Автор: turin
Дата: 17-02-06 12:26
Ами да кажем, че цената им е много голямо предимство. Освен това неуспялата докрай идея за универсални връзки обектив-тяло (най-вече м42) има много предимства днес - просто има много, много голям избор от добри, издържали времето, "пазени" от любителите обективи. Демек - класики, "оцелели" ;)
Сигурно си виждал в мрежата тестове на разни обективи - голяма част от тези стари стъкла губят разкост към периферията, или имат други дефекти. Но евтините съвременни обективи (и пак в пъти по-скъпи от старите механични;) също имат такива дефекти.
А пък са с пластмасови корпуси, износват се и се чупят бързо. И пак струват пари много. А най-хубавите пък са безбожно скъпи...
И все пак някои от тези стари стъкла се представят по-добре от масовите днешни обективи. А с м42 и с преходници можеш да си снимаш на новото цифрово тяло и да не се тормозиш "ох, кога ще спестя достатъчно за хубав обектив" ;) Това, че е с ръчен фокус не е недостатък - прехваленият бърз автофокус за какво ти е? Сериозно - само ако снимаш спорт или примерно водни кончета ти трябва. Иначе с хубав ръчен обектив си в джаза.
Иначе аз изобщо не съм спец, не ме слушай ;) Не знам с какво снимат "майсторите", дето викаш, но си е факт, че и с добра, и с лоша техника могат да се правят и добри, и лоши снимки ;)
Така че - да си снимаме с каквото ни е кеф ;) Аз просто ти се зарадвах на офертата - не един, ами цели два обектива, при това много добри. Не знаех за 20/4, мерси на Моби и Юлиус за инфото. Иначе на мен "в списъка" ми беше засега само 35/2.4 МС-то. Сега ще си добавя и 20/4 ;)
Публикацията е редактирана (17-02-06 12:28)
|
|