Автор: tilcheff
Дата: 12-11-05 11:02
Ползвам таблет от 11 години -това ми е работата. Wacom е марката, като за всичко различно от рисуване серията Graphire върши прилична работа. Препоръчвам горещо Intuous2 A5 като най-смисленият и заслужаващ парите си продукт. Intuous3 има добавени безсмислени скролове и бутони, които са неудобни за работа за човек свикнал да ползва клавиaтурата с лява ръка.
Таблетите са вечни. Струва си да си купиш добър. В работа в момента съм с Intuous3, а вкъщи ползвам 10-годишен UD 6x8 serial - работил е на 486DX, Pentium MMX, PII, PIII и сега на PIV. Предполагам ще изкара още дест години до PXII, когато вече няма да има сериен порт на дъното и ще трябва да го сменя, но ще е все така чудесен :(. Intuous имат много по-висока резолюция и са много по-прецизни от Graphire. Нивата на натиск над 256 едва ли имат някакъв смисъл за друго освен за живописване.
Имам лични наблютения върху (т.е. работил съм с) по-старите модели ArtPadZ, PenPartner, Graphire2, Intuous2 и текущия Graphire3. Единствено PenPartner-a е кьопав. A6 размерът става за ретуш - налага се да се работи при по-голямо увеличение в приложението, за да се компенсира по-ниската резолюция на устройството.
След няколко-часовото свикване и няколко-дневното разучаване на настройките на драйвера, човек, дори и нехудожник си задава въпроса как е възможно да има компютри без таблети на този свят :). Писалката е ергономична и за разлика от мишката не натоварва китката, поради това че се държи в естествена за ръката поза. Препоръчвам таблети на всички, които страдат от болки в ръката при работа с мишка. При новите модели бутонът на писалката има две позиции, като те могат да се настроят за двоен и десен клик, а за всяко отделно приложение може да се задават и индивидуални настройки, като функционални клавиши или клавишни комбинации. На гърба на писалката има никому ненужна гума.
Таблетите на Wacom работят чудесно с всички програми за изображение като Photoshop, Painter, PaintShopPro, Illustrator, CorelDRAW!, Flash, като при всички тях pressure-sensitivity-то позволява да се ползва по различни начини при различните инструменти. Освен това таблетът се ползва като мишка във всички останали програми. Ето например сега браузвам в Опера с писалката. Мишката я пипам много рядко, главно при влачене на файлове.
Цените на таблетите сега са много по-ниски от тези преди години. Купете си добър таблет и му се радвайте. Струва си.
Адком са официалните представители на Wacom за бг.
Публикацията е редактирана (13-11-05 06:39)
|
|