Автор: volokin
Дата: 22-09-05 13:21
Става следното сменяш филма с друг. Иначе много хипотетично ми звучи всичко, ако стане еди кво си и незнам що си.
Иначе Аемон е прав, заради новите технологии, които както всичко преживяха бум, апаратите са много скъпи, не може едно парче пластмаса да струва стотици евро, всъщност може, нали трябва да се избият изследванията на фирмите, да се платят пари на инженерите които години се занимават с това. Но факта е следният, че всяко начало на една технология е прескъпо с много детски болести, които в последствие се изчистват, цените се наместват и всичко си е по реда. Парадокс е че една сапунерка струва 300-400 евро, толкова колкото един полупрофесионален огледално рефлексен апарат с много по бърз фокус, с много по-добри електроники за експониране, и изобщо с много, много. Един ден, когато филмови апарати ще се намират само по секънд-щандовете и дигиталното стане ежедневие, ще е отминал първо този бум по фотографията, второ, цените ще са както трябва и този форум далеч няма да е пълен с толкова хора, за повечето съм почти сигурен е временно занимание и хоби. Истина е също, че точно благодарение на дигиталната фотография, тази другата, аналоговота преживя също едно съживяване, такива спорове се водят и ще се водят, докато снимащите аналогово станат толкова малко, че изобщо няма да ги интересуват предимствата и недостатъците, дигиталното ще е толкова напреднало, че никой няма и да се замисля кое, колко, кога и защо.....
Но Аемон трябва да признае, че ако го няма този бум на хора завладени да имат все по-нова и по-нова камерка, нямаше и да го има прогреса, този който уж би трябвало да си заслужава името "прогрес". Така е и с автомобилите, особено в западния свят, така е и с компютрите, така е дори с кафеварките (макар че трябва да си призная, че за мен старата италианска кафеварка за котлончето като че ли е най-... ).
Та, нека да има, нека да става гешефт (тази дума предполагам е позната на Българина), важното е да се въртят парите, а всеки си снима с каквото му е кеф. Иначе кога щяхме да можем да си позволим една средноформатна камера, а Лайка, а Никоните а ла ФЕ2, Ф2, Ф3, 4,5, Ф100, и всички останали чудеса и прецизни инструменти, Контакс Г2, Коника Хесар, БЕССА Р и т.н и т.н. Искрено се надявам един ден и от дигиталния свят да ни се предлагат, толкова красиви и прекрасни продукти като гореизброените, символ на квалитет, на прецизност и дълготрайност, качества, които като че ли днешно време ги няма в продуктите. Аз лично познавам хора които за две години смениха около 5 фотоапарата, едва ли направиха толкова качествени снмки
|
|