Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За авторските права
Автор: Svetleto   
Дата:   15-08-05 17:06

Кому принадлежат авторските права над снимките, когато става въпрос за портрети?
На фотографа?
А ако моделът си е платил? А ако сте му дали негативите?
Ако реши да участва на своя глава в конкурс, с ВАШИТЕ снимки, с които примерно сте решили и вие да се включите? Ако той е известен, а вие не? Ами обратното?
Има ли "според зависи" и "каквото се договорите", или всичко е в полза на...?

Отговори на това съобщение
 Re: За авторските права
Автор: джъмбо   
Дата:   15-08-05 17:08

търсене

иначе автор е фотографа ВИНАГИ

Автор: Императорът.   
Дата:   15-08-05 17:12

Ха де? Мисля трябва да има съглашение между двамата, договор даже, ако доверие нямат си... Авторските според мен на фотографът принадлежат, ама не може да ги публикува без съгласието на моделът или моделката... Аз така мисля и благодарение на това не мога да публикувам най-добрите си портретни снимчички, щото моделката не ще, въпреки че едната и във вестник публикувана бе... А нея специално много я обичам и ценя, за да ги пусна против волята си... и форумът от това губи доста от моят скромен принос...[smilie2] [smilie2] [smilie2]

Тужно...[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: Императорът.   
Дата:   15-08-05 17:13

Да де - "против волята И" [smilie8]

Автор: asahi   
Дата:   15-08-05 17:13

Аторските права принадлежат на автора до момента и в степен, каквато той е преотстъпил.

Автор: J0R0   
Дата:   15-08-05 17:14

Мисля, че твоите снимки са мои, а моите снимки са твои...
Всъщност исках да кажа обратното, че моите снимки са мои, а твоите са твои...
Айде де...
всъщност, обърках се...
Ти кои искаш?

[smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25]

Дата:   15-08-05 17:15

от модела се иска модел релийз за да няма тън мън
на запад никой няма да ви приеме снимки без модел релийз.....

Автор: Brummaker   
Дата:   15-08-05 17:30

Джъмбо е 100% прав, така е [smilie24]

а за у нашенско си, ако имате някакви съмнения, уговорете писмено отношенията си с моделите, драги фотографи /и обратното - драги модели [smile] / и тогава пак всичко е ОК [beer]

Автор: nsirakov   
Дата:   15-08-05 20:18

а ако си снимал човек на улицата, без комерсиална цел?? можеш ли пусна тук примерно такава снимка...без да го питаш за адрес че после да питаш за съгласие?

Дата:   15-08-05 20:21

Конституция на Република България

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Дата:   15-08-05 20:23

Хммм... а имаше цял конкурс СКРИТА КАМЕРА... там не се ли иска разрешение?>

Автор: simbon4o   
Дата:   15-08-05 20:24

мисля че авторските права са на автора и нищо не може да го промени, имаше и два вида едните вечни другите изтичаха 70 години след смъртта. Могат да се дават права за ползване на творбите но не и да се отстъпват или продават. Може да съм в голяма грешка обаче :)

Дата:   15-08-05 20:24

незаконно е !!! не са се видели не са завели иск

Дата:   15-08-05 20:25

Отговорността се носи от автора. Организаторът на конкурса може да е подбутител на деянието ако се докаже, че е инициирал точно конкретното деяние (снимка). Да цитирам ли НПК?

Дата:   15-08-05 20:28

Асахи - провери си пощата... ще ти пиша нещо там по темата?

Дата:   15-08-05 20:33

Пощата ми днес не е това, което трябва да бъде. Ще видя утре.
Сега ще гася.

Дата:   15-08-05 20:35

Е приятна вечер... жалко, че няма да можеш...[smilie24]

Автор: Ted_74   
Дата:   15-08-05 21:10

Правилото е, че авторските права върху снимките са на техния автор-създател /фотографа/, освен ако страните не са уговорили друго.

Ако моделът предяви претенции, въпреки че е имало устно съгласие и договорка между тях, и снимката се използва с комерсиална цел, за която няма договорка - $$$ могат да се търсят.
С други думи - серизони фотографи - пишете си едно споразумение, че моделът е съгласен да го снимат, няма финансови претенции, авторските права върху снимката са ваши, имате право да я преотстъпвате и продавате на 3-ети лица и др. и ще сте по-спокойни.

Ако фотографът снима за друг /списание, компания и др./ вече нещата са в зависимост от договора сключен между тях. Тук може да възникне спор чии са снимките.

Имаш възможност да снимаш дядовци, без тяхното съгласие, но после те имат право на обезщетение.

Пък професионалните фотографи може да черпят по една бира, и да ме научат на някои неща за [shtrak] за безплатните идеи[smilie3]

asahi какво НПК те гони/това е процесуален закон, ние търсим материален, за да обосновем отговорност - гражданска или наказателна/. Много добре знаеш, че прокуратурата ще постанови да си търсиш правата по граждаснки път. Пряката норма е тази на чл.32 от Конституцията и Закона за авторските права.

За скрита камера - видяхте рум. журанлист как го отнесе.

Публикацията е редактирана (15-08-05 21:28)

Автор: Gen   
Дата:   15-08-05 21:35

Ще ти кажа как е при софтуера, при снимките 99% съм сигурен, че нещата стоят по същия начин.

Автора винаги си е автор и никой не може да го замени.
Собственик е този който поръчва (дава парите) и само той може (даже и без договор)
да печели по някакъв начин от собственоста си.
Чрез допълнителни договори собственоста може да се преотстъпва частично или изцяло и на други лица включително и на Автора.
Ако Автора няма Поръчител той е и Собственик на интелектуалната си собственост.

Автор: Стоев   
Дата:   15-08-05 22:37

И така е и не е така[smilie5]
Имам снимани идеални макрофотки на металографски шлифове, в работно време, със служебен фотоапарат.
Някои от тях носят инфо, дето не бива да попада у клиента или конкуренцията, а в същото време са идеални за учебник по дефектология на заварените съединения.
Какви Авторски права, какви 5лв., дори с моето фотощрак да бях снимал???[smilie19] [smilie19] [smilie19]
Дори оригиналите съм предал и не съхранявам копия на снимките.....[smilie5]
[shtrak] [shtrak] [shtrak] [beer] [beer]

Автор: Стоев   
Дата:   15-08-05 22:38

Ами работещите у фотоателие - какво Авторско право имат над паспортните снимки, примерно?[smilie3]

Дата:   15-08-05 22:51

ако имат модел релийз - пълно
а ако им стиска могат да ги публикуват
но са си техни

Дата:   15-08-05 23:20

Джъмбо - ако са манекенки и са пуснати с комерсиална цел - съгласен

аз исках да знам - ако си снимал обикновен човек, и пускаш снимката тук примерно - Не с комерсиална цел... тогава как стоят нещата?

Автор: zoomaniak   
Дата:   15-08-05 23:22

По света се правят договори кой и как ще използва снимките и при кви условия с точно упоменати дребни буквички.......тука сме само на питане е лошо нема ама и проблеми има от вреем на време.....

Автор: behemoth   
Дата:   15-08-05 23:22

nsirakov, на теория може да има права на практика може да те фане само за обектива [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна