Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Sony DSC-R1 във високата планина
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   18-01-06 21:51

Малко изпитание за апарата.[smilie3]
2100м. в студено време (-10) и много силен вятър (15 м/сек). Екскурзията трябваше да е продължителна, но времето беше лошо. Маршрута беше съкратен, най-вече заради апарата. С него направих снимки, от които съм доволен ..но като всяка цифрова камера изисква много внимателно отношение.https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0050.gif
Апарата носех в двоиноизолирана фоточанта (с цип и окопчалки-карабинер). Когато го вадех, за 10-ина минути индикаторът на батерията отиде почти на min. Разбира се, и пръстите не си усещах, ако сваля ръкавиците за 2-3 минути, и трябваше да се избират места за да се масажират и разгряват. Температурата ок, но вятърът беше силен – направо отвяваше шапки от главата, ръкавици и други вещи, ако ги оставиш на снега. В такова време на това място никои електронен апарат в ръцете ми не е продължавал да може да снима, освен ако не е бил малък, за да се побира под якето ми.
С намаляване на височината вятърът беше по-слаб. Батерията започна да си отчита max. За всеки кадър вадех и обратно връщах апарата в чантата, и я закопчавах с цип и карабинка. Вътре в нея беше доста добре изолиран, а температурата учудващо добра.Неудобството е, че ципа трудно върви на тези температури, а обема на чантата става по-малък при свиването и от студа [smilie3]
Меренето и всички функции на апарата си работеха отлично. Единственият проблем беше, че още няколко минути горе, и батерията щеше да свърши от студа.
Това са все пак условия далеч от екстремните в наши планини.https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0050.gifhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/fing23.gif
За да се снима с голям дигитален апарат там, изисква добре да прецените времето и условията.
Снимах през UV очила. Визьора е LCD . картината върху него през UV очилата не се вижда цялата (а без някакви очила трудно е да гледате там. може и скиорски, но поне неутрал да са, да не ви бъркат). С апарата можех да боравя, като сваля дясната ръкавица (което на определени участъци е възможно само за минута-две).
Повечето интересни обекти и ракурси са встрани от отъпканите пътeки по маркировката, затова на фотографа се налага да използва и по-специална екипировка за бърз и сигурен достъп до тях. Тя пази не само Вас, но и вашият фотоапарат в екстремна среда [smilie3]

Долу ще направя списък на екипировката, подходяща за фотограф снимащ със скъпа електронна камера в такива условия:

- гумен наочник на визьора на камерата (за температурна изолация и особено за светлинна изобация от околната ярка среда)
- статив/монопод – не е нужен. Обременява работата в такова време. Яркостта позволява да снимате на 160 ISO , бленда 8-16, S от 1000 до 125 до самият залез на слънцето.
Ако времето позволява - нужен е най-вече при снимане през ND филтри..но пък тогава я няма тази фурия сняг дето трябва да размажете с тях. Ако го има този вятър дето носи всичко между дюните - то той няма да остави в покои и статива ви[smilie5]
- фоточанта с двоина изолация и метално окопчаване с ремъка. Не закачайте излишни ремъчки и предмети по нея, за да не се закачат по лифтове, клони, скали. Носенето е добре да е през врата и отпред. В чантата – пакет силикагел, и наилонов плик с ластечета (ако ще влизате в топли хижи).
- Високи алпийски (туристически, планинарски) термозащитни обувки с подметки от Vibram с добър кант. Добре е да са модел, който позволява поставяне на "котки"(ходене по лед) и "снегоходки"(да не пропаднете в преспи или дълбок сняг).
- Алпииски клин със странични джобове за бърз достъп до филтри и джаджи.
- 5 пръстни хубави дълги ръкавици с лесно сваляне/поставяне. Едната обикновено остава на ръката при снимане [smilie3]
- Гети с добро долно и горно окопчаване.(за да не се изхлузват, като пропадате в преспи)
- Горатексово яке, желателно по-голям размер (ако апарата е малък, да може да се побира под него при къси серии снимки, както и да си възбуди батериите)Ако якето ви е обикновено - на апарата може да му стане доста влажно, като го поставите под него.
- Регулируеми щеки (с регулация катерене-спускане) с меки дръжки (за термоизолация на голата ръка, боравеща с апарата) - те създават сигурност предимно за апарата ви. Помагат за равновесие и подхлъзване, пестят усилия, помагат да не пропадате в снега, като разпределят част от тежестта ви върху повече площ.
- Ветрозащитени UV очила.(за да не се налага да ги сваляте при визиране)Ако не е много високо или ако е буря, няма нужда да са UV (но незнам зали се продават такива модели въобще)
- Една-две шапки за смяна, (+лента) добре е едната да е с козирка (за да визирате в сянката и).

Примерно оборудване http://ski.start.bg/
както и в множеството алпи-магазини у нас.

Разбира се, ако разполагате с походни ски (панти - за катерене-спускане) и сте добър скиор – за да не се катурнете заедно с апарата, бързо и лесно ще стигате всеки интересен обект, независимо дали е над или под вас.
Аз съм имал сериозно падане, при слизане от Мусала, с голяма раница дето ме повлече надолу и то по гръб, но за щастие апарата беше механичен Киев-19, и единствено пострада ремъка на калъфката му[smilie18]
Оборудването дето изредих можете да си спестите, ако се разхождате без апарат...но е желателно да го имате, ако разхождате с вас и скъп цифров апарат. Падането за вас може да не е фатално, но за апарата със сигурност.
Разбира се, най-важното тук е и вашият опит и тренинг в планината - той може да замени част от това оборудване, при равни други условия [smilie3]

Ето и малко снимки от разходката:

Oblivion
White silence
Mountain-skier self-portrait
The wind was blowing
Look behind
Overhead titans

Публикацията е редактирана (19-01-06 01:03)

Отговори на това съобщение
 Re: Sony DSC-R1 във високата планина
Автор: Георги   
Дата:   18-01-06 21:57

[smilie24] [smilie24] [beer]

Автор: Ted_74   
Дата:   18-01-06 21:58

Mobby, много кафенее снега[smilie11]

Дата:   18-01-06 22:02

Ted_74
Може,
аз ги обработих набързо от RAW на LCD, а то не ми дава идеална представа за цвета [smilie3]

Автор: pabadjiev   
Дата:   18-01-06 22:08

Mobby Dick,
независимо, че снимките не са обработени до максимално качество искам да изкажа възхищението си от Вашата планинска фотография! Честна, истинска, емоционална.
Поздрави
Петър Абаджиев

Автор: besso   
Дата:   18-01-06 22:08

няма такава книга [smilie24] [smilie24]
няма и да има[smilie7]

Автор: PolarBear   
Дата:   18-01-06 22:26

[smile] [smile] [smile]

Автор: mus   
Дата:   18-01-06 22:48

Mobby
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Да ти е честит новият фотощрак[smilie21] [smilie21]

Публикацията е редактирана (18-01-06 22:52)

Автор: doktora   
Дата:   18-01-06 22:55

Първата е [smilie24],другите са странно-цветови.Блазе ти за похода,Моби!

Автор: zoomaniak   
Дата:   18-01-06 22:56

[smilie24] мен и така ме кефи - поне е нестандартно [smilie5]

Автор: Grandpa   
Дата:   18-01-06 23:03

[smilie24]

Автор: vladimir666   
Дата:   18-01-06 23:07

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

+
За по - високо КПД на Горетексовото яке и намаляване на изпотяването - полар и термо бельо.

Лавинна сонда , лопата и предавател! [shtrak]

Автор: newdiletant   
Дата:   18-01-06 23:26

много кефещи кадри и обработката ми допада страхотно

Дата:   19-01-06 01:08

Сега редактирах кадрите цветово на другия ми монитор и ги качих на ново (горе в линковете). Найстина стояха в жълто.
LCD-то ми на компютъра с ИТ не е за тази работа[smilie3]

Автор: bobihot   
Дата:   19-01-06 01:58

Браво!
Страхотни кадри!
За екипировката пропусна и осигуровки-въжета, седалки, карабинери... не повече от 100кг! А с телеобектив си е най-добре, навремето снимах катеренето по скакавишкия водопад от хижата и си бях на топло (за разлика от катерещите)!

Автор: stefanoff   
Дата:   19-01-06 02:19

Снимките са супер, камерата явно също, ама най-много си го бива фотографа...[smilie24]

Автор: volokin   
Дата:   19-01-06 07:43

супер кадри, браво, камерата е все тая! [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: PolarBear   
Дата:   19-01-06 08:05

Прекрасни снимки, Моби. Пак ги разгледах и със съжаление си спомних за някои подобни твои снимки, които изтри. А бяха наистина хубави...Поздравления!!!

Сонито се е проявило добре. Преди две години при много ниски температури пробвахме една малка 4 МП сапунерка Сони П-9, която също се справи чудесно. Някои от снимките могат да се видят
тук
тук
и тук

Снимките са на ladavidkova, аз участвах като шерп-асистент [smile]

Публикацията е редактирана (19-01-06 08:09)

Автор: Стоев   
Дата:   19-01-06 08:17

[smilie24]

Автор: djidji   
Дата:   19-01-06 10:01

Браво, Моби, да ти е честито и Сонито!

Автор: dashrendar   
Дата:   19-01-06 11:07

[smilie24] i kamerata raboti ok

Автор: sipey   
Дата:   19-01-06 13:59

Моби, кажи в коя планина е бил прехода и маршрута.
Може да има и други запалени туристи [smilie24] [beer]

Автор: besso   
Дата:   19-01-06 14:17

ne me interesuva dali e malko julto ili ne mnogo sinio ili ala bala .[smilie5]
gledah kude e zastanal i kak snima 4oveka.
kvo me zasiaga dali e sonito ili panasonito .[ezik] i s mehanika shte stane . [smilie7]
vazhno e kade shte se pokaterish ili otkade shte sko4ish za da shtraknesh kadura

[shtrak] az, ot moby dick tova smiatam da gledam kato vzeme da puska . [smilie10]
[smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25]

Автор: Vinsent   
Дата:   19-01-06 14:18

Благодаря, Моби!!! Голямо удоволствие ми доставиха снимките ти! Да ти е честит апарата и още снимки да гледаме от тази екскурзия.[beer] [beer] [beer] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [beer] [beer] [beer]

Автор: Sidewinder   
Дата:   19-01-06 18:47

Хубави снимки, заслужавало си е да постудуваш. КОлкото до очилата - проблемът не е в това, че са с УВ филтър, проблемът е, че сигурно са и с поляризационен ( Polaroid и подобни).Не съм се интересувал дали може да се намерят такива очила, които хем да ти пазят очите, хем да позволяват да наблюдаваш всякакви TFT/LCD екранчета, включително и това на GSM-a .

първа  назад  1  2     всички  напред  последна