Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 аналог версус дигитал. не е заяждане:)
Автор: aemon   
Дата:   22-09-05 12:13

айде сега от една друга гледна точка, нека за малко забравим спора кое по-качествено!

колко струва една добра ДСЛР? 1000 евро? 2000? 5000? (да не говорим за дигитални гърбове) така... за доста по-малко пари ще изпукам да речем 500 филма за две - три години ако много снимам (за мен говоря, аз май само детето си снимам:)) , от които ще останат теоретично 2000 - 4000 (!) снимки.

а я се замислете какво става с дигиталните снимки? някой бил изщракал 15 000 за една седмица, четох тук някъде. ми ако отделям 30 секунди за разглеждането на снимка, ще вися 125 часа на компютъра... 5 денонощия!

колко от тия снимки ще преживеят повече от година под каквато и да е форма?

след 2-3 години кой знае какъв модел ДСЛР ще има. то през месец ги пускат. през месец да си хапеш гъза! загубена битка с маркетингови стратегии

дори да не те блазни най-новия цифрак, колко живот има една матрица?

и най-вече, кому е нужно да щрака дори и 1000 снимки на седмица? (не говоря за снимане за дебели каталози, ми ей така за мнозинството тук)

Публикацията е редактирана (22-09-05 12:52)

Отговори на това съобщение
 Re: аналог версус дигитал :)
Автор: Стоев   
Дата:   22-09-05 12:34

aemon,
за цената на тялото ли е въпросът, за броят снимани снимки седмично или ей така изобщо ?

Дата:   22-09-05 12:36

ей така изобщо, да се позамислим само

Дата:   22-09-05 12:48

или: има ли смисъл да давам 2000 евро, ако ще трия 90% от картинките? не е ли по-добре да дам 100 евро за един стар Никон и да се замислям повечко какво и как снимам? пак повтарям, не говоря за професионално снимане

Автор: Георги   
Дата:   22-09-05 12:52

ми дай? :)

а какво правим ако си заредил един 100 асов черно бял филм а се наложи да снимаш нещо много яко? държим в ръка но 2 сек експонация ала харви? пушпроцесваш после? и губиш останалите кадри или кво ли?

а аз с тоя кадър ко правя?
нося го да ми го проявят филма и казвам, ама 15ти кадър ги считайте като от 800 асов филм? и те ко правят? гледат ме умно или ми се смеят.

и не само това.

защо всеки не прави това, което му е гот, и това, което му пасва? ами пак се почна другия флейм. цифрово срещу филм?

Публикацията е редактирана (22-09-05 12:52)

Автор: Стоев   
Дата:   22-09-05 12:53

Ами снимал съм с аналогови апаратчета сега пуцам с дигитално.
За мен е удоволствие, почивка и развлечение.
Това, дето спомена за една дигиталка=500филма може и да е така.
Но консуматива за дигиталката, който се хаби за да си прегледам фотките е нулев. Спестява се проявяване и се пести време.
Корекцията на снимките също е несравнимо по-бърза.
От една дигитална снимка може да се прави безкраен брой експерименти, безплатно и бързо.
Значи основните неща, като време и пари, накланят към дигиталното.
Немалко са изревалите, че са им осакатили филм при проявяване в някое ателие а единици си ги проявяват сами.
И тук дигиталното води.
За удоволствието от самото снимане - има си и евтини и скъпи дигитални и аналогови, за всички според нуждата, кесията и мерака.
Не отричам аналоговото, намирам за по-практично дигиталното. [smile]

Автор: thor   
Дата:   22-09-05 12:54

абе ,кой каквото го кефи ,цената е от значение ,най вече при по разумните ...така си мисля аз ...
иначе ..на този етап на мен по голям кеф ми прави щракането на филм , ама това съм аз.... а цифровия си го взех заради интернета ,просто ми се свидеше да дам над 1500US$ за сканер и то за какво - да ми маже фотките [smilie11] ... така ,сега като искам да пратя нещо по нет-а щракам с дигиталката ,на която мога да закача всичките ми обективи и съм убеден ,че печеля по този начин ...а пък на филм кеф ти чернобял ,кеф ти диапозитив ,и си ги прожектирам на стената ...в крайна сметка мисля ,че нищо не съм загубил по този начин имам най доброто за мен де и от двата свята ..е според парите които съм дал де ...[smilie6]

