Автор: Mobby_Dick
Дата: 02-07-04 13:59
Kyocera не е фирма от вчера, както много си мислят (срещал съм стари такива апарати). Не е необходимо една фирма да е №1 на масовия пазар, за да се счита, че е добра, дори обратното бих казал.(за новия модел знам само това, което всички разбрахме от ревюта, изложението и т.н.)
Contax е марката, с която Цайс се конкурираше единствено с Leica в малкия формат.След 2-световна заводите и бяха изнесени буквално, и започнаха да правят Киев-и.
Contax - в по-ново време под тази марка Цайс произвеждат апарати и оптика в Япония, с япончета.Така я реактивираха:) Качеството е близко до това на германския Цайс, като по-драстично се отклонява в професионалният формат - защото там пазара е по-малък, и Цайс имат необходимия производствен ресурс да го задоволяват с немското си производство:).
Yashica - много често работи с Contax, но и с Canon. Мисля, че точно те са "кранчето" за износ на Цайсови технологии в чисто японски фирми.Имат страхотни SLR модели в средния клас, както и телеметрични камери. Старта им е с Никон и Канон - японския бум.
За сравнение. Имам телеметрична камера Canon QL, Yashika elektronik (на позната..но апарата е в мен),с един и същи обектив 40/1.7. Оптиката е тотално еднаква (гледал съм я отвътре, защото се налагат смазки на централния затвор , които е между лещите) дори до просветлението. Схемата е разбира се, цайсов биотар - които е възможен на 40 мм. при телеметричните. Имам и телеметрична Кonika със същия обектив!! (40/1.8) обаче:)) Предполагам, че Канона е бил по-скъп (вероятно), единствено заради името отпред.
Имам и SLR Yashika, изключително сходна с модели Контакс, Практика, Никон. Обектива и Yashinon 1.8/58 си е Биотар (Pentacon,Хелиус,Revuenon, и какво ли не на 58 мм.- всичко е 1:1 като опт.схема до всяка повърхност на лещите). Разлики има само в механичната конструкция, опт.стъкло и обработката вероятно, и просветленията.
Японските апарати от равни класове доста си приличат по оптиката, от едно място е вземана схемата, често и продукцията:)...и се различават главно по марката и байонета...както и по твърдите фанатизирани фенове в някои по-забутани страни. Със завземане на масовия пазар, доста от тях си направиха и имидж сред масовия любител. Истинския принос на японците е във електрониката , автоматиката и олекотяването и поевтиняването на оптиката, чрез използване на пластични материали, вместо стъкла. Купувал съм такъв обектив от Германия преди стената още, на доста ниска цена спрямо немските аналози. Немците просто не искаха да го погледнат, и аз го захвърлих после:)...съвсем се поскапа, но тогава още не бяхме виждали такива "чудеса". Техноманяците могат да се радват на екстри, често излизащи и пречещи на прагматизма и истинската цел на фотографията. Големите проекти на японски фирми са задължително свързани с явното или скрито немско участие. Изключение прави Никон, които разриват самостоятелно партината от 2-3 десетилетия,(преди копираха 1:1 Цайс със задна дата) което се отразява на асортимента, цените ...особено във върховите модели.
Още нещо...за Бони да го кажа. Матрицата на Leica Digilux и Panasonic не е на Sony, а на Мацушита (също доста стара за японските фирми, с фотографска история). Имам работеща светкавица Мацушита, върха на технологията от ...1962 година:)) Не всичко е така популярно в България.Някои неща ни звучат просто като нови, след като не са масов пазар, или с пазарна ниша към нас.
За японските фирми, производители на фотоапарати и оптиката им, може да се обобщи - че са много, че независимо дали са на 50 години, или тепърва навлизат на пазарите, работят с немски оптически и механически технологии. За новите фирми това е и основание за трупане на имидж и реклама, за немците вероятно въпрос на пари, заради което деликатно си мълчат винаги:)) Немците изнасят масовото си пройзводство в Япония, а Япония изнася своето масово производство в Китай, Дубай и т.н. После всеки продава на пазарната си цена, според качеството:)) ...с известна застраховка "имидж":) Глобализацията там отдавна е настъпила, както разпределението на пазарите...и съответната налудничава реклама на своите си пазари, с тишина от "другата" страна.
Такива са моите скромни наблюдения, получени от досега ми с разни фотоапарати.Ограничих се само с примери на фотоапарати и обективи, които имам и ползвам, за да не съм голословен. Мога да заснема и ви покажа всяка една "прилика", еднаквост бих казал, от цитираните по-горе, и да ъплоудна.
|
|