Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Студийни+канонски светкавици...Какво ми се губи?
Автор: Grandpa   
Дата:   10-02-06 20:48

Значи от няколко дена във фирмата в която работя (не като фотограф) се правят разни конференции и вчера гледам, че спретнали един "Димитровски кът" и праскат групови снимки и т.н. Фотографката използваше:

1. Канон 10Д
2. 550 на фотоапарата
3. 430 на статив
4. 2х Хенсел Интегра 500 студийни моноблока.

Не видях никакъв радио спусък да е включен в 10Д-то, както и никакви допълнителни (умни оптични) спусъци да са включени в студийните светкавици.
С други думи, доколкото аз можах да видя ги палеше само оптично със 550 на фотоапарата.
Всички светкавици светкаха.

Това, дето не ми се връзва е:

1. Ако 550 е в ЕТТЛ режим, то ще си бачка супер със 430, но префлаша ще пали студийните светкавици по-рано и те на практика няма да участват в снимката

2. Ако 550 е в ръчен режим, то тогава Интегрите ще си светкат когато трябва (няма префлаш), но как тогава пали 430 ?

Снимките няма да видя (поне не в суров вид) и няма как да преценя със сигурност, но ми се струва, че както и да го извъртам, ако не се ползват радио или оптични "умни" (дето да пренебрегват префлаш) спусъци (не мисля, че Интегрите са си с такива), все някоя от светкавиците няма да участва в експозицията...

Бъркам ли някъде?

Отговори на това съобщение
 Re: Студийни+канонски светкавици...Какво ми се губи?
Автор: asahi   
Дата:   10-02-06 20:57

Всичко е на ръчен режим, няма префлаш, слейв светкавиците палят синхронно по святкането на основната, вкл. и 430.

Автор: kal-mi   
Дата:   10-02-06 20:57

Това май е мистерия и за мене...)))

Автор: athom   
Дата:   10-02-06 20:58

Зависи от дължината на импулса на студийните.
Ако дълъг могат да покриват и префлаша и истинския флаш си мисля.

[beer] [shtrak]

Дата:   10-02-06 21:01

аха...

ма.ка им Канонска, а иначе 430 не ще да се пали като обикновен слейв. Искат да си купим 550 [smile]

Автор: n1x0n   
Дата:   10-02-06 21:21

Снима се на ръчен режим, никакъв TTL не ти върши работа при тия 2 моноблока, само ще се бърка.

Двете Канонски блъскат на пълна мощност, двете интегри между 1/8 и 1/4 някъде.

Дата:   10-02-06 22:00

т.е. 430ЕХ може да работи като прост оптичен (не еттл) слейв?

Дата:   10-02-06 23:09

"т.е. 430ЕХ може да работи като прост оптичен (не еттл) слейв? "

Само ако имаш 550 за мастер или другия канонски инфрачервен контролер (не му помня името модела). Иначе с обикновен ИЧ излъчвател не става.[smilie2]

Дата:   10-02-06 23:28

Инфрачервен - ок, но ако се позват серия от импулси (били те и инфрачервени) та да се разберат кой кой е, та тогава да светкат...доколкото знам почти всички оптични спусъци реагират и на ИР, т.е. като Канонските мастер и слейв почнат да си "говорят" (пък било то и с ИР) и студийните пак ще се изтаковат преждевременно...

Дата:   11-02-06 00:04

Биха могли да почват да си "говорят" след като се е отворил затвора. Така или иначе импулсите за комуникация няма да повлияят на експозицията понеже са слаби. На 1/125 или колкото е там имат достатъчно време да си говорят и да се изсветкат всичките.

Дата:   11-02-06 00:35

Съмнявам се да си "говорят" на отворен затвор.
По вероятно ми се струва да не е достатъчно силен импулса на "ИР разговора" (това зависи и от конкетното място и "видимостта" м/у отделните светкавици, нямам представа и как ИР се отразява и т.н.) дето студийните светкавици хващат...

Дата:   11-02-06 01:26

Не знам със сигурност за канон, но при безжичния ТТЛ на Минолта комуникацията е при отворен затвор. След като се отвори затвора първата серия кодове пали светкавицата и след като светкавицата излъчи достатъчно светлина (на база поредица импулси) я гаси с пореден код импулси които са също във видимия спектър, но са малки по интензитет , а може и да са сметнати в общата експозиция.

Автор: exo99   
Дата:   11-02-06 01:46

basssiiiiiiii..................

първа  назад  1     всички  напред  последна