Автор: boni
Дата: 14-09-05 10:28
И какво е за вас фул фрейм,че не разбрах? 24х36 ли? Ми за мене може да е 6х6,а за други още повече.
Лайка форматът се е появил като компромис за приемливо качество,компактност и бързина при репортажното снимане и с годините и подобряването на технологиите при филмите и обективите се е подобрило и качеството на крайният продукт- снимката.
Така е и сега с 22х15 форматът за матрици .Технологиите се променят,правят се специални обективи за този формат и като се замисля започва да ми се губи логиката защо ми трябва 24х36 матрица...
Широкоъгълни обективи? Купувам си 10-20 DX и имам 15мм обектив(приравнено с 24х36),за какъвто притежателят на т. нар фул фрейм ще трябва да се изръси 2 пъти повече.
Теле обективи? Аз съм фен на теле обективите и там имам предимство ,ясно е защо.Това ми е основния аргумент да не желая 24х36.Обичам телеобективите.
Динамика? Фовеона на 10-ката на Сигма с кроп 1.7 размазва като динамика 1Дсмк2,тва си го пише и в световната специализирана преса,а и се вижда.
Шум ? Логично е този показател да е по-добър ,но не чак толкова,за да оправдае двойна разлика в цената...
И кво остава тогава????
За стилът ми на снимане е много по-удобен форматът 22х15,отколкото 24х36,както и преди да се появят дигиталните апарати ми беше по-удобен 24х36 отколкото 6х6.
|
|