Автор: rtv
Дата: 15-11-05 18:29
Малко споделена практика плюс информация от производител:
Голям клиент с много офиси реши въпреки моята съпротива да си купи много флаш памети от още по-голям производител. Идеята на клиента бе всеки запис, който генерира промяна в базата му данни да се записва и на CF карта. По този начин чрез закачените на PC-тата карти да може да се възстановява базата данни при срив между два бекъпа, а и да може да се проверява, кой какво е въвел. Може би идеята не е лоша, ама реализацията се оказа трагедия. След около 3 месеца започнаха да се оплакват първите 20-30 карти. Това бе по-рано дори от най-мрачните ми предвиждания. Интересното бе, че компютрите, на които информацията постъпваше в голям обем, но между 7 и 9 часа сутрин, картите се държаха геройски, а тези, които обработват дори по-малко информация, но равномерно през целия ден си отидоха първи. Ставаше дума за много карти и то тогава, когато в ценовите листи още имаше 16 МБ флаш, а тези бяха 256 МБ и затова производителя беше намесен при търсенето на отговор. Цитирам по памет, но не смятам, че нещо съм забравил. Та много накратко отговора гласеше нещо като:
Поради особеностите на вградения в тази карта контролер и използваната NAND памет с последователен достъп при опит за запис се отваря целия available space независимо колко блока ще са нужни. След като драйвера не забележи за някакъв период от време никаква активност той гаси USB порта и с него CF четеца, като по същество затваря картата. При опит за нов запис процедурата по отваряне се повтаря. И най-неприятното: всеки един такъв цикъл отваряне/затваряне може да се счита за една операция erase/write.
Така и не разгадахме available space дали се превежда като наличното празно пространство или наличната памет, когато няма нищо записано, но и не водихме повече разследване. Описаното обясняваше защо паметите, на които се работи непрекъснато дефектират по-малко. Никога повече, никъде, за никоя флаш памет не съм намерил описание на организацията на записа и затова оттогава (3.5 години) считам, че всички карти са такива и препоръчвам на хората с подобни идеи да ползват USB хард-дискове.
За щастие при фотоапаратите не е така. В случая, който цитирам имаше по 2000-2500 записа по 450 байта (добавяне към файл) дневно, а не 450 записа за месец пък било те и 5 МБ джипегче всеки.
|
|