[beer]

Автор: nrk   
Дата:   22-09-05 12:54

Това което ме дразни при филмовото снимане е липсата на контрол върху всички етапи. МОя си е вината - не съм се научил да си проявявам и сканирам сам филмите. Но пък е адски изнервящо да чакаш седмица за да видиш нещо тотално прецакано...

От друга страна Аемон е прав - количеството не прави качество. Снимането на филм има по друг ритъм от цифровото и лично мен ме предразполага (понякога, като съм на кеф) да се отпусна тотално, и да се забавлявам истински.

И после... като си видя снимките ПЪРВО на хартия ми е по-хубаво, отколкото да ги гледам на миниатюрния дисплей на апарата или да видя на монитора само горния ляв ъгъл.

Та поради всичко това "аналог версус дигитал" за мене е празна работа...

Истината е аналогво и дигитално заедно. Мисля, че голямата част от добрите ("профи" е неуместно в случея) фотографи снимат по същото мото.

Re: аналог версус дигитал. не е заяждане:)
Дата:   22-09-05 12:58

Георги, ми обикновено си пускам в джоба по 2-3 филма или си нося и една телеметрична с друг филм. ако пък ми е толкоз важна тая снимка с 800 ASA, що да не пушна половината филм само, какъв е проблема? алтернативата 2000 евро (поне) просто ми е прекалено и ненужно скъпа, това е!

Публикацията е редактирана (22-09-05 13:02)

Дата:   22-09-05 13:03

Еее, Георги, винаги можеш да смениш филма ако кадъра си струва. Отнема около минута. И после още една за да заредиш отново първия филм - (особено ако снимаш с подходящия Канон ;).

Публикацията е редактирана (22-09-05 13:04)

Дата:   22-09-05 13:05

Никон, Никон, nrk, hombre! :))))

Автор: cooler   
Дата:   22-09-05 13:07

Сметката според мен е относителна и има специфични фактори, които я променят в доста голям диапазон.За теб е една за Дилков или някой друг репортер е друга. Безспорни качества и удобства предлага DSLR. Аз ползвам с удоволствие, и като време за реакция, обработка и издаване няма кво да коментираме. Но за неспешни неща можеш спокойно да оперираш и с филмово тяло. Възможната пост продукция ти дава криле да дооформиш нещата в приемлив за теб вид.
Сега това било 24 бита онова 48, а пък Бръм седи и ги гледа на ТФТ-то и догажда кво иска да му каже MindWall.Това ме дразни че си чешем езиците с глупости и реално сравняваме цифри, които не изглеждат еднакво навсякъде то е ясно защо. Сравнението е адекватно в изложби, в печатни работи.Другото е чесане на езици от 200-300 човека ( в доста случаи изморени и заспиващи ) застанали пред мониторите си. Aз няма и година от както следя форума и се включих в един конкурс само, щото съвпада с областа в която работя. Помня един коментар от автора на снимката с първа награда че е смутен щото кадъра е направен с апарат 1.2Мп и малко се притеснява как ще изглежда копиран голям.Под мойта снимка пък Бръм беше писал че е готина ама няма качество за конкурс.Така изглеждаше наистина шото бях сканирал копие 9/13 за представянето на кандидатурите във форума.После за изложбата сканирах 20/30 както трябва и така се появи в метрото.Ето го парадокса: Първите две места бяха реализирани с отречени вече от много хора във форума техники(сапунерка 1,2 Мп и Практика МТЛ5) . За мен извода е:Всеки да прави квото му харесва и да оценява крайния резултат независимо от носителя. Аз самия имам един Ixus и снимам с него наляво надясно, ама фотографията както аз я разбирам сериозна ползвам други обективи(респективно други тела).

Дата:   22-09-05 13:08

добре де ти ще го пушнеш. а, аз? а други любители, които се опитваш да убедиш че е по-добре да снимат за кеф на филм? те (аз) какво правим?

ще се учим и да проявяваме? да си правим лаборатории? щото във фотото забрави, или поне не съм чувал да има из варна подобна услуга.

а труда, времето и евентуално средствата ... дали няма да накантарят нещата? :) в полза на някой от ниския клас дслр-и?

Дата:   22-09-05 13:09

Диме омбре комо се камбиа ла пели ен ел Никон?

Сериозно, това не го знам - Никоните от имат ли ИЧ сензор да брои дупките на перфорацията (подобно на ЕОСите) или подобна система?

Дата:   22-09-05 13:13

о вече отиваме на скъпи лентови тела :) които могат да ти помнят докъде си изснимал филма.

малко местите темата ми се струва. вземи един никон ф301. там няма такава дивотия. и е относително евтин за да можеш да кажеш че не си струва парите за ниския дслр клас.

и не разбрах любителя какво ще прави с тоя кадър. или ще имаш слр с теб ама няма да снимаш, щото не ти стига светлината? :)

Дата:   22-09-05 13:18

хехе Nikon...[smilie5]

https://photo-forum.net/static/forum/2005-12/ksok9910.JPG
http://img.photobucket.com/albums/v364/kruos/NIKONFM2nMD12.jpg

[smilie7]

Дата:   22-09-05 13:19

Георги, моят канон ЕОС 50е ми струваше 100 евро :) Обективите ЕФ 28-80 и пентакон200 - общо 60 евро. Не са първа хубост, ма аз съм търпелив и полека се уча да ги ползвам грамотно, докато един ден си купя други, по-добри.

Намери ми какъвто и да е диги апарат за тези пари...

Автор: volokin   
Дата:   22-09-05 13:21

Става следното сменяш филма с друг. Иначе много хипотетично ми звучи всичко, ако стане еди кво си и незнам що си.
Иначе Аемон е прав, заради новите технологии, които както всичко преживяха бум, апаратите са много скъпи, не може едно парче пластмаса да струва стотици евро, всъщност може, нали трябва да се избият изследванията на фирмите, да се платят пари на инженерите които години се занимават с това. Но факта е следният, че всяко начало на една технология е прескъпо с много детски болести, които в последствие се изчистват, цените се наместват и всичко си е по реда. Парадокс е че една сапунерка струва 300-400 евро, толкова колкото един полупрофесионален огледално рефлексен апарат с много по бърз фокус, с много по-добри електроники за експониране, и изобщо с много, много. Един ден, когато филмови апарати ще се намират само по секънд-щандовете и дигиталното стане ежедневие, ще е отминал първо този бум по фотографията, второ, цените ще са както трябва и този форум далеч няма да е пълен с толкова хора, за повечето съм почти сигурен е временно занимание и хоби. Истина е също, че точно благодарение на дигиталната фотография, тази другата, аналоговота преживя също едно съживяване, такива спорове се водят и ще се водят, докато снимащите аналогово станат толкова малко, че изобщо няма да ги интересуват предимствата и недостатъците, дигиталното ще е толкова напреднало, че никой няма и да се замисля кое, колко, кога и защо.....
Но Аемон трябва да признае, че ако го няма този бум на хора завладени да имат все по-нова и по-нова камерка, нямаше и да го има прогреса, този който уж би трябвало да си заслужава името "прогрес". Така е и с автомобилите, особено в западния свят, така е и с компютрите, така е дори с кафеварките (макар че трябва да си призная, че за мен старата италианска кафеварка за котлончето като че ли е най-... ).
Та, нека да има, нека да става гешефт (тази дума предполагам е позната на Българина), важното е да се въртят парите, а всеки си снима с каквото му е кеф. Иначе кога щяхме да можем да си позволим една средноформатна камера, а Лайка, а Никоните а ла ФЕ2, Ф2, Ф3, 4,5, Ф100, и всички останали чудеса и прецизни инструменти, Контакс Г2, Коника Хесар, БЕССА Р и т.н и т.н. Искрено се надявам един ден и от дигиталния свят да ни се предлагат, толкова красиви и прекрасни продукти като гореизброените, символ на квалитет, на прецизност и дълготрайност, качества, които като че ли днешно време ги няма в продуктите. Аз лично познавам хора които за две години смениха около 5 фотоапарата, едва ли направиха толкова качествени снмки [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   22-09-05 13:30

И никоните имата такъв сензор и той излезе точно когато излезе и този на Канон, и не е нищо особено, просто една оптична двойка с инфрачервени лъчи. Апропо, този сензор не е нито кой знае какъв хай-тек нито е много от полза (инфрачервени филми например с тези фотоапарати не могат да се снимат). А брояч има всеки един апарат, дали механичен или някакъв друг, дали полетата щели да бъдат два милиметра или едното ще е 1,8 а другото 2,2, е бял кахър. На практика на всеки един апарат, бил той и произведен преди 60 години, можеш да му извадиш филма и пак да го сложиш и да го превъртиш там където е спрял, дали ще го щракаш с капачка или нещо друго, това си е така и не представлява никакъв проблем.
Относно лабораториите в БГ, Георги може би е прав, парил съм един два пъти и не ми се занимава с тях.

Автор: fotok   
Дата:   22-09-05 13:52

aemon защо ли ми е нова кола щом и старате 25 годишна жигула ми върши работа
по тази логика сега трябваше още да ходиме голи и да се катериме по дърветата!

Дата:   22-09-05 13:56

Volokin е доста прав.Дори и този форум нямаше да го има в тоя му вид ако го нямаше тоя цифров бум.Това е все пак едно богатство от фотографии, мнения и хора за което преди10 години само можеше да се мечтае. А коклото до ренесанса на аналоговата, аз го приемам по скоро като прочистване на старите неизползвани бангии и не бангии(лошото е че доста от тях в този процес ще се затрият безвъвратно) и преминаването им в ръце, които знаят как да ги ползват, дори и след 20 години, когато всичко ще е цифрово, а аналоговото просто ще е една пинизчииска фотографска техника. А колкото до смяната на филмите, най-важно е да се записва до кой кадър е снимано че стават едни интересни двойни експозиции...[shtrak]

Дата:   22-09-05 14:03

Fotok,нали е Жигула с мотор.За да си съвременен просто и сложи метанова уредба и си отново в джаза.[smilie25]

Дата:   22-09-05 14:11

nrk, комо се камбиа ла пели ен ел Никон? sе cambia exactamente como en el Canon ;)

ей, торе, много запазен тоз Никон бе! и MD11 му кат на моя, ма моя се едно от война се връща...

volokin е тотално прав, признавам, благодарение на "прогреса" хубавите неща станаха наистина евтини!

а някои хора май свеждат фотографията до jpeg със 700 пиксела по дългата страна. вярно, консумативите за ДСЛР нищо не струват, ама айде убедете ме, че една добре направена снимка над 30х40 не е далече по впечатляваща от jpeg на монитора. и само за това си струва мъката.

а любителите в България още навремето се преборваха успешно с несгодите, сега нали по-добри времена уж? на Георги довода не е довод за мен, да проявиш един филм толкова ли е сложно или скъпо?

Дата:   22-09-05 14:13

дас ис да БЕСТ ..нема Nikon-и нема какони [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] дас ис да [ezik] [ezik] [ezik] [ezik]
https://photo-forum.net/static/forum/2005-12/oifl0316.JPG
http://img356.imageshack.us/img356/9656/canonf1new2ku.jpg
[ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik]

Дата:   22-09-05 14:17

Нееее, няма по-добър калашников от ей тоя, разбирай Никон ФЕ, всеки ден си го разглобявах за време и после пак си сглобявах, сега ме е яд че го продадох, но дбна за нов в ебаята
http://www.fotocommunity.com/pc/pc/extra/egallery/display/1319246

Публикацията е редактирана (22-09-05 14:18)

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна