Автор: Тани
Дата: 21-12-05 15:44
Е не мога да не помогна на колежката щом снима с НР
Нека кажа аз как процедирам , надявам се ,че това е един от най-практичния подход! След като прехвърля снимките от картата на компютъра ,ги преименувам с име което съдържа (година, месец,ден,час,минути,секунди) .По този начин , като сортираш после по име и всичко ти е във хронологичен ред.Много интересно се получава , когато сте снимали няколко човека и след гореописаната процедура разгледаш снимките - виждаш едно и също нещо от различни гледни точки За целта обаче трябва да сте си синхронизирали часа на фотоапарата преди да започнете снимките , ако не го направите се получава кофти разминаване!
След преименуването ги слагам в папка именувана ОРИГИНАЛ и когато стане около 4 гигабайта я записвам на DVD и след това я изтривам. От него правя една папка с мини изабражения , за да не се налага всеки път да слагам DVD-то в компютъра за да гледам какво има на него!
След това правя една папка с копия на снимкита с размери намалени до 1024х768 - това ми е разделителната способност на монитора.Така ,като гледам слайд шоу снимките са си на 100% от размера си а в същото време не заемат място на харда. Също така на едно цд могат да се запишат доста повече снимки отколкото на ДВД ако са с размер 4-5мб на снимка!По този начин се рашава и проблема на колежката - не се налага DVD-то да чете толкова голями файлове! Снимките които смятам да запазя на компютъра ги местя от папката 1024х768 в папки със подходящи имена , като преди това в категориите на файловете съм записал на кое DVD са оригиналите !Останалите снимки изтривам(все още не съм се научил да ми се получават снимките от първия път и за това правя по няколко)!
Всичките тези процедури изпълнявам с програмата ACDSee, но може да се направят и с други програми ,като например Фотошоп
ACDSee обаче е простичка и лека програма и с нея се работи лесно и интуитивно!
|
|