Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Некои кратки съображения!!!
Автор: icikonti   
Дата:   21-06-04 16:51

[beer] От доста дълго време не съм писал нищо , обаче ме засърбя езика на тема кражба на идеи .Чета вече втори и трети брой на списание ФО няколко пъти и забелязах хубава статия за това как да направим от една снимка шедьовър.Ф.х. Динамир Предов , със съответната докторска титла отпред пред името , съвсем аргументирано излага в двата броя законите на изобразителното изкуство по един достъпен и лек за усвояване начин.
В брой 2 човека изложил законите на композицията .Нещо обаче ме накара да направя справка с една книга “Пейзажната фотография” на Мичел , в руски вариант, издание към средата на 80-те.Ми то преписвано яко.Нищо лошо обаче , щото те нещата вече са казани и Д.Предов няма да открива топлата вода я.Все пак трябваше да спомене каква литература е ползвал.Реших да проследя статийката и в брой 3.Там към края беше спрял да преписва и беше приложил творчество , вече стилът се различаваше от началото.Нейсе…..Обаче ме покърти черно-бялата снимка долу в ляво под текста - две голи мацки снимани в гръб едната права другата легнала ,от долна гледна точка , гледат от височина към морето.А едно небе с облаци отгоре - да ти заприказва!Беше дал пример със снимката за определен вид композиция.
Тука вече подскочих.Бях виждал тази снимка в цветен вариант със същите мацки .Знаех къде и кога е правена и най - вече знаех от кого е правена.През 1995 г.- ноември , с автора на снимката правихме обща изложба и тя беше сред кюпа от снимки.Беше топ снимка , щото се сещам , че го разпитвах за нея.И та така - историята е следната.Ф.х. Пенчо Тихов отива в края на 80-те на Фотоваканция.Наема си двете фотомоделки , студентки ВИТИЗ втори курс , дошли там да изкарат някой лев.На правата в снимката прякора й е бил “Пършинга” .Отишъл на скалите край къмпинг “Веселие” на юг от Созопол (тогава там се е провеждала Фотоваканцията) и отснел няколко филма .Ненадейно откъм гърба му излязъл ф.х. Динамит Предов и се заговорили , последния си заминал по живо по здраво.На класирането въпросната снимка не участвала….. и до тук щяха да се развият нещата.Обаче Динамит тайничко заснел чуждата композицийка , не пожелал да я включи в програмата на фотоваканцийката ( щото нали да……) и изпратил снимката чрез “Българско фото” на фотоконкурс в тогавашна Чехословакия .Не щеш ли снимчето спечелило награда.Ами сега…..!И та така публикували я в “Българско фото” през 1989 г. и като автор отдолу се мъдрел другаря Динамит Предов.
До колкото знам на провелия се задушевен разговор между двамата “съавтори” , динамитчо си признал , че отснимал чуждото , ама вече нямало какво да направи , снимката получила награда , няма как да си признае пред обществеността , пък и то другарчето ф.х.Пенчо Тихов било скромно и щяло да разбере постъпката на своето другарче и да прости!
Понеже не обичам да дрънкам празни приказки , си направих труда да проверя записа от видеокасетата на откриването на нашата обща изложба с Тихов.Снимката си беше там в цветен вариант , само позата на легналата мацка се различаваше от тази на “свещения оригинал”.Пенчо Тихов тогава показа и цял филм с въпросната фотосесия и , за да се различава неговата снимка от тази на Динамит , беше предпочел цветния вариант и композиционно я беше променил . Все пак имаше на разположение няколко филма изщракани , а другия е направил кадър- два.
Лошо е когато се забравят някои неща , особено когато се касае за фотографската етика!!! Още по- лошо е ако се правиш на велик и ръсиш мозъци , при положение , че си най-обикновен крадец.Или на езика на правото обикновен рецидивист , първо краде композицийката , без да е давал каквито и да било пари на моделките или на автора на оригинала , а после си крадва и идеите на Мичел , без да споменава за това.Евалла!Машалла! Антъй![smilie9]

Отговори на това съобщение
 Re: Некои кратки съображения!!!
Автор: boni   
Дата:   21-06-04 17:00

A taka ....

Автор: Niko24   
Дата:   21-06-04 17:03

лелеее, по тази история филмче може да се направи [smilie10]

Автор: Krassy_office   
Дата:   21-06-04 17:05

[smilie7]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   21-06-04 17:15

Малко не разбрах. Динамит Предов е заснел Пършинга, докато тои е бил скомпозиран от Пенчо Тихов, и са си говорили ли? Или след това е рекогностицирал композицията с тези модели на това място?

Автор: holden   
Дата:   21-06-04 17:16

За плагиятстване в американските колежи те гонят от първия път, а в България те тупат по главата и ти казват "Следващия път да внимаваш".

Ami kak togava shte gi stignem amerikancite [smilie25] ?[smilie25]

Автор: GuruMMX   
Дата:   21-06-04 18:00

e bravo!

hubava rabota..
ama kvo li se kosja :)

moj daskal po aerodinamika go pribraha skoro za pedofilija hehe

ta v tozi sluchaj...
kvokat e docent ... i toj hodi do kenefa i drusa sushtite 'krushi' tam hehe

radvam se che ima chovek, kojto da se seti i kaje na vreme tuk :)

Автор: snooper   
Дата:   22-06-04 02:06

Da! Alarmiraite pri takiva nagli krajbi...
Mnogokratno po drugi povodi sam se chudil kak mu poveriavat tolkova studenti v NBU ... (ne shta da izpadam v glupavi sporove)...

P.S. Icikonti, dosta vreme razchitah na teb da mi pratish neshto, kakto se biahme razbrali [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   22-06-04 03:00

icikonti, само да поясня на форума : До 89г. Фотоваканциите са се провеждали САМО на къмпинг "Оазис" а през 1987г. на в.с. Дюни. Имаше грешка в отпечатването на акредитациите една от годините и на тях пишеше "Созопол-Оазис". ДинамиР е , а не Динамит. "Случайно" познавам и Пенчо Тихов от Габрово и Динамир Предов от Павликени. Тогава , а и сега мисля си беше разпространено "груповото " снимане , особено на модели..., а и изобщо снимането в компания. Това разказвам не , като защита на Динамир , а само , като пояснение на посетителите на форума.

Автор: murnau   
Дата:   22-06-04 03:06

to i sega se snima grupovo na fotovakanciata

Автор: niro   
Дата:   22-06-04 09:31

Да, виждал съм снимки, дори в класации където някой е композирал и снима, а друг от различен ъгъл си прави свои снимки, понякога включително и със фотографа, като не винаги първия е знаел...[smilie7]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   22-06-04 09:55

аз затова групово снимам само по купони :)) ма вече не снимам и там де, освен ако не ми набутат апарат в ръцете. То тези ваканции са си един купон, де всеки си щтрака квото му попадне, пък после се взимат насериозно:))Кои мислил някаква постановка, терзал се, де се вика...наел си модели...идва някои по-така про...заичен и щтрак-щтрак,..пък и ако истинския автор, ако и да го е направил по-добре, е по-ниско от втория - творението му ще отиде в другия.
Айдеее, днеска кои пръв ши снима изгрева:))
То в много снимки самия процес на щтракване е последния и най-малко значещ.
А за горната снимка - убеден съм, че авторовата идея е не да създава асиметрична композиция /в един не толко асиметричен мотив/. Облачетата не са толкова главен сюжетен елемент, колкото телата, че да балансират с петна, по-големият гръб /или по-близко разположен може да направи същото, изобщо композицията не е от най-фрапантните примери за балансиране на асиметричност./ По-скоро асиметрична е идеята за волност и предизвикателство, на контраста на скованост и безразличие.

Дата:   22-06-04 13:15

[smilie10] Пенчо Тихов снима мацките , които е наел същата сутрин.Тогава се е чакало няколко дни за добри модели.ДинамиТ е минавал случайно в гръб.Харесала му композицийката и бам-бам един, два кадъра!Не е ходил после на същото място със същите модели , просто е разчитал , че като скрие снимката и не я покаже на Фотоваканцията , а я прати в чужбина- няма да се разбере!Да ама я публикуваха в списание "Българско фото" през 1989 г.Тогава чак Пенчо Тихов е разбрал от списанието , че ДинамиТ му е скроил шапката!А разговора се провел след публикацията.Бил под формата на мън-мън , че тън![beer]

Дата:   22-06-04 13:22

Ей Снупър , а дай бързо един телефон за връзка с тебе , че имам да ти давам нещо .Отдавна съм го отделил , ама все не остава време.Днес ще ходя до Плевен , да ти го донеса!

Автор: J0R0   
Дата:   22-06-04 14:03

Еййй, нема лесно!!!
И на мене ми се случи една такава история:

Отидох на връх Калин, на върха на планината да се скрия от разните папараци. Осигурил си бях моделки - 2 броя, реквизит ябълка - 1 брой...
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/sheb4055.JPG
https://photo-forum.net/res/4izlojba/Joro1.jpg

И таман съм си нагласил сцената да снимам, зад гърба ми най-подло се появява академик Данаилов. И още по-подло е заредил цветен филм в неговия си апарат, като преди това ми е подарил на мен един чернобял филм.

И по най-подъл начин заснема ей това:
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/yzjk4799.JPG
https://photo-forum.net/images/emmmo_1086762418_end_of_the_story.jpg

И не стига че ми заснема кадъра, ами и после го продава на Британския съвет за една торба пари, защото британците които всъщност харесаха моя кадър, искали цветен...

Автор: junior   
Дата:   22-06-04 14:07

долно венецуелско изчадие е този академик....[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: emmmo   
Дата:   22-06-04 14:44

Бреййй, змия в пазвата си съм държал!
Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"
Знаех си аз, че не трябваше да трия онова клипче от морето, та да ви го пусна сега, че да го видите академик Величков какво представлява без прикритието на разни дрехи и коварни фрази! Ама като ми се замоли тогава: "Сакън, вика, не ме орезилявай, че на всички фенки съм казал с какъв голям обектив ще ги снимам, а то - сега ще ми се смеят!" И аз нали съм си с добро сърце - изтрих го. Будала! И ето го сега - нож в гърба ми забива и ми се усмихва приятелски. Юда!

Автор: pardon   
Дата:   22-06-04 15:06

JoRO, emmmo, razsmjaxte me!!![smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] Ne gubete tova svoe ka4estvo, 4e mai samo to ni ostana (na Blgarite)!!![smilie24] [smilie24] [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна