Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Има ли недостатъци Panasonic DMC FZ 30? И други въпроси от начинаещ
Автор: geminarius   
Дата:   20-01-06 09:48

В момента правя любителски снимки, няма да кажа с каква техника, да не ми се смеете [smilie5], но имам голям мерак да се подобрявам [smilie24]

Бях си набелязала, като за първа камера, Nikon D50, навсякъде в тестовете казват, че за начинаещи е много добра.
Вчера разгледах камерите на този сайт и Панасоникът ми грабна окото с качеството на снимките и минимумът настройки, нужни за (според мен) много добро качество снимки. [smile]

Преди да купя камерата, ви моля за мнения дали Panasonic DMC FZ 30 е подходяща за мен?
Обичам да снимам цветно (предимно портрети и пейзажи), макар че ми се иска да имаше ефекти сепия, черно/бяло и негатив...
3а мен е от голямо значение да не ми се налага да обработвам прекалено много снимките, понеже не харесвам резките и натруфени ефекти.
Доколкото мога да преценя, Панасоникът в това отношение изцяло отговаря на изискванията ми.
Друг огромен плюс за мен са: функциите 5 см супер макро, MEGA OIS, 12х Zoom.

Не знам дали на този етап за мен е от значение, че Панасоникът не е огледално рефлексна камера?
Може ли да бъде минус това, че обективът е скрит в корпуса?

В момента се ровя в сайтове, чета тестове за различни камери, но нямам база за сравнение.
Много благодаря на всеки, който ми отговори. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Има ли недостатъци Panasonic DMC FZ 30? И други въпроси от начинаещ
Автор: vga   
Дата:   20-01-06 09:58

Мисля че е добър избор за теб. Само един съвет да ти дам щото ми направи впечатление-относно ефектите които искаш-по-добре си снимай цветно и после си обработвай в черно-бяло защото имаш тази възможност а от ЧБ в цветно малко повече ще те изтормози :) Аз лично снимам с Fuji S9500, което е конкурентно на Панасоник-а и засега по-голяма нужда не изпитвам, от това което ми предлага. Мисля, че не си за ДСЛР.

Автор: Boo   
Дата:   20-01-06 09:59

Подходящ е. Има си сепия и ч/б.
Няма гладката картина на DSLR фотоапарат, но всичката хубост на едно място...
А обективът му хич не скрит... [smile]
Ако искаш наистина максимума от него ще трябва да обработваш снимките на компютър...

Автор: simbon4o   
Дата:   20-01-06 10:00

единствения минус е шума при високите ISO но затова има RAW иначе го харесвам повече от който и да е SLR, DSLR за на светло е много добър. Абе ще ти хареса мен от първия път ми хареса и два дена след това си го купих :)

Дата:   20-01-06 10:17

А и още нещо-отиди в магзина и го пипни, поиграй си, защото е много важно как апарата ще ти пасне в ръцете-това от сайтове няма как да го разбереш. Чудесен апарат е, няма да съжаляваш [smilie24]

Дата:   20-01-06 10:18

Много ви благодаря за бързите и изчерпателни отговори!

@vga: защо според теб не съм за ДСЛР? Не се засягам, уча се [smile]

@Boo: благодаря, не ги намерих в характеристиките, затова предположих, че ги няма...
Докато стигна до максимума... бая време ще мине [smilie5], въпросът е, че нямам намерение да пипам снимките до неузнаваемост, както в момента ми се налага, за да изглеждат що годе полупрофесионални.

@ simbon4o: за шума четох, но не мисля, че засега това би ме затормозявало, а и нали има RAW...

Дата:   20-01-06 10:22

@vga: със сигурност искам да го видя, да го изпробвам и наживо и да му разгледам менютата, аз така си харесах Никон Д50, много добре ми легна в ръката [smile]

Автор: lz1rar   
Дата:   20-01-06 10:23

Аз също мисля, че е добър апарат. Шумът не е страшен-той лесно се отстранява. С риск някой да се раздразни, дори мисля, че е по-добър от ЕОС 300. Успех

Автор: fritz   
Дата:   20-01-06 10:55

Аз също мисля, че е добър апарат

Автор: Manchev   
Дата:   20-01-06 11:12

В скоро време мисля и аз да си купувам апарат. Горе долу съм на същото дередже-начинаещ любител. Бях се спрял на FZ20, FZ30 или KMinolta A200, но след като разбрах, че ще спират производство го отписах хоследния.
Трябва ми апарат до 450$ максимум. ще го взимам от САЩ. Чудех се за други алтернативи. Видях едно Fuji s5200. То добро ли е? Най-вероятно ще имам пари за Panasonic Fz 20 обаче ме притеснява, че той няма RAW.

Дата:   20-01-06 11:14

Е, ми виж сега, ДСЛР са си най-вико клас апарати...не мисля че учещ се човек е добре да почва с такъв. За този случй са точно този клас като Панасоника и Фуджи-то entry class апарати. Не че има нещо лошо човек да се учи на най-доборото ма накъде ще се разиваш после ?[smile] Не, просто си мисля че няма смисъл да даваш сега толкова пари когато сам се определяш като начинаещ-общо взето след известно време, може година може повече, ще усетиш липса от нещо в Панасоник-а и ще се насочиш към ДСЛР, но ще имаш основата на която да градиш снимките си с ДСЛР-а. Мисля че Панасоник-а или подобен от класа му ще ти е по-удачен избор.

Дата:   20-01-06 11:22

Емииии... остава само да го видя (пипна, понеже на витрина съм го виждала) и да го харесам [smilie5] [smilie24]

Автор: Manchev   
Дата:   20-01-06 11:26

А между другото къде продават Panasonicв София?

Автор: aquarius   
Дата:   20-01-06 11:28

Technomarket!

Автор: deyo   
Дата:   20-01-06 11:33

За начинаещ, а дори и за не-толкова начиначещ, мисля че ФЗ30 е чудесен избор. Всеки апарат си има плюсове и минуси, разбира се. На ФЗ30 главния му недостатък идва от малката матрица (много шум над ИСО200), но пък за сметка на това има стабилизатор, чудесна оптика и 12х зуум (за последните 2 главен принос има отново.. малката матрица ;-))

Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-06 11:35

edin wupros i ot men kum sobstwenicite na FZ 30. Edno wreme hodih do Istanbul, wsichki koito sa bili znajat che tam ima strashni dworci - eto kude e otiwal desiatuka. Ama ne dawat da swetkash, puk i oswetlenieto tam ne ot naj-silnite.

S moia aparat Minolta s404 niakoi snimki napomniaha na Picaso. E imashe i dobri [smile]

Sega FZ30 ima OIS, ima i mnogo shum, a ima i 8 Megapixela (demek i napolowina da gi namalim pak e dobre). Ne moga da se setia kakuw e resultata.

Ako niakoi e porbal da snima bez swetkavica s FZ 30 na priteumneni uslowia, kak e ? Stawat li snimkite za pechat 9/15 ? za ekran 1024/768 ?
[shtrak]

Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-06 11:36

Technopolis sushto

Автор: darksorrow   
Дата:   20-01-06 11:38

9x15 [smilie10]

Че на ИСО 800 що да не стават?

edit - тоя Панасоник сериозно ли поддържа ИСО само до 400[smilie10]

Дата:   20-01-06 11:42

Ами зависи колко е тъмно все пак. По принцип стабилизацията позволява снимки без никакво размазване на 1/20. Ако ти е много стабилна ръката или подпреш някъде апарата, и ползваш самоснимачката на 2сек (за да не трепне апарата при самото натискане на копчето), можеш да снимаш и на по-ниска скорост. Аз лично съм снимал в църкви, и се получава без светкавица. В профила даже имам една снимка в църква.
Съвета ми е да снимаш до ИСО200, но в краен случай можеш и да пробваш на ИСО400, но с настройки за шумоподтискане на LOW, защото вътрешния алгоритъм на апарата е много несъвършен, и при повече шум маже яко. После във фотошопа ще си изчистиш шума. За размерите, за които ще ползваш снимките, мисля че няма да имаш проблеми с него.

Дата:   20-01-06 12:00

@ deyo
: това с FZ 30 ли е снимано? [smile] Преди няколко дни я гледах и цъках с език [smile]

Публикацията е редактирана (20-01-06 12:01)

Автор: ivannn   
Дата:   20-01-06 12:01

Manchev написа:

> В скоро време мисля и аз да си купувам апарат. Горе долу съм на
> същото дередже-начинаещ любител. Бях се спрял на FZ20, FZ30 или
> KMinolta A200, но след като разбрах, че ще спират производство
> го отписах хоследния.
> Трябва ми апарат до 450$ максимум. ще го взимам от САЩ. Чудех
> се за други алтернативи. Видях едно Fuji s5200. То добро ли е?
> Най-вероятно ще имам пари за Panasonic Fz 20 обаче ме
> притеснява, че той няма RAW.

Да си кажа и аз :-) - на мен паналайката ми изглежда много студена като цветове. твърде ми синее. и е голяма. за този размер - може и да е по-добре дслр.
a200 e доста по-компактна, снима и в RAW ... какво като ще спират производството? това единствено значи, че няма да изкарат нов модел ъпгрейдващ стария. пък и малко по-широкоъгълна, паналайката пък има по-голям оптичен зуум. въпрос на избор и необходимост.
аз бих предпочел А200

Дата:   20-01-06 12:06

А аз Fuji S9500 ! [smilie5] [smilie24] [smilie24] [smilie3]

Дата:   20-01-06 12:12

@geminarius - да, с ФЗ 30, дори съм я затъмнил малко, защото я обработвах вкъщи на ЛСД-то.. Мисля да я кача отново, този път с по-светъл фон, както си е в оригинал.
@ivannn - има нещо вярно, наистина вади малко студени цветове понякога.

Дата:   20-01-06 12:18

ОК, интересно ми е да видя оригинала, ще следя за снимката. :)

Автор: boni   
Дата:   20-01-06 12:24

https://photo-forum.net/ebook/page8-1a.htm
Ето ти за апарата.
Недостатъците спрямо ДСЛР са:
-по-бавен АФ
-липса на високо ИСО
-много по-висок шум
-не е пригоден за снимане на спорт и бързо движещи се обекти
-невъзможност за монтиране на светосилни и специални обективи