Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 RGBd сензор?
Автор: n1x0n   
Дата:   12-01-06 21:44

Начетох се днес с куп технологични новини и почнах да се чудя каква е ползата от тъпкането на мегапиксели в и без това отеснелите сензори на дигиталките. 3МР, 6МР, 8, 12 та чак до 17МР в мижавите 24х36мм. Почудих се на плановете да се вкарат 20-25МР в същия размер сензор и се замислих за това кому е нужно това, при положение, че не броя на мегапикселите е основния проблем на цифровата фотография в момента.

За мен, наличието на Bayer матрица и antialiasing филтър са големия проблем пред перфектната рязкост на изображението. Без тях бихме се радвали на много по-добра детайлност в кадрите ни. Технологията на Foveon беше много добра идея, но от Foveon ни вест, ни кост, вече колко години.

Като попаднах за новината за серийно произвеждан сензор с размер на чувствителния елемент 2 микрометра, ми хрумна идеята за нещо, което би могло да придаде нов смисъл на старата технология, и което условно нарекох "RGBd сензор".

Идеята му е да разглежда една група от 4 елемента като едно цяло. Така всяка една RGBd група генерира не 4, /както е при Bayer матриците/ а само 1 пиксел, но истински, с пълната цветна информация.
https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/entv2696.JPG
http://img261.imageshack.us/img261/1101/rgbdsensor8ck.jpg

Допълнителния елемент /сивия на графиката/ може да се използва за повишаване на "динамиката" на сензора /затова е това "d" накрая/.

Ако се направи RGBd сензор с размер на чувствителния елемент 2 микрометра, тогава една RGBd група ще заема 4х4 мкм. Така 4 RGBd групи ще заемат площ 8х8 мкм, което е равно площта от един Foveon-ски пиксел. Тоест получаваме сензор без интерполация и с 4 пъти по-висока плътност от този на Sigma SD10.

Това значи, че при кропфактор 1,6 ще получим над 15 мегапиксела с неинтерполирано качество. Който е виждал на какво са способни 3,4 мегапиксела от SD10, може да си представи за какво става въпрос.

Пнеже тука знам че има спецове по опто-електорника, математика и т.н. ще ми е интересно да чуя мнения, че това мойто е съвсем ненаучно предположение.

п.п.
Естествено съм наясно, че към момента това е безмислено заради високия шум при 2мкм елементите, но да гледаме в перспектива...

Отговори на това съобщение
 Re: RGBd сензор?
Автор: pinko   
Дата:   12-01-06 21:50

Интересна идея, ама не знам доколко е възможно да се направи чисто технологично.

Другото, което ме смущава, е адския шум, който ще генерират подобни мъъъъънички пиксели.

9мп на 1/8" вероятно е страхотия откъм шум

За студио сигурно става, ама...

А и за друго се сетих: по принцип възможно ли е да се направи фоточувствителен елемент да реагира САМО на един цвят???

Те и на Сигмата са такива, ама нали са в три слоя[smilie11]

Публикацията е редактирана (12-01-06 21:54)

Автор: krassimire   
Дата:   12-01-06 21:57

Да, ако твоите сметки са верни, то тогава при същия размер bayer-матрицата ще даде 60 MP, които макар и "фалшиви" дават по-голяма рязкост от 15MP "истински" RGBd.

Автор: karavelov   
Дата:   12-01-06 22:02

никсъне, и каква е разликата между твоята матрица и байер матлицата освен, че това, което при теб е сиво квадратче, при тях е зелено. И твоята матрица ще се нуждае от анти-алиасинг филтър

Автор: dau   
Дата:   12-01-06 22:08

Никсъне другите хора какво са се събрали хапват , пийват ти с матрици и решетки се занимаваш :)

Хехе не е сериозно това нещо :)

Ама иначе и аз се надявам скоро да има развитие в тази посока!

[smilie24] [beer]

Дата:   12-01-06 22:27

Ъгх... изядохте ма![smilie5] ноооо.. няма да се дам!

pinko, доколкото знам при сегашните матрици си го има филтрирането по цветове, без проблем. Иначе за адския шум ясно... но дори да се направи с 4мкм елементи, пак ще е супер - поне едно 8-9МР от фулфрейм ще излязат.

krassimire, прав си. Аз обаче не горя от желание да обработвам 60МР файлове, на които детайлността им е колкото на 15МР по гореупоменатата схема. 3МР файлове от Sigma SD10 вдигнати 200% по нищо не отстъпват на 6МР файловете от 10D примерно. За чий ти е да разнасяш, обработваш и архивираш тонове излишна информация?!

karavelov, разликата е че при Bayer-a тези 4 цветни квадратчета дават 4 отделни пиксела, нито един от които не е с истинския си цвят, а с усреднени данни, докато тук ти получаваш само 1 пиксел от 4-те елемента, но с реални, неинтерполирани RGB данни. Тоест, просто си представи че това е Фовеон, който си подредил не в дълбочина, ами на една равнина.

Дата:   12-01-06 22:30

Именно де, след като не са в дълбочина, всъщност нищо ново не се получава, освен сивия пиксел, което може би не е лоша идея.

Автор: navy   
Дата:   12-01-06 22:31

Обратна ТВ матрица ти са прай усещам [smilie7]

Дата:   12-01-06 22:41

Баси, писах, брисах, чертах... и па не ме разбрахте! [smilie5]

Значи при сензорите с байер матрица, всяко едно от тези цветни квадратчета е или R или G или B, НО генерира един RGB пиксел, като "краде" от съседните квадратчета информация за другите 2 цвята. Пример: R квадратчето си измисля G и В компонентите, на базата на информация от съседните G и В квадратчета и т.н.

При RGBd е различно цялата група от 4 квадратчета генерира само 1 пиксел, но с точни данни.

Вероятно не става ясно ако не се опитате да си представите как цялата група от 4 квадратчета се побира в едно R, G или В квадратче на байер матрицата.

Идеята е всъщност да се намали броя на мегапикселите, но да се повиши "качеството" им.

Дата:   12-01-06 22:44

navy най-добре ме е разбрал май[smile]
Да може да се каже че е нещо такова.

Автор: int_27h   
Дата:   12-01-06 22:59

pinko написа:
> А и за друго се сетих: по принцип възможно ли е да се направи
> фоточувствителен елемент да реагира САМО на един цвят???

По принцип не е възможно да реагира на повече от един цвят, затова над всеки фоточувствителен елемент имаш съответния цветен филтър.

А за идеята - не видях някаква разлика с конвенционалните технологии, просто наричаш една 4ка пиксели по друг начин и ги броиш за един, но този ргбд пиксел отново се състои от 4 фото елемента, съответно 4 филтъра и евентуално 4 микролещи за фокусиране на успоредната светлина върху самия фотодатчик. Имаше по-добра идея, със 3 различни матрици за Р,Г и Б, а светлината се пречупва през няколко призми и така няма нужда от интерполация, всеки пиксел получава изцяло светлината падаща върху площта му.

Публикацията е редактирана (12-01-06 23:04)

Дата:   12-01-06 23:00

Разбираме, но направените експерименти показват че не се печели рязкост.

Дата:   12-01-06 23:12

Да int_27h, аргументите ти имат резон... реално това, което аз искам би могло да се получи от един 60МП байер сензор, без АА филтър, който още в камерата се свежда до 15МП информация. Навихте ме, отказвам се от патента! [smilie5]

Иначе 3CCD технологията не мисля че ще се наложи при фотокамерите, доста е обемна и неточна. За видео става, ама за една 10-12МП камера - силно се съмнявам.

Автор: kote   
Дата:   12-01-06 23:26

това май го имаше в 3 CCD чиповата технология а то е по-добрия вариант защото имаме и рязкост и по-добро смесване на цветовете но лошо няма трябва да се опита всичко но моето мнение е че твоето е по-подходящо за телевизия понеже имаме огледално обрьщане на пикселите

Автор: niro   
Дата:   13-01-06 16:03

Всъщност тя сегашната технология вкл. едно такова 'сиво' квадратче което върви заедно с фоточувствителния елемент и в същото време не може да се намаля. [smilie10] [smilie2]

Автор: Ronson   
Дата:   13-01-06 16:31

Жалко че идеята на Фавеон се развива (ако въобще се развива) толкова бавно.

А дали не може да се направи двуслойна матрица, подобно на Фавеона? Но на единия слой да са само зелените пиксели, а на другия да се редуват шахматно червените и сините. Така съотношението пак остава 50% зелени, 25% сини и 25% червени. Но резолюцията ще се повиши значително. Така Баеровото интерполиране ще се осъществява само за сините и червените пиксели.

Автор: ZENTEX   
Дата:   13-01-06 17:26

Ако знаете още какви дивотий ни чакат[smilie5]Прогрес,кво да се прави.

Автор: volokin   
Дата:   13-01-06 17:37

Никсън, понеже бързам, ще бъда много кратък.
1. Двете зелени квадратчета не са просто приумица на производителите, а съобразени с човешкото зрение, което има максимум на възприятие точно в тази дължина на вълната.
Всъщност всички квадратчета са "сиви", демек това не ти решава въпроса с динамиката. пред квадратчетата стоят само различни филтри.
Въпроса с динамиката се опитват да решат Фуджи, като слагат две различни големини многоъгълници, различни от правоъгълници и квадрати.
Друга грешка която допускаш, е че между отделните пиксели има разстояние, което не можеш да избегнеш, първо технологично, второ физически, все пак пикселите раждат електрони. Освен това информацията от тях трябва да бъде изведена по някакъв начин.
Баиер решетката може да бъде избегната мисля точно по пътя на Фуджи.
Фовеон верно изчезнаха, дали не се готви друг хит.
Освен това не са 3МП а 10. Пиксел се нарича всяко отделно "квадратче" Фовеон имат по три за всеки цвят поставени едно под друго, отгоре червен, по средата зелен и накрая син. Революционни са най-вече с това, че когато попада да речем зелена точка и тя уцели червения или синия квадрат на конвенционалните матрици няма да бъде изтълкувана както трябва а интерполирана, докато при Фовеона, зелената точка винаги "цели" по правилния пиксел, демек пътя на Фовеон е по-естествен и отговаря на природата на светлината. За съжаление е по-скъп.

Автор: джъмбо   
Дата:   13-01-06 17:42

според слуховете се очаква нова система матрица от сони
с ромбове

Автор: volokin   
Дата:   13-01-06 17:44

ми да, ама аз мисля фуджи са най-хитри в това отношение, ромбовете според мен са за да увеличат резолюцията по диагонал и намалят "стълбиците" Ако трябва да залагаме на букмейкъри днес, залагам на Фуджи [smilie24]

Дата:   13-01-06 17:54

Пиксел не се нарича отделното квадратче за всеки цвят, а "обединението" им с някакви там RGB стойности. Така че мегапикселите на foweon-a са си баш 3 - и като матрица и като размер на файла. Това че съдържат информация колкото един 10МП интерполиран файл, не ги прави 10.

Това с 10-те мегапиксела е маркетингов лаф на Сигма, когато взеха да излизат 10Д и Д70 и продажбите им взеха да падат. Почнаха по разните сайтове да пишат "3x3,3 Megapixels", което е пълна заблуда.

Автор: avela   
Дата:   13-01-06 18:00

Sigma пишат 3х3,5 а на фронта нa SD10 безсрамно се мъдри надписа 10,3 мега[smile]

Автор: Mick   
Дата:   13-01-06 18:38

Автор: n1x0n
Дата: 12-01-06 22:41

Баси, писах, брисах, чертах... и па не ме разбрахте!

Значи при сензорите с байер матрица, всяко едно от тези цветни квадратчета е или R или G или B, НО генерира един RGB пиксел, като "краде" от съседните квадратчета информация за другите 2 цвята. Пример: R квадратчето си измисля G и В компонентите, на базата на информация от съседните G и В квадратчета и т.н.

При RGBd е различно цялата група от 4 квадратчета генерира само 1 пиксел, но с точни данни.

Вероятно не става ясно ако не се опитате да си представите как цялата група от 4 квадратчета се побира в едно R, G или В квадратче на байер матрицата.

Идеята е всъщност да се намали броя на мегапикселите, но да се повиши "качеството" им.

...n1x0n, до някаде ти схванах идеята..любопитен съм обаче защо точно сиво трябва да е четвъртото квадратче.. [smilie8] каква работа че върши то[smilie8] ?
волокин спомена за зеленото и приемането му от човешкото око....[smilie8]
[beer]

Дата:   13-01-06 18:49

Ами то е сиво само защото се чудих как да го обособя и отделя смислово от другите [smilie5] . Нямал съм предвид "сив сензор"!

Може да е зелено, може да е "посветено" на някой от цветовете, с които дигиталките се спраявят лошо или де да знам...

Въпреки че доводите "против", на хората до момента са много логични и ме отказаха от тази концепция.[shtrak]

Автор: kal-mi   
Дата:   13-01-06 19:40

Аз отдавана подбутвам за един чисто черно-бял апарат на който матрицата е без цветните Р-Г-Б филтри върху всеки от елементите. Видях снимки правени с такъв апарат (матрицата беше правена специално в завода за 2 бройки) и са много яки. Но трудно ще стигне достатъчен обем продажби за да се рентира. [smilie2]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна