Автор: Josh
Дата: 06-02-06 10:27
Zdraveite!
Otskoro pritejavam Panasonic FZ30 i kato vseki nov sobstvenik se opitvam da razbera kakvo moje moq aparat i se vziram vyv vsqka podrobnost.
Pri detailno razglejdane na edna ot snimkite (fragment s beli faqnsovi plochki) zabelqzah stranno svetlo-sinio (CYAN) petynce vyrhu edna ot plochkite. Pomislih si : "Znachi tova e to cveten shum". No neshto ostana da me glojdi: "Ami ako mi e precakan nqkoi piksel na matricata?". Napravih eksperiment: stativ, dobro osvetlenie, bql list hartiq s markeri, i dve snimki v RAW format prez edna minuta. I v dvete snimki imashe mnojestvo takiva cvetni tocki - MAGENTA, CYAN, YELLOW. Izbrah edna harakterna konfiguraciq ot takiva tochki v pyrvata snimka i q potyrsih vyv vtorata snimka. Za moi ujas otkrih syshtata konfiguraciq na syshtoto mqsto.
Kazah si "Krai - ne e cveten shum - matricata mi e precakana - myrtvi pikseli!" - no ne mi se iska da e taka. Ne znam kakva e prirodata na cvetniq shum, a i kakva e skorostta mu na promqna.Vqrno che toi kato vseki shum e sluchaen, no kolko byrzo preminava ot edna realizaciq v druga? S drugi dumi - vremeto ot edna minuta mejdu dvete snimki, dali e dostatychno "ugasnal" piksel da "svetne" otnovo (v primera s trite magenta tochki - ugasnal zelen piksel). Dali tova ne e nqkakyv vyobshte razlichen po priroda efekt? Zshto vsichki takiva tochki sa edinstweno v nqkoi ot tezi tri cvqta - znachi tam napylno lipsva signal ot piksela s dopylvasht cvqt? Ako stava vypros za shum v usilvatelite sled matricata za6to ne se promenq ot snimka kym snimka, i zasho ne e i cvetovo sluchaen - t.e. zashto tezi tochki ne sa ot vsqkakvi vyzmojni cvetove?
Oshte neshto mi napravi vpechatlenie. Znaete che pri snimane v RAW format, aparata pravi i syprovojdashta snimka v JPG format. V syprovojdashtiq pyrvata snimka JPG-fail tezi tri tochki lichat mnogo qsno, a v syprovojdashtiq vtorata snimka gi nqma vyobshte. Nishto ot nastroikite ili osvetlenieto ne sym promenql mejdu dvete snimki.
Molq vi za mneniq, tyi kato sym uplashen za aparata si. Ne tolkova zaradi tezi nqkolko tochki, kolkoto che e ako matricata mi se skapva to broqt im progresivno moje da raste.
|
|