Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Кои са фотографите на България днес?
Автор: karlson   
Дата:   30-01-06 21:54

Кой прави днес фотография в България?
Дали това са няколкото човека от близкото минало или никому неизвестни млади хора?
Като чета новините на сайта, като гледам конкурси, фотоваканции, списания, ми прави впечатление, че в журитата, в пленерите, в конкурсите все са едни и същи хора, натрупали авторитета си през едно по-друго време.
Нарочно не цитирам имена, от една страна за да няма обидени, от друга защото не са имената най-важното.
Прави ми впечатление също, че тези хора, които се смятат (или ги смятат) за елита на бългаската фотография, от години не показват нищо впечатляващо, не показват нещата си онлайн, вероятно доста от тях не умеят да работят с компютър.
Въпреки това обаче, определят в голяма степен облика на фотографския живот в страната.
От друга страна виждам как неизвестни имена, млади хора, за които никой нищо не е чувал, които никъде не са се показвали, правят фантастични неща, търсят и не се страхуват да експериментират.
Тия хора нямат друга изява освен тук в нета.
И в мен настава едно объркване, кой определя днес облика на българската фотография?
Ако трябва да говорим за съвременна фотография, с кои имена я свързвате? С какъв тип фотографии? С какви изяви?
За съвременни постижения става дума, а не за такива от преди 20-30 години.
Интересно ми е да чуя вашите мнения по въпроса.

Отговори на това съобщение
 Re: Кои са фотографите на България днес?
Автор: navy   
Дата:   30-01-06 21:55

стана тя каквато стана..

Автор: asahi   
Дата:   30-01-06 22:04

Кадърните фотографи са затрупани с работа и не се занимават с глупости.

Автор: докторГилотен   
Дата:   30-01-06 22:07

Старите кадри - вездесъщи и несменяеми. Окупирали са думата фотография и смятат, че само те имат право да законодателстват. Че те са единствените авторитети. И да, от години не са показали нищо ново и интересно. И да, не само не умеят да боравят с новата техника, с компютрите, но и не искат да се научат, вероятно и не могат. И понеже усещат как нещата вече им се изплъзват, правят всичко възможно да запазят статуквото си. Членове са на всички журита, раздават си наградите помежду си, даже продължават да се наричат фотограф-художници! Ех, сладко минало...

Смешна и жалка картина! Но по-важно е докога младите и по-талантливи от тях фотографи ще продължават да предлагат работите си по разни конкурси пак на тях, пак тези изкопаеми да кажат това става, а това - не?! Защо не ги изолират? Защо хем ги смятат за хора с безвъзвратно остарели естетически разбирания, хем се ласкаят от мисълта, че могат да бъдат оценени от тях, да получат някоя награда от същите конкурси, на които те са жури?!

Автор: navy   
Дата:   30-01-06 22:13

поредния опит за скандал
за съжаление - неуспешен [smilie18]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   30-01-06 22:23

Фотографията не е състезание.
Фотографията не е национална рамка.
Фотографията не е трон - към които драпаш, и ако се качиш, даваш тон на другите.
"Кой прави днес фотография в България?" - ами ако някои се мисли за достатъчно отговорен, или да му е поръчано (с избори)- да я прави.[smilie5]
Фотографията не е зелен семафор - като ти светнат да преминеш.
Фотографията не е връзки, познати, зали, издания, организации - то е за обществени люде, кариеристи или менъжери.[smilie5]
Фотографията не е "смел експеримент"[smilie18]
Художествената фотография е като всяка друга дейност. За да я правиш, трябва да я изучиш. За да я изучиш - трябва да се потрудиш.За да се трудиш, трябва да има какво да кажеш. За да има какво да кажеш, трябва да си достатъчно преживял, видял..и да си духовна личност.
Има си време за всичко под слънцето.
Нелогично е да се качва "към върха" хлапак, дето не е наясно с азбучни истини. ...щото имал PC с IT, и му се радвали децата по клубовете.
Фотографски родни издания аз купувам каквито срещна, и ходя на изложби каквито има. Преценката си я правя сам - интересува ме и доброто, и лошото [smilie3] Родния фотографски живот ме интересува слабо, защото ми влияе слабо.
Все пак си имам предпочитани автори, критици[smilie7]

Автор: vaskoni   
Дата:   30-01-06 22:30

Добре казано Mobby_Dick! Съгласен съм с теб напълно но в крайна сметка човек трябва и да бъде поощряван когато е млад и не толкова рутиниран.А много от тези величия не го правят или откровенно пречат на младите...родна и жалка картинка-всеки се мисли за велик и единствен под слънцето

Автор: dephil   
Дата:   30-01-06 22:31

Mobby_Dick [smilie24]

Автор: vga   
Дата:   30-01-06 22:58

е аз пък не знам кои са тези величия и затова не ме вълнуват такива ужасяващо звучащи въпроси. ма несъм и фотограф де, но жеая да бъда един ден. да не познаваш миналото си има и добри страни-няма начин да те е страх от него и да ти пука за него. просто ново начало.

Автор: юнга   
Дата:   30-01-06 23:06

Хайде сега. ЦСКА или Левски?
Ами не. Просто фотография или кой както може.
Дали питам се, една група в Америка определя що е фотография или се поощряват младите , защото видите ли от тях можело да излезе нещо?
Нека който може да го прави и това е.
Съчетанието на талант и труд винаги се отплаща.

Автор: Birqnka   
Дата:   30-01-06 23:22

asahi написа:

> Кадърните фотографи са затрупани с работа и не се занимават с
> глупости.

Какво разбираш под глупости?

Дата:   30-01-06 23:56

Например дискусия като тази.

Пазарът е наредил всеки на мястото му.

Дата:   31-01-06 00:03

Асахи, тук точно за непазани методи става дума, бе човече.
Ушева дава награда на Станкова, Трейман дава награда на Трейман, Явор дава награда на Алеш, а Бейла на човека, който предната година му е бил партньор... ей такива неща.

Автор: karavelov   
Дата:   31-01-06 00:04

karlson, като поснимаш 3-4 години и погледаш снимки, ама не JPEG-и в нета, ще разбереш защо е така.

Дата:   31-01-06 00:07

Община Смолян прави пленер за Явор Попов, Хаджимишев и още двама другари.
Община Перник - за Антоан Божинов, Соня Станкова, Явор Попов и Нели Гаврилова.
[ezik]

Дата:   31-01-06 00:08

Сериозните фирми-клиенти не се занимават с горепосочените лица.

А аз не смятам да наливам пари в тяхната воденица през тази година. Ако имат воденица.

Дата:   31-01-06 00:14

Каравелов, колко ще снимам и какво ще гледам си е моя работа и няма общо с това, че Желиян Николов си докарва минилаба от Казанлък, копира снимките на Фиестата, а на следващата година си тръгва с Форд, защото предната година не са могли да му платят.
Радвам се, че повечето от тия хора нямат интернет, не знаят и не искат да се научат какво е това животно - презряният от теб JPG, че сайтове като този са чисти от подобни хора и отношения.

Автор: rorus   
Дата:   31-01-06 00:41

Рядко се включвам, но тази тема е много интересна. Много неща са се променяли през вековете - но едно никога - винаги е имало учители и ученици. И мисля, че най-голямото удоволствие на учителя е да види, че учениците му го надминават. Да не забравяме, че листа, молива, боите, фотоапарата са само средства за реализция на идеите ни. Смята се, че нета дава свобода и нащата се раждат тук - така е, но това отново е средство за по-бързо и глобално публикуване и разспространение на идеи. Който е добър - може да се състезава по целия свят. Конкурси, форуми, медии - всичко е на един клик разстояние. Имаме ли какво да покажем?

Автор: turgeneff   
Дата:   31-01-06 00:59

Карлсон, пропусна Ушева награждава Ушев - Снимка на годината Канон 2002. Да не се връщам в по-стари времена, че става страшно.
Очакваме вероятно включване от Господин.
[smilie25]

Публикацията е редактирана (31-01-06 01:04)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   31-01-06 01:43

"Кадърните фотографи са затрупани с работа и не се занимават с глупости." ..сериозни фирми-клиенти....

Зависи кои какво разбира под "кадърен фотограф". Вероятно заетият фотограф, успелият фотограф...и т.н.

Худ.фотография за мен не е производство. Тя е идея. Идея, която зрее и се щрихова с месеци, добива ясен облик.. и се реализира в миг.[shtrak]
Между комерсиалната и худ.фотография намирам точно толкова общо...колкото от научната до художествената фотография.
Добрият художник не търси пазар, за големите си творби...нито ги прави на норма. Единици от тях стават шедьоври, и то след като преминат изпитанието на времето...ако успеят. То шлифова творбите от его, пари, познати, връзки, мода и т.н. За автора е останало собственото удовлетворение, а не общественото признание [smilie3]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   31-01-06 03:21

Има доста истини в коментарите на karlson, юнга, Mobby_Dick,докторГилотен ...В БГ фотографията често се случваше да има "приятелско" журиране, но има и много изключения , когато наградите се определят единствено от художествения критерий на журито, като например голямата награда на "Фотофиеста 2005" , която отиде в нищо неподозиращата млада форумка Даниела Аройо...

Разбира се може би е малко архаична системата за подбор на журитата- все утвърдени "мастодонти" на изкуството и фотографията. Мисля, че ще е добре да се включват и млади таланти, които показват прекрасни фотографски умения.

Фотоизкуството у нас не свършва с десетината преподаватели в НБУ и НАТФИЗ или още 10-15 известни фотодейци организатори на изложби и други фотосъбития.В този форум има много прекрасни снимки на млади автори , които биха правили чест на всяка сериозна изложба или конкурс. Винаги ще има учители и ученици , но какво става , когато учителя си пее дитирамбите от преди 30 години, а учениците му са с една обиколка преди него ? Смешно и жалко е да гледаш утвърдени фотографи да пъшкат тежко пред неизбежното закупуване на ДСЛР и да сядат пред компютъра с изражение на осъден на смърт на ел. стол [smile] .

Аз също съм от средното поколение фотографи, но не ме срам да си призная, че продължавам да се уча и то от доста по- млади колеги. Фотографите на България са тези, които независимо от 50г. или от 5 месеца са се отдали на голямата магия и наша обща любов - фотографията!

Автор: emmmo   
Дата:   31-01-06 11:04

Mobby_Dick [smilie24]

Автор: zoomaniak   
Дата:   31-01-06 11:15

каравелов [smilie24] а иначе ме мързи да пиша са правя ремонт [smilie24]

Автор: penchev79   
Дата:   31-01-06 11:17

karlson и докторГилотен

[smilie23] [smilie23] [smilie23]

много неща мога да ви кажа, но няма да има смисъл, след като дори за норма на поведение не сте чували, нито за етика и т.н.

Само ще споделя, че няма да успеете да прескочите от 1во стъпало на 10то, без да сте минали през 1,2,3... и т.н.

Когато самочувствието изпреварва знанието, моженето и опита - става страшно...

[smilie23]

Автор: Frida   
Дата:   31-01-06 12:36

асахи, незнам защо бъркаш занаята с изкуството. и в занаята се изисква изкустност, но ако някой си е скъсал гъза да прави календари за нова година, значи ли че е добър фотограф? [smilie2]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна