Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Критика-Mobby_Dick-Ivan_A
Автор: Ivan_A   
Дата:   14-05-04 21:56

"...той никога не критикува, нито коментира наред..."

Mobby_Dick, казваш за мен в коментар под снимка - прав си почти.

Критикувам, но наистина рядко.

Защото не вярвам, че критика е необходима на утвърден фотограф - това, което се вижда, го е видял и той
и е решил, че ТАКА трябва да бъде!
Защото не вярвам, че за форма, съдържание, композиция мога да "давам акъл" на някой!
Толкова е индивидуално всичко това!

Баща на две големи деца съм - "може да си прав, но защо ТИ да ми го кажеш?!"
Знаеш ли колко пъти съм го усещал, без да го чуя?!

Когато нещо не ми хареса - не гласувам и не коментирам.
Авторът има право - по default!

Когато нещо ми хареса малко - "злато"!
Гласувал съм много със "злато", без да се обаждам.

Когато се и обадя - правя го с удоволствие - видял съм нещо повече - казвам нещо добро, макар и да виждам недостатъци.
Обаждам се с убедеността, че ползата за автора от похвала е по-голяма.
Просто си спомням все още въздействието на "четките" на моите по-възрастни колеги/приятели/учители - чувствах колко много ми трябва за да са НАИСТИНА
доволни от моите работи.
Виждах недостатъците си - с "четките" си те ме зареждаха с амбиция "да докажа..."

Успяха ли?
Да-в технически смисъл - станах поне технически донякъде грамотен.
За другото - "онзи горе!..."

Сега има голяма разлика - ФотоФорум - общуване без непосредствен контакт.

И разбирам "софийската агитка" след екскурзия - имат непосредствен контакт, имат съпреживяване, имат минало - това, което виждат те няма нищо общо с това,
което виждам аз!
И ТЕ са прави!
И евентуално мое изказване ще промени ли нещо!?

След толкова много думи накратко:по-добре незаслужена похвала /авторът може би ще разбере и ще се коригира сам/, отколкото незаслужена критика!

А младите и неопитни автори?
Не ги мисли - те гледат/виждат, слушат/чуват, четат/възприемат - нямат проблеми, освен с времето!
Но пък те имат толкова много!

P.S. 1. "софийска агитка" е от твоето "пловдивска агитка" - нищо обидно.
2. Нямам нищо против добронамерената критика - който може, да я прави.
Аз не мога.

Отговори на това съобщение
 Re: Критика-Mobby_Dick-Ivan_A
Автор: le_corbeau   
Дата:   14-05-04 22:08

Само ако можех да снимам като теб, бих говорил по този начин...!!!

Автор: danikey   
Дата:   14-05-04 23:21

bravo na 100% si prav

Автор: junior   
Дата:   15-05-04 00:04

А младите наистина не ги мисли - те гледат и попиват като сюнгери....[smilie24]

Публикацията е редактирана (15-05-04 01:36)

Автор: papadok   
Дата:   15-05-04 00:57

Прекрасни слова, Ivan_A !

Автор: Krassy   
Дата:   15-05-04 01:05

Ванкааааааааааааааа [smilie7]
[beer]

Автор: japanese   
Дата:   15-05-04 01:27

[smilie7] Ivan_A: niamashe kak da ne napisha komentar che mi haresaha dumite ti ..ot dosta vreme cheta tvoi kometari radvam se i dori ti zavigdam na sbosobnosta tochno da formulirash pologitelnoto si menie taka che nosi nai goliama polza za avtora...i da si maksimalno "diplomatichen"..
respect kam lichnosta ti koiato pokazvash v webprostranstvoto tuk i kam umeniata ti kato photograf

Автор: ivo   
Дата:   15-05-04 15:12

[smilie24]

Автор: render   
Дата:   15-05-04 15:25

Харесва ми, че има нужда от хора като теб но въпреки, че съм съгласен с думите ти съзнавам НЕОБХОДИМОСТТА и от хората които не мислят така. Тяхната роля също не е малка, и не е само в това да контрастират на думите ти :) Все пак като един от "младите" се надявам да съм разбрал точно мисълта ти

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   15-05-04 16:09

"...той никога не критикува, нито коментира наред..." не е критика, а констатация. Пълния коментар:" Mobby_Dick : 12.05.2004 12:40
NinaNik - разбира се, че е прав, той никога не критикува, нито коментира наред. Аз съм напълно съгласен с него - чувай предимно себе си. И аз така правя, надявам се, че не ми се сърдиш за коментара. Снимката ще мине и замине, и ти пак ще отидеш на полето да правиш нови снимки - прави ги така, както си ги харесваш. "
от тук .
"Mobby_Dick, казваш за мен в коментар под снимка - прав си почти.

Критикувам, но наистина рядко." - напълно си прав, че почти съм прав:) думата "никога" трябва да заменя с "обикновено". Не ми отива да съм дипломатичен..."обикновено" е по-недипломатично, но по-точно. Найстина критикуваш, но защо аз да ти го кажа!? .. просто съм задапаратно устроиство, което никога не твори, а само регистрира творенията на Онзи горе!...:) Знаеш ли колко пъти съм го усещал, без да го чуя?!
Точно такъв се виждам, и това ми харесва. В това намирам вдъхновение не само когато снимам за удоволствие, но и когато пиша, чета , мисля, говоря. Доволен съм само да регистрирам, а не да имитирам Онзи горе, въпреки че ни е дал невероятно големи права - по негов образ и подобие, но пък стават и грешки. Аз регистрирам онова, което искам и мога и по начин, които ми харесва и то в момента - нищо по-различно от това, което правят повечето тук.
/Баща на две големи деца съм - "може да си прав, но защо ТИ да ми го кажеш?!"/ - кое да ти кажа? "...той никога не критикува, нито коментира наред..." - това ли? Нетолерантен ли съм бил с нещо към теб? Ако е така, извинявай. Аз мисля, че доста пъти съм харесвал и коментирал твой снимки, както и на много други от най добрите автори, вземали награди..и нехаресали нито една моя снимка. Не се влияя от това, нито от това, че пък доста са харесали. Моите любими снимки често са други, независимо, че може и да са без коментар. Иначе, мисля, че знам кое би се харесало, колко и къде..просто имам опит с доста фотофоруми, и знам стоиността на тази или онази снимка, обективно...не по мое мнение.
Иначе, съм коментирал критично тук доста автори, бащи на 2 деца....ако някои се чуства обиден, да каже.
За коментарите: Найстина незнам, дали имат смисъл. Често да, често не. Във всеки случай, автор които критикува, си навлича неприятели - те почват да му критикуват точно най-класираните неща, или да благославят конкуренцията. Това найстина ми е забавно, при липса на друго. Пускам 3 снимки...и през седмицата, когато влизам коментирам - похвалвам, критикувам конструктивно, и неконструктивно. Второто правя, когато виждам, че нещо се лансира, или подвеждат автора...мразя фалша. Когато дълго време не съм коментирал, изришно доста хора са смятали и ме подканяли да го правя. Аз нито правя кариера, нито продавам снимки, нито гоня награда. Моят макс.допустим кворум в най-добрия случай за "Снимката на века" евентуално:)) - е 200 точки. Няма ме в новият конкурс, нали? В никакъв случай не си правя труд, да привличам за гласоподаватели всички хора. Не правя нито политика, нито дипломация - защото нямам някакъв интерес, това тук ми е хоби, и съм откровен и честен, и надявам се, почтен - мисля , че несправедливо никого не съм убидил, теб най-малко.
Още за коментарите. Често пропускам снимки..ето сега не съм гледал 2 дни албума - доста добро и лошо ще мине без коментар:) Найстина рядко..но все пак, може да са полезни критичните коментари. "Защото не вярвам, че за форма, съдържание, композиция мога да "давам акъл" на някой!
Толкова е индивидуално всичко това!" - според мен не върви за повечето снимки. В повечето има груби грешки /не изключвам и моите и твоите/, които не е никак трудно да се видят и посочат на автора. Не всеки е мислил безкрайно дълго и точно, и може да го направи. Не всеки прави собствена композиция, защото така е по-добре, а защото просто хал-хабер си няма от такава, както и за цвят, техника и т.н. Има грешки, които всички виждат, други - по-малко, трети - повечето не виждат. Има доста автори, поучили се от грешките си, и направили нещата доста добри. Това не става с мълчане, или с потупване на този или онзи по рамото...а със мнение, по възможност фотографско и засягащо 3-те основни аспекта на една снимка. Така поне учат в школата, а тук не всички са изкласили..за да са над тези неща, а активно търсят помощ. Друг е въпроса има ли смисъл - често такъв не търся, забавлявам се или помагам. Не съм в ничия агитка, и нямам такава..още по-малко на географски принцип.
Незаслужени похвали или критики съм съгласен, и получавам, надявам се рядко раздавам. Доволен съм, ако няма само незаслужени обиди..или подобни тъмни чуства.

Дата:   15-05-04 16:42

С 2 думи /за които не му се чете/:
Ни се водим, ни се карам...но и несправедливи къчове не раздавам.
..къде-къде по-големи говеда от мене има...пък си ги коткаме и даже...:))

Публикацията е редактирана (15-05-04 16:45)

Автор: snooper   
Дата:   15-05-04 21:41

Ivan_A, kato edin ot nai-mladite mladi - Blgodaria, mnogo si prav, dumite ti me hvarliha v dosta seriozen razmisal...[beer]

Автор: photo.forum.фен   
Дата:   16-05-04 00:52

Ivan_A, а защо да не коментираме "А композиция, колорит,прекалено-непрекалено - колкото хора-толкова мнения и все са правилни ..."? Ирония ли виждам тук? В контекста на отговор на предишното мнение. Ти ли си прекалено високо, или ние сме прекалено ниско? Или си броиш феновете с тази тема? Във всеки случай предишното ти махане на снимките и първото място на едни други снимки в два конкурса не бяха ли свързани? Този път PR кампанията как ли сте я замислили? Време е вече.

Дата:   16-05-04 13:38

Mobby_Dick, моите деца, които са ми близки и ме познават, те дори не обичат критика от мен-дори да съзнават, че съм прав. В този смисъл казах ""може да си прав, но защо ТИ да ми го кажеш?!" - това е тяхно отношение към мен, а не мое към теб.

Photo.forum.фен - Коментирайте колкото и каквото искате - това си е лично Ваша работа!
И не търси нещо, което го няма.
А ако ти доставя удоволствие - търси.
"PR кампания..." - много ме надценяваш, благодаря.

С тази тема се опитах да избегна коментари, несвързани конкретно със снимката, от където започна - мисля, че форума е по-подходящо място за това.

Публикацията е редактирана (16-05-04 13:51)

Дата:   16-05-04 14:25

Ivan_A , може да си прав, че липсата на критика ще повиши позитивизма и удоволствието на авторите от процеса на снимане и ще спомогне за творческата свобода, а има ли повече позитивизъм, нещата сами си идват на мястото с времето - хубавите снимки си получават оценки, а младите виждат това, и от тях се учат. Композиция, техника и възприятие са твърде относително и индивидуално нещо, че да могат да бъдат коментирани в негативен аспект. Няма лошо, дори да ги похвалиме незаслужено. Така те разбирам.
Не съм съгласен, но ще те послушам, като по-възрастен. Ще опитам, да не критикувам никоя снимка.https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gif
П.С. А така дали няма опасност, някоя лансирана снимка от приятелски кръг, събрала доста оценки, а нищо не означаваща - да мотивира същите тези млади /нови/ фотографи да правят подобни шедьоври. Такива случай много.
Така тези млади /нови/ фотографи, ще станат големи звезди тук...но ще се сблъскат с неприятната фотографска реалност чак като излезнат от рамките на фотофорум?/ако го съзнават, те ще си стоят само тук:) или ще търсят подобна приятелска среда/ Ще си получат критиката остро, лавинообразно и накуп - което е доста по-неприятно.

Дата:   16-05-04 15:19

Mobby_Dick,
Недей!
Слушай ме /като по-възрастен/, но чувай само себе си!
Убеден съм, че само като "чуваш" себе си е добре - само така всичко зависи само от теб и само на себе си можеш да се сърдиш при издънка. По-лесно ти минава...
Ама ти си го знаеш...

А за лансираните от приятелски кръгове снимки - има и винаги ще има такива, но приятелите ВИНАГИ са по-малко от гласуващите - огледай рейтинга - хубавите работи с течение на времето си заемат мястото, независимо дали са били лансирани в началото.
Не намирам нищо лошо в приятелските кръгове, когато работата е добра - в крайна сметка и приятелите са фотографи - снимат и разбират, имат право на мнение!
Аз също съм "приятел" - когато познавам автора, по друг начин преценям - намесват се и други фактори - съвсем не мафиотски!
Обективен ли съм - не!
Познавам ли автора/дори само от бира в сряда/ - вече съм субективен.

Автор: emmmo   
Дата:   16-05-04 19:47

Иване, съгласен съм с повечето от нещата, които казваш.
Само ще ти напомня (и то с най-добри чувства), как преди време ти се възмущаваше, че някои хора гласували не за качеството на снимките ми, а по приятелски - затова че съм ги правил аз. Аз и тогава, и сега си мисля, че както снимките правят името, така и името прави снимката. И то не непременно в лошия смисъл. Просто познаването на стила и търсенията на един автор помагат за по-лесното и по-дълбокото му разбиране.
На какво се дължи промяната във вижданията ти? И има ли такава или просто мериш с различни аршини?
А колкото до субективизма - той е неизбежен, даже бих казал желан! Самият аз обаче често се чудя дали съм субективен или просто пристрастен. И оттам - толкова ли е лошо да си пристрастен? Нали все пак става въпрос за нещо от човека и за човека... Преди време бях цитирал един от дейците на френската революция, който казал: "Мога да съм справедлив, но не и безпристрастен!" Звучи ми добре. Къде да поставим границата???

Re: Критика
Автор: ViPs   
Дата:   16-05-04 20:52

Tai kato se povdigna vaprosa za kritikata mi stana interesno i reshih i az da si kaja mnenieto .
Ne smiatam che niakoi tuk e dostatachno goliam erudit za da bade kritik, pri tova ima dosta vidove kritika, no tova niama obshto.V moite ochi, tezi saitove sa sazdadeni osven za da pokajesh tvorbite si, da poluchish mnenie,pooshtrenie,otzenka,razlichna gledna tochka - no ne tochno kritika.

Moje bi se hvashtam prekaleno konkretno za dumata "kritika", no mislia che tia triabva da bade zamestena ot "mnenie" ili "savet".Horata vse pak ne postvat tvorbite si tuk , za da gi vidiat osakateni ot nechii kritichni dumi, a za da poluchat savet - koe ne e napraveno dobre i kak otsreshtniat vijda neshtata.

Naiasno sam sashto che dumata kritika ima pone 6, 7 znachenia,no povecheto ot tiah sa negativni.Taka che neka kritikuvame bez da se prevrashtame v kritikari :")
Ne iskam da se nalagam ,imaiki previd che sashtestvuva lichnata svoboda i chovek moje da se vazpolzva ot neia ... stiga samo da ne ia prevrashta v slobodia.

Автор: night   
Дата:   16-05-04 21:01

випс, а ако някой предпочита да получава критика пред безпочвени хвалебствия?

Истинската критика включва аргументираност, и ако е такава то се предполага, че би ти (ми) била от полза евентуално да не се правят същите грешки отново. Аз лично нямам нищо против аргументираната критика. Предпочитам я пред незаслужените похвали.

Re: Критика-
Дата:   16-05-04 21:37

Damm night tochno tova kazvam i az ... da e argumentirana, a ne bezpochvena.Dobre e da e kritika , a ne kritikarstvo. :")
I vse pak tazi duma za men e natovarena s po-razlichni znachenia, moje bi ... priemi xu xu

Дата:   16-05-04 22:35

Emmmo,съгласен съм с повечето от нещата, които казваш.

Да, възмущавах се.
Писал ли съм го някъде?

"На какво се дължи промяната във вижданията ти?"-на това, че и за мен взеха да гласуват приятелски.
Аз също.
"...просто мериш с различни аршини?" - да, меря, след като си позволявам да гласувам приятелски!

Границата - не зная.
Индивидуално е и няма рецепти.

Ама вижданията ми не са се променили чак толкова - възмутително си е!

Дата:   16-05-04 23:13

ViPs аз под думата "критика" разбирам анализ или аргументирана оценка или препоръка. /има дори професия критици - те какво правят, всички знаем/.
Все пак ще ти отговоря за общия случай "критика" и как го правя от личен план. Често ми се случва да пиша за снимка "Много е хубава" - без аргументация защо е толко хубава, но почти никога мисля, че не съм писал само "Много е зле" - без аргументация, по възможност подробна, и точно защото мразя да бъда голословен, когато има вероятност някои да се засегне.т.е. претендирам, че винаги отправям АРГУМЕНТИРАНА критика - ако някои не е съгласен, да даде примери.
Тук в тази тема "Критика-Mobby_Dick-Ivan_A" се говори за конкретна критика /цитирана е/, така че нека в този контекст говорим и употребяваме силни думи, като "критикари" и т.н. Аз определено смятам, че Нарциси има доста повече.
В началото на съществуването на сайта съм отнасял доста несправедлива и безпочвена “критика” под всяка снимка, така, че знам кое какво е и как се усеща от личен опит /снимките и коментарите стоят/.
А дали тук няма ерудити – има, и то доста. А дали те критикуват или въобще участват – то си е тяхна работа. Във въпросната ми реплика към Иван говорех, че тези които активно участват, е добре да критикуват. Безразличието към снимките убива желанието на авторите освен всичко друго, но това не е вече и мои проблем, както не е трябвало да бъде. Аз се стремя да усещам полъха на мнозинството /или активното малцинство/, и ако тои сега е такъв – ще говоря или добро, или нищо:)

А това ми е статистиката за коментари, от два сайта, в които участвам отпреди да има фотофорум нет

• мои фотографии: 51
• мои комментарии: 13

фотографий: 86
комментариев: 612 /получени/
комментариев: 35 /изпратени/

Автор: plamennk   
Дата:   16-05-04 23:28

"...тези които активно участват, е добре да критикуват. Безразличието към снимките убива желанието на авторите освен всичко друго..." те това имах предвид в една друга тема по въпроса за критиките и хвалбите. Тук съм съглесен с Моби.

Re: Критика
Дата:   17-05-04 00:08

xe xe mnogo lichno prie neshtata Mobby-Dick, izobshto daje ne sam vizirala teb, imah predvid kritikata kato duma i po-printsip nachinat po koito az ia priemam.Edva sled kato postnah se setih che ne sam mnogo tiasno svarzana s temata :")
Tvoite komentari mnogo me radvat po niakoi pat dori, no ne bih gi narekla kritika.Prosto zashtoto kritikata na edno proizvedenie za men, oznachava neshto mnogo po-ralichno, ili po-tochno 2 po-razlichni neshta: 1-to e negativnoto ,svarzano s poritsanieto i skeptichnostta.Tova e obektivnata t.nar nauchna kritika.2-to e -talkuvaneto na proizvedenieto t.e interpretativna kritika, imashta za tsel da razgleda , postavi na proverka vsichko i togava da go pretseni.Smiatam sashto che kritikata e doniakade filosofsko zanimanie, pretseniavashto dostoinstvata i nedostatatsite , neshto izvarshvashto se ot spetsialno podgotveni za tselta hora.
Sajaliavam che se namesih taka nepodgotvena v razgovora vi, no sam otkrovenna i obicham da kazvam tova koeto mislia.(namiram tova si kachestvo za polojitelno)
Pri tova smiatam che i dvamata ste dostatachno dobri za da skubete kosi varhu nesashtestvuvashti problemi.Sigurno vseki e prav po niakakav nachin i v dumite vi ima istini.
Jivotat e takav kakavto e, horata sashto ... te sa razlichni,vseki po svoia unikalen nachin i tochno v tova se krie charat im.
Vinagi e imalo i shte ima razlichia,no bez tiah bi nastanala edna adska skuka.

nakraia bih iskala da sloja emotikoncheto s piece, am neshto ne stava :")

първа  назад  1     всички  напред  последна