Автор: Mobby_Dick
Дата: 19-02-06 13:45
Малко снимки от вчера.
Бобошево - Мотокрос
Условия на снимане:
- 160 ISO
- RAW/JPG (JPG повечето)
- серия от 3 снимки (не, никога не можеш така да хванеш важното. За мен спортната ф-я е снаиперска, а не автоматична стрелба на сляпо)
- Полафилтър (за сметка на 1 стоп...имаше чудесно небе и пейзаж)
- Сенник.
- снимане в диапазона 24-120 мм (най-често в средната му част..предпочитам по-малка дистанция и по-голяма "съпричастност")
- Скорости на затвора (1/650-1/2000 ...може и по ниски, при възможност за добро водене "проследяване". Мотокросистите не бяха толкова много, че да минават често пред обектива...за правене на 1 успешна снимка от 10 възможни)
Особености:
Минавах оттам (на кафе при познати)..и мислех за пореден път да наобиколя Стобските пирамиди (този път със Сонито, което единствено бях взел). Видях подготовката. Излязох на пистата и направих няколко снимки. LCD ми даде възможност да задоволя любопитството на кросистите. Показаха ми интересните места и движения - улеи, релси, коловози... (нищо не разбирам от мотокрос). Обещах да им дам снимки (разменихме координати). Заставах на интересните участъци, гледах как минават няколко, и си направих план как и откъде да снимам (според обекта, фона, осветлението). Снимах.
Спазвах принципа: "Колкото по-близо до обекта, толкова по-жива снимка". Излизах на самата писта дори (когато имах предварителна уговорка с кросиста, по кои коловоз точно ще мине ) Няма AF дето може да хване фокус на преминаващ през кадъра за стотни от секундата обект (особено при странично снимане от 1-2 метра). Фокуса взимам от бучка пръст, (интерполирам възможното разстояние до предстоящата снимка). Освен това на скоците, бабуната направо ти скрива идващият кросист (защото ползвам винаги ниска гледна точка). Ако мине по-близо или по-далеч от мястото на което го чакаш на гюме - разбира се ..пропускаш. Използвах скорости над 1/1000 когато исках да замразя и Рила върху снимката, като част от сюжета, и под 1/1000 когато проследявах полета. Най-интересен обект се указа един "кибик", така, че подчиних композицията в кадрите дето най-си харесвам и на неговото присъствие вътре.
Разбрахме се с момчетата, в бъдеще ще снимам някои техни прояви и състезания.
|
|