Автор: n1x0n
Дата: 12-01-06 21:44
Начетох се днес с куп технологични новини и почнах да се чудя каква е ползата от тъпкането на мегапиксели в и без това отеснелите сензори на дигиталките. 3МР, 6МР, 8, 12 та чак до 17МР в мижавите 24х36мм. Почудих се на плановете да се вкарат 20-25МР в същия размер сензор и се замислих за това кому е нужно това, при положение, че не броя на мегапикселите е основния проблем на цифровата фотография в момента.
За мен, наличието на Bayer матрица и antialiasing филтър са големия проблем пред перфектната рязкост на изображението. Без тях бихме се радвали на много по-добра детайлност в кадрите ни. Технологията на Foveon беше много добра идея, но от Foveon ни вест, ни кост, вече колко години.
Като попаднах за новината за серийно произвеждан сензор с размер на чувствителния елемент 2 микрометра, ми хрумна идеята за нещо, което би могло да придаде нов смисъл на старата технология, и което условно нарекох "RGBd сензор".
Идеята му е да разглежда една група от 4 елемента като едно цяло. Така всяка една RGBd група генерира не 4, /както е при Bayer матриците/ а само 1 пиксел, но истински, с пълната цветна информация.
https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/entv2696.JPG
http://img261.imageshack.us/img261/1101/rgbdsensor8ck.jpg
Допълнителния елемент /сивия на графиката/ може да се използва за повишаване на "динамиката" на сензора /затова е това "d" накрая/.
Ако се направи RGBd сензор с размер на чувствителния елемент 2 микрометра, тогава една RGBd група ще заема 4х4 мкм. Така 4 RGBd групи ще заемат площ 8х8 мкм, което е равно площта от един Foveon-ски пиксел. Тоест получаваме сензор без интерполация и с 4 пъти по-висока плътност от този на Sigma SD10.
Това значи, че при кропфактор 1,6 ще получим над 15 мегапиксела с неинтерполирано качество. Който е виждал на какво са способни 3,4 мегапиксела от SD10, може да си представи за какво става въпрос.
Пнеже тука знам че има спецове по опто-електорника, математика и т.н. ще ми е интересно да чуя мнения, че това мойто е съвсем ненаучно предположение.
п.п.
Естествено съм наясно, че към момента това е безмислено заради високия шум при 2мкм елементите, но да гледаме в перспектива...
|
|