Автор: icikonti
Дата: 21-06-04 16:51
От доста дълго време не съм писал нищо , обаче ме засърбя езика на тема кражба на идеи .Чета вече втори и трети брой на списание ФО няколко пъти и забелязах хубава статия за това как да направим от една снимка шедьовър.Ф.х. Динамир Предов , със съответната докторска титла отпред пред името , съвсем аргументирано излага в двата броя законите на изобразителното изкуство по един достъпен и лек за усвояване начин.
В брой 2 човека изложил законите на композицията .Нещо обаче ме накара да направя справка с една книга “Пейзажната фотография” на Мичел , в руски вариант, издание към средата на 80-те.Ми то преписвано яко.Нищо лошо обаче , щото те нещата вече са казани и Д.Предов няма да открива топлата вода я.Все пак трябваше да спомене каква литература е ползвал.Реших да проследя статийката и в брой 3.Там към края беше спрял да преписва и беше приложил творчество , вече стилът се различаваше от началото.Нейсе…..Обаче ме покърти черно-бялата снимка долу в ляво под текста - две голи мацки снимани в гръб едната права другата легнала ,от долна гледна точка , гледат от височина към морето.А едно небе с облаци отгоре - да ти заприказва!Беше дал пример със снимката за определен вид композиция.
Тука вече подскочих.Бях виждал тази снимка в цветен вариант със същите мацки .Знаех къде и кога е правена и най - вече знаех от кого е правена.През 1995 г.- ноември , с автора на снимката правихме обща изложба и тя беше сред кюпа от снимки.Беше топ снимка , щото се сещам , че го разпитвах за нея.И та така - историята е следната.Ф.х. Пенчо Тихов отива в края на 80-те на Фотоваканция.Наема си двете фотомоделки , студентки ВИТИЗ втори курс , дошли там да изкарат някой лев.На правата в снимката прякора й е бил “Пършинга” .Отишъл на скалите край къмпинг “Веселие” на юг от Созопол (тогава там се е провеждала Фотоваканцията) и отснел няколко филма .Ненадейно откъм гърба му излязъл ф.х. Динамит Предов и се заговорили , последния си заминал по живо по здраво.На класирането въпросната снимка не участвала….. и до тук щяха да се развият нещата.Обаче Динамит тайничко заснел чуждата композицийка , не пожелал да я включи в програмата на фотоваканцийката ( щото нали да……) и изпратил снимката чрез “Българско фото” на фотоконкурс в тогавашна Чехословакия .Не щеш ли снимчето спечелило награда.Ами сега…..!И та така публикували я в “Българско фото” през 1989 г. и като автор отдолу се мъдрел другаря Динамит Предов.
До колкото знам на провелия се задушевен разговор между двамата “съавтори” , динамитчо си признал , че отснимал чуждото , ама вече нямало какво да направи , снимката получила награда , няма как да си признае пред обществеността , пък и то другарчето ф.х.Пенчо Тихов било скромно и щяло да разбере постъпката на своето другарче и да прости!
Понеже не обичам да дрънкам празни приказки , си направих труда да проверя записа от видеокасетата на откриването на нашата обща изложба с Тихов.Снимката си беше там в цветен вариант , само позата на легналата мацка се различаваше от тази на “свещения оригинал”.Пенчо Тихов тогава показа и цял филм с въпросната фотосесия и , за да се различава неговата снимка от тази на Динамит , беше предпочел цветния вариант и композиционно я беше променил . Все пак имаше на разположение няколко филма изщракани , а другия е направил кадър- два.
Лошо е когато се забравят някои неща , особено когато се касае за фотографската етика!!! Още по- лошо е ако се правиш на велик и ръсиш мозъци , при положение , че си най-обикновен крадец.Или на езика на правото обикновен рецидивист , първо краде композицийката , без да е давал каквито и да било пари на моделките или на автора на оригинала , а после си крадва и идеите на Мичел , без да споменава за това.Евалла!Машалла! Антъй!
|
|