Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Уплашен за FZ-30
Автор: Josh   
Дата:   06-02-06 10:27

Zdraveite!
Otskoro pritejavam Panasonic FZ30 i kato vseki nov sobstvenik se opitvam da razbera kakvo moje moq aparat i se vziram vyv vsqka podrobnost.
Pri detailno razglejdane na edna ot snimkite (fragment s beli faqnsovi plochki) zabelqzah stranno svetlo-sinio (CYAN) petynce vyrhu edna ot plochkite. Pomislih si : "Znachi tova e to cveten shum". No neshto ostana da me glojdi: "Ami ako mi e precakan nqkoi piksel na matricata?". Napravih eksperiment: stativ, dobro osvetlenie, bql list hartiq s markeri, i dve snimki v RAW format prez edna minuta. I v dvete snimki imashe mnojestvo takiva cvetni tocki - MAGENTA, CYAN, YELLOW. Izbrah edna harakterna konfiguraciq ot takiva tochki v pyrvata snimka i q potyrsih vyv vtorata snimka. Za moi ujas otkrih syshtata konfiguraciq na syshtoto mqsto.
Kazah si "Krai - ne e cveten shum - matricata mi e precakana - myrtvi pikseli!" - no ne mi se iska da e taka. Ne znam kakva e prirodata na cvetniq shum, a i kakva e skorostta mu na promqna.Vqrno che toi kato vseki shum e sluchaen, no kolko byrzo preminava ot edna realizaciq v druga? S drugi dumi - vremeto ot edna minuta mejdu dvete snimki, dali e dostatychno "ugasnal" piksel da "svetne" otnovo (v primera s trite magenta tochki - ugasnal zelen piksel). Dali tova ne e nqkakyv vyobshte razlichen po priroda efekt? Zshto vsichki takiva tochki sa edinstweno v nqkoi ot tezi tri cvqta - znachi tam napylno lipsva signal ot piksela s dopylvasht cvqt? Ako stava vypros za shum v usilvatelite sled matricata za6to ne se promenq ot snimka kym snimka, i zasho ne e i cvetovo sluchaen - t.e. zashto tezi tochki ne sa ot vsqkakvi vyzmojni cvetove?
Oshte neshto mi napravi vpechatlenie. Znaete che pri snimane v RAW format, aparata pravi i syprovojdashta snimka v JPG format. V syprovojdashtiq pyrvata snimka JPG-fail tezi tri tochki lichat mnogo qsno, a v syprovojdashtiq vtorata snimka gi nqma vyobshte. Nishto ot nastroikite ili osvetlenieto ne sym promenql mejdu dvete snimki.

Molq vi za mneniq, tyi kato sym uplashen za aparata si. Ne tolkova zaradi tezi nqkolko tochki, kolkoto che e ako matricata mi se skapva to broqt im progresivno moje da raste.

Отговори на това съобщение
 Re: Уплашен за FZ-30
Автор: boni   
Дата:   06-02-06 10:31

Така както го пишеш нищо не е ясно.
Прати ми файла на boni_bonev@abv.bg да го видя и ще ти кажа.

Автор: Mmariana   
Дата:   06-02-06 10:41

И аз имам намерение да купувам този апарат тези дни. За какво трябва най-вече да гледаме в магазина и първите три дни след покупката, когато можем директно да го върнем в магазина. Какво трябв да огледаме и къде може да има евентуални дефекти които могат да бъдат избегнати още в магазина. Имаше проблеми с някаква смазка, оплаквания тук във форума, сега матрица излезе. Дайте съвети.

Дата:   06-02-06 10:45

Pratih gi

Автор: джъмбо   
Дата:   06-02-06 10:48

абе тоя какво написа по-горе?!?!?!

Дата:   06-02-06 10:50

Mmariana: Tova sys smazkata sym go vijdal samo na snimkata v DPREVIEW. Ina4e sym oglejdal okolo 5 takiva aparata i nqma ni6to takova. Za matricata ne se pritesnqvai - o6te nqma nikava prisyda. 4akai da vidim kakvo 6te kajad po-mydrite.

Автор: джъмбо   
Дата:   06-02-06 10:54

та какво означаваше уважението да пишеш на кирилица???

Дата:   06-02-06 10:57

Прав си - ще пиша на кирилица. Просто съм нов във форума. Сега обаче се притеснявам за апарата си и търся съвет.

Автор: hotsnail   
Дата:   06-02-06 11:07

po princip algoritmite za podtiskane na shuma pri dulgi ekspozicii pri dSLR sa podobni na towa deto si naprawil.

T.e. aparatcheto shtrakwa dwe fotki edna deto iskash i oshte edna bez da eksponira sensora. posle wadi ot purwata wtorata premahwajki shuma w matricata. pri KM5D, oly E-500 i D50 go ima tui neshto

Автор: ecobo   
Дата:   06-02-06 11:12

Шум, шум, шум....
Превъзходна оптика и изключително калпава матрица - това са паналайките.

Решение на проблема ->> DSLR [smilie25]

Автор: simbon4o   
Дата:   06-02-06 11:16

Виж си RAW-а през Photoshop CS2 със ACR3.3 ;) ако пак ги има, може и да са хот пиксели. Аз имам един бял пиксел на моя който само при RAW се вижда на JPG го няма, а ако ползваш нещо различно от ACR за четене на RAW може да е от софтуера ;) на мен ми излизат някви петна при отваряне на RAW с ACDSee8Pro. Не е страшно и ако си го взел до 3-4 дена може и веднага да ти го сменят в ТМ. Плюс това 1,2- 3 пиксела при 8 милиона други не са такъв проблем :) аз затова и не си нося моя заради едно пикселче.

Дата:   06-02-06 11:20

Моля прати ми както ти казах, пълен и нередактиран файл с пълен EXIF, от това което ми пращаш никакви изводи не мога да си направя.
Иначе за хот пикселите - аз на моя D100 едно време имах поне 10.Винаги има хот пиксели , софтуера ги крие обикновено.

Дата:   06-02-06 11:49

boni: сега прикачвам един такъв файл - от RAW записан в JPEG чрез ACDSee Pro. Малко бавно става...

simbon4o - хот-пиксела бял ли е? Мойте цветни петна са сякаш някои трите елемента (червен, син или зелен) не изкарва никакъв сигнал. То тогава няма да е ХОТ (HOT) ами ще е някакъ КУУЛ (COOL) пиксел. И въобще на какво се казва пиксел : на цялата триада (червен, зелен и син) или на всеки един цветен елемент?

Автор: int_27h   
Дата:   06-02-06 11:51

Според мен става дума за "статичен шум" наистина в матриците има някой дефектни пиксели, които не се променят с времето, но самият апарат си ги чисти по споменатия вече начин с 2те снимки.
Чудя се при рав снимки дали се чисти статичния шум? Може би не, затова трябва да си го изчистиш ти.

Най-лесно става като сложиш капачката и снимаш с голяма експозиция, без алгоритмите за шумоподтискане. Тази снимка ти дава няколко шарени пиксела, записваш си я някъде и после правиш операция изваждане на оригиналната снимка със тази, която съдържа само статичния шум.

Ефекта е най-силно изразен при голяма експозиция (натрупват се грешки), ако снимаш със светкавица и наблизо, не би трябвало да си личи толкова.

Дата:   06-02-06 11:54

Е как така го конвертираш чрез ACDSee, прати ми просто JPEG файл от апарата.

Дата:   06-02-06 11:57

Ако беше бял хот-пиксел, то нямаше да го виждам на бялото. Пък то там най-много ги наблюдавам

Дата:   06-02-06 11:58

Ако беше бял хот-пиксел, то нямаше да го виждам на бялото. Пък то там най-много ги наблюдавам тези цветни петънца

Дата:   06-02-06 12:00

boni: довечера ще пратя сега връзката ми е слаба.

Дата:   06-02-06 12:04

Изпрати ми чист JPEG непипан с разни програми, необработван, както е от апарата с пълен EXIF, защото това което съм получил не дава никаква представа нито за камерата нито за настройки, нито за нищо.

Автор: int_27h   
Дата:   06-02-06 12:15

Опитай все пак снимка с капачката.. може би наистина имаш мъртви пикесли, които при апроксимацията на ЦЦД пикселите към РГБ излизат черни и променят белия цвят

Дата:   06-02-06 12:41

boni: Успях да го пратя, до 10 минути трябва да го получиш.

Дата:   06-02-06 12:49

Значи, JPEG файла ти е чист като момина сълза:)
Няма никакви точки или други неща, въпреки че е снимано на 200ISO.
Не знам как конвертираш и отваряш RAW през ACDsee, но едва ли това е правилния начин за конвертиране на RAW.Пробвай с CS2.
Не мисля, че има някакъв повод за притеснение, поне аз не виждам нищо.

Дата:   06-02-06 13:03

boni: Да така е - този няма нищо притеснително по него, но този файл е придружаващия към файла RAW-формат - който от своя страна е изпъстрен с такива цветни точки - и то забележими и без увеличение. А иначе ACDSee Pro си отваря файловете в RAW формат и след това при съхранение (Save) ги записва в JPG.

Дата:   06-02-06 13:07

Аз ти обяснявам, че така RAW файл не се конвертира и това си е вероятно от ACDsee-то.
Конвертирай го с CS2.
Ти знаеш ли как изглежда никонски NEF файл отворен с irfan примерно[smilie18]
Ужасно...
Конвертирай с CS2

Дата:   06-02-06 13:23

boni: искаш да кажеш, че тези петна са от неправилно подбран софтуер. Ако това е причината - то аз отново ще си върна вярата в доброто. Дибре, boni, ще опитам и с CS2 и ще ти кажа какво се е получило. Благодаря за съвета.[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна