Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Продължителност на живота на дигиталните памети - разни практически питаници??
Автор: BirdOfPray   
Дата:   15-11-05 12:31

Понеже имаме спор тук с един колега, който също като мен няма особена представа от въпроса - реших да питам. Има ли тук някой (не се съмнявам, че има доста де, така е лафа) който да е по-наясно с физиката на правене на записите върху компактните памети за фотоапарати - CF, MS, xD, SonyMemeoryStick... и т.н прозводни.

КАК става записването на информацията в тях и има ли от практичска гледна точка зависимост от броя на записване върху тях. Дали се скапват по-бързо ако пишем повече пъти върху тях. ИМАТ ЛИ НЯКАКВО ПРАКТИЧЕСКО ИЗНОСВАНЕ? И има ли значение примерно за живота им дали ги форматираме или трием фаиловете по отделно?
Ако често снимамме примерно малко снимки върху картата (примерно записваме 100Мб на карта от 512 ) и ги трием и после пак започваме от начало - има ли вероятност някакви сектори които се използват повече в началоро - да се скапят по някое време. [smilie11]
И при кой вид това се случва по-често и при кой по-рядко??

Или живота им е практически независим от записването - просто в някой слънчев момент се скапват по някакви други причини, независимо колко сме ги писали. ИЛИ живота им теоретично е вечен - както твърди колегата - просто зависи в кой момент ще ги изпусмен и някой ще ги настъпи и сложи физически край на живота им! [smilie2]

Извинавам се ако съм задал някой безумно глупав въпрос... [smilie8] ама не съм чел по тези въпроси и не съм в час??

Публикацията е редактирана (15-11-05 12:36)

Отговори на това съобщение
 Re: Продължителност на живота на дигиталните памети - разни практически питаници??
Автор: Стефан   
Дата:   15-11-05 12:38

Преди им даваха около 100 000 записа (или цикъла запис-четене). Така че въобще не са вечни и зависи колко ги ползваш. Ама те са за това де, да ги ползваш [shtrak]

Re: Продължителност на живота на дигиталните памети - разни практически питаници??
Автор: Стефан   
Дата:   15-11-05 12:40

Става въпрос за CF, поне преди няколко години така беше, сега може да са им удължили живота.

Re: Продължителност на живота на дигиталните памети - разни практически питаниц
Автор: ShaiHulud   
Дата:   15-11-05 12:42

http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory

ако ползваш английски.

Иначе да, със записването се износва. Има си определен брой цикли на запис, след което поради начина на работа /малки разряди през полупроводника/ се получава пробив и картата загива.

Автор: Todd   
Дата:   15-11-05 12:49

. Execution of 100,000 times of re-writing is more than enough to re-write daily 25 times for 10 years, so in a practical sense it would be safe to say it is trouble-free for such duration.

Чичко Гугъл знае !!!!
От там нататък е късмет !!!

Автор: krassimire   
Дата:   15-11-05 13:02

Да, но областта на FAT таблицата и директориите може да се rewrite-ва за всеки файл, до преминаване към следващ сектор/блок. Така че може да се приеме че изчислението на google трябва да се коригира 10-тина пъти.

Също така от гледна точка на живота на картата, не е хубаво да се форматире/трие излишно, добре е да се позапълни картата, и тогава да се трие.

Защото ако всеки ден правим по 20-тине кадъра, те ще се записват в едни и същи сектори, и те ще се "износят" най-бързо.

Но все пак, картата ще остарее морално преди да се скапе физически, и едва ли има смисъл човек много да му мисли по тоя въпрос.

Автор: yan   
Дата:   15-11-05 13:44

обикновено се скапват доста по-бързо от "100 000-те хиляди"
Някои издържат едвам по няколко месеца.

Автор: Phoki   
Дата:   15-11-05 14:34

Без да сам си го поставял за задача/да я наблюдавам де/ ми се струва, че моята СD карта на определени места/след определен брой снимки/ ми прави едни и същи номера/ записва, а след това на компа не иска да отвори въпросното творение/!Дали не е от това, че когато започнах да снимам източвах при първа възможност , форматирах и започвах да снимам наново???[beer] [shtrak]

Автор: boreto   
Дата:   15-11-05 17:21

Всичките параметри на електронните компоненти се подчиняват на статистическите закони. Винаги съществува вероятност поради технологични и експлоатоционни причини да ти се скапе памет. Това си е до късмет.
Това което може да направи всеки е да се постарае да не предава устройства, съдържащи електронни компоненти и куплунзи, от ръка в ръка (между двама човека), защото винаги съществува вероятност те да са наелектризирани до различен потенциал, понякога много висок.
Такива неща се дават на друг човек, като например се оставят на масата и другият после го взима.
Не от ръка в ръка!

Автор: asahi   
Дата:   15-11-05 17:24

Или първо си хващат ръцете, после се целуват, после... и накрая си предават устройството.

Така стремоглаво им падат цените на картите, че докато се повреди тя вече не е актуална като обем.

Автор: boreto   
Дата:   15-11-05 17:28

[smile]
Прав си Асахи. Това се нарича изравняване на потенциалите.
И все пак е желателно да си изравняваме потенциалите с индивиди от другия пол...
[smilie6]

Автор: rtv   
Дата:   15-11-05 18:29

Малко споделена практика плюс информация от производител:

Голям клиент с много офиси реши въпреки моята съпротива да си купи много флаш памети от още по-голям производител. Идеята на клиента бе всеки запис, който генерира промяна в базата му данни да се записва и на CF карта. По този начин чрез закачените на PC-тата карти да може да се възстановява базата данни при срив между два бекъпа, а и да може да се проверява, кой какво е въвел. Може би идеята не е лоша, ама реализацията се оказа трагедия. След около 3 месеца започнаха да се оплакват първите 20-30 карти. Това бе по-рано дори от най-мрачните ми предвиждания. Интересното бе, че компютрите, на които информацията постъпваше в голям обем, но между 7 и 9 часа сутрин, картите се държаха геройски, а тези, които обработват дори по-малко информация, но равномерно през целия ден си отидоха първи. Ставаше дума за много карти и то тогава, когато в ценовите листи още имаше 16 МБ флаш, а тези бяха 256 МБ и затова производителя беше намесен при търсенето на отговор. Цитирам по памет, но не смятам, че нещо съм забравил. Та много накратко отговора гласеше нещо като:
Поради особеностите на вградения в тази карта контролер и използваната NAND памет с последователен достъп при опит за запис се отваря целия available space независимо колко блока ще са нужни. След като драйвера не забележи за някакъв период от време никаква активност той гаси USB порта и с него CF четеца, като по същество затваря картата. При опит за нов запис процедурата по отваряне се повтаря. И най-неприятното: всеки един такъв цикъл отваряне/затваряне може да се счита за една операция erase/write.

Така и не разгадахме available space дали се превежда като наличното празно пространство или наличната памет, когато няма нищо записано, но и не водихме повече разследване. Описаното обясняваше защо паметите, на които се работи непрекъснато дефектират по-малко. Никога повече, никъде, за никоя флаш памет не съм намерил описание на организацията на записа и затова оттогава (3.5 години) считам, че всички карти са такива и препоръчвам на хората с подобни идеи да ползват USB хард-дискове.
За щастие при фотоапаратите не е така. В случая, който цитирам имаше по 2000-2500 записа по 450 байта (добавяне към файл) дневно, а не 450 записа за месец пък било те и 5 МБ джипегче всеки.

Автор: CYPER   
Дата:   15-11-05 19:11

Преди 3 дена купих от amazon.co.uk една Secure Digital Kingston 512MB за ~55 лева - за какво си говорим въобще - к'во ти пука колко ще издържи [smilie18]

Автор: BirdOfPray   
Дата:   16-11-05 02:08

ми пука ми бе.. ИСКАМ като се ръсна 200$ за карта 2ГБ да знам дали ще я ползвам със здраво натоварване 2 години или 6 месеца. Просто искам да знам!
То и аз си купих преди три месеца от bhphotovideo.com една CF SanDisk 512 - от най-ефтинките за 39$ май беше. АМА искам да си купя по-бърза и голяма карта. Освен това ПИТАМ принципно.
А какво ще кажете за сравнение между различните видове карти: CF, SD, xD и т.н.
Кои са по-издръжливи и надеждни!

Автор: krassimire   
Дата:   16-11-05 07:02

Гледам на една SanDisk SD 2 GB ULTRA II й дават 10 години гаранция, това какво значи според вас?

Автор: Avi   
Дата:   16-11-05 09:13

krassimire написа:

> Гледам на една SanDisk SD 2 GB ULTRA II й дават 10 години
> гаранция, това какво значи според вас?

ами доколкото съм запознат - значи, че ако в рамките на 10 години дефектира, ще ти я заменят.

[ezik] [ezik] [ezik]

Автор: pitarfoto   
Дата:   16-11-05 11:05

Имам една CF на EFILM 128 mb от края на 2000 година не минава и ден да нея ползвам и досега съм нямал проблеми.Само в началото имах лошия навик да свалям снимките с кабел (може и да нее от това, за кабела имам предвит) със CUT и PASTE и там ми се случваше някои от кадрите да не се прехвърлят на цяло на компа, естествено и на картата ги нямаше после . Но проблема го реших с четец на карти и с COPY PASTE .

Автор: rumiana   
Дата:   16-11-05 16:26

А каква е разликата между свалянето на снимките с кабел директно от апарата и свалянето с четец за карти? Имам предвид - има ли това някакво значение за продължителността на живота на картата и изобщо - за какво става дума? Извинявайте за лаишкия въпрос, ама... това е положението [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна