Автор: J0R0
Дата: 19-11-03 15:50
Възложиха ми да напиша малка статия на тема дигитална фотография. Да си призная, затрудних се да определя точно какво е това животно. На мен ми е ясно, но все пак целта беше и на тези, които четат да им стане ясно. Не знам доколко съм успял, затова реших да пусна тук текста който написах, възможно е някой да има какво друго да каже по темата...
Какво е дигитална фотография? Да си призная честно и мен това понятие ме е озадачавало винаги. Идеята на фотографията по принцип е да запечатва образи, като използва за целта светлочувствителни материали. До съвсем скоро това бяха някои химически свойства на сребърния окис. Е, да, но ако един миг от времето, вместо на фото лента или плака е запечатан на светлочувствителната матрица на някой цифров апарат, то това прави ли снимката непременно “дигитална”, прави ли я друга категория? Ако копираш един негатив на оптична машина или го сканираш и после го пуснеш на принтера – каква е разликата? Не е ли снимката все една и съща?
Според мен, в наложилият се термин “дигитална” снимка, се влага малко по-различен смисъл. Повечето хора като чуят “дигитално” изображение, си представят обработена на компютър снимка. Снимка в която явно си личи манипулацията на образа. Макар, че един кадър може да бъде манипулиран и по много други недигитални начини – чрез ефектни филтри, специални обективи, маски, многократни експонации и т.н. Но докато за тези “класически” способи за манипулация се изискват доста повече опит и познания, днес компютрите дават възможността на всеки, които е овладял до някаква степен графичните програми да се намесва и да променя снимките си. И именно грубата и самоцелна намеса върху изображенията е създала това леко пренебрежително отношение към снимките наричани обикновено “дигитални”.
Иначе, ако трябва да сме честни дигитални и до някаква степен манипулирани са абсолютно всички снимки, които гледаме по списанията, брошурите, рекламните материали, билбордовете и т.н. И не може да е другояче. Възможностите на камерата вече са недостатъчни и ограничени за да постигнеш конкурентоспособно изображение. Допълнителните възможности за кадриране, тониране, за корекция на цветовете, яркостта и контраста, възможността за премахване на нежелан детайл от снимката или добавяне на нов, това не е нещо от което трябва да се отказваме, само защото някой ще ни нарече пренебрежително “дигиталисти” и ще ни каже, че не сме “истински” фотографи. Нали в крайна сметка важното е резултатът да е добър, да изразява в максимална степен идеята на автора, а не е толкова важен пътят по който е постигнат този резултат.
Лично за мен добрата дигитална фотография е онази в която не личи много намесата на компютъра. В която възможностите му не са използвани за да направиш колажи с невероятни форми и цветове. А са използвани пестеливо и в посока да подсилиш идеята си, да дадеш смислови акценти в кадъра.
|
|