Автор: penchev79
Дата: 06-10-05 22:17
myro какво учиш и къде ако не е тайна ?
Иначе според мен имаш 2 варианта при описаната от теб ситуация :
1. ако самия ти си маниак и се кефиш на фотографията си вземи нещо добро, макар че не съм сигурен дали 350 лв си заслужават за този никон
2. вземи нещо евтино като за начало - има апарати за по 100-150 лв с обектив (примерно 50 мм, което е "класиката" при обективите) и можеш да му купиш няколко обектива допълнително и филтри. Не мисля, че всичко сумарно ще ти излезе повече от 300-400 лв.
това ще ти върши добра работа особено като за начало, а после винаги можеш да го продадеш и да минеш на по-скъпа техника
Аз точно днес си купих 1 тяло Chinon за 80 лв, с ТТЛ, ЛЕД дисплей, DX четене на филми, ел.двигател за транспортиращия механизъм и с много готино решение за "резервоара" за батериите - така е направено, че можеш да слагаш или 2ЦР5 литиева батерия ("бъбрек") или 4 обикновени батерии АА, включително и акумулаторни. Апарата има и компенсация на експозицията, селф таймер с ръчно определяне на времето за самоснимачка, мултиекспониране или нормално снимане на кадъра, продължителен режим или 1-кадров стандартен, К, КА универсален байонет за обективите, и тн и тн.
И се замислих за следното нещо - този апарат отстъпва на Канона ми единствено по това че Канона има автофокус, другото са глезотии и екстри. Основните възможности на двата апарата не са много различни един от друг, а цената на Канона няма ти казвам колко пари съм налял в хазната на японците :) Така че добре помисли ще се лигавиш ли или може да минеш без някоя и друга глупава екстра и ще си спестиш сериозна сума пари.
Колко много понякога, като малките деца, се подлъгваме да даваме купища пари за играчки, които сериозно погледнато не са много по-добри от 1 обикновен апарат.
изборът винаги си е твой, разбира се.
На твое място бих почнал с нещо подобно на описания апарат. Примери колкото щеш - кеф ти Пентакс, кеф ти практика, да не говорим от руската техника колко купища желязо за почти без пари могат да се намерят. Например гаджето ми има Зенит ХР с обектив Хелиус, апарата е с вграден светломер (ТТЛ), чудесна машинка !
Съвета ми е като за начало за тяло + 50мм обектив да не даваш повече от 150 лв максимум, като добавиш още толкова ще вземеш 2-3 допълнителни обектива и за не повече от максимум 400 лв ще имаш напълно "боеспособен" апарат, с набор от обективи и филтри. Това за мен е разумното решение.
Ако решиш да взимаш по-скъпичък - напр Канон или Никон и това не е лошо, в крайна кметка тва са си класиките в средния клас при 35мм лентови, но в този случай е добре да си наясно със себе си, че сериозно те интересува фотографията. Другото е купуване на играчки, като малките деца (то и това не е лошо де).
За обективите - широкоъгълен (18-35 мм), класически 50 мм обектив и да речем 135 твърд или някво дългофокусно варио - такъв комплект обективи ще ти върши работа за повечето нужди. Макар, че ако купуваш по-стара техника вариото не е препоръчително тъй като по-старите вариообективи са далеч под класата на твърдите.
филтри - ако снимаш черно-бяло, като за начало е добре да имаш това :
светло-жълт
жълт
UV
оранжев
поляризационен
сив-плътен
сив-градиентен
ако искаш да е пълен комплекта добави и тези:
зелен
син
червен
жълто-зелен
ми надявам се да съм ти бил полезен, това е от мен.
|
|