Автор: volokin
Дата: 08-07-05 13:46
Пускам един цитат на Съмърсет Моъм и ми е интересно какво мисли фотографското общество:
''Не знам дали и другите са като мен, но лично аз не съм в състояние да съзерцавам дълго време красотата. След като изпитам магията на красивото, съзнанието ми започва да се рее; слушам с недоверие онези които твърдят, се с часове биха съзерцавали красив пейзаж, нарисуван от природата или от художник. Красотата е екстаз, тя е просто като глада. За нея не може да се говори. Тя е като уханието на розата - трябва да се усети и това е всичко; ето защо художествената критика е скучна, когато разсъждава за красотата, което ще рече, за изкуството въобще. Вместо да говори за картината на Тициан ''Полагане в гроба'', която може би излъчва най-чистата красота в света, единственото, което критикът трябва да направи, е да ни посъветва да