тва, имам и снимана прелитаща над главата ми чайка, също така профучаващи край мен коли, но са на нотбука някъде в тестовете, но не е проблем да повторя каквото и да е, вервай ми, 20Д се справя ПИРФЕКТНО!

https://photo-forum.net/static/forum/2006-02/znux9554.JPG
http://www.vista-at.com/run.jpg

Дата:   19-02-06 15:15

Зрелищната катастрофа.....оле, аз съм директно уволнен [smilie5]
Никога не мога да ги предвиждам така нещата, ...а да ги издерижирам така...много е жестоко, нямам сърце [smilie5] [smilie7]

Дата:   19-02-06 15:17

Аз ти говорех как се снима за Наскар примерно.Да не ти спамим темата повече - хубави са ти снимките.

Дата:   19-02-06 15:18

Не бе, нищо не съм казал за твоите кадри, хубави са, дори тези с дядката имат добра фотографска стойност за мен.

Просто тук коментирам предимството на ДСЛР с хубав обектив и системата за следящ фокус комбинирана със серво.

Просто предимството е голямо!

Това, че ти можеш да заковеш даден кадър и със смяна 8 си е изцяло в твой плюс. Просто си представи, ако имаше по свестен апарат [smilie7]

Публикацията е редактирана (19-02-06 15:18)

Дата:   19-02-06 15:22

Те и няколко кросисти паднаха, ама....направо бяха в другия край на пистата[smilie5]
А един падна, докато се катерих по байра да снимам пейзаж...и цялото поле одтолу ми бе под погледа.
Пистата е километри може би...[smilie3]

Дата:   19-02-06 15:32

navy
аз съм твърдо убеден, че имам свестен апарат, иначе щях да си купя 20Д [smilie3]
Казах, че имам ЕОС5...ама при динамични събития предпочитам да си взема Канон Ф1 то...нищо, че няма АФ [smilie5]
Въпрос на харесване, може би [smilie3]

Да не разправям каква мъка беше с ЕОС, докато снимах тази зима едно катерене на студ с дълъг обектив....мале мила, изключих АФ направо, и минах на матово стъкло [smilie5]

Всичко е въпрос на стил.

Аз не отричам АФ в репортажната и спортна ф-я, но почти не снимам спорт....и за мен приоритетите са други.
Всеки апарат според целта си! Няма универсален.
А иначе ако искаш си вземи Марк 2, и снимай с него пейзажи [smilie5]
Те хората нарочно му намалили пикселите и матрицата..та да може процесора свръхбързо да се оправя и да снима като картечница...т.е. със скоростта на добър филмов апарат де. [smilie7]

Дата:   19-02-06 16:10

Ей, накарахте ме да хвърлям от балкона хляб за да привлека чайките и да ги снимам в полет...

Ей го на, насрещен полет на грозен гларус със следящ фикус!

https://photo-forum.net/static/forum/2006-02/ywjj5395.JPG
http://www.vista-at.com/fly.jpg

Автор: carl_cox   
Дата:   19-02-06 16:12

Mobby_Dick [smilie24]

Navy [smilie24]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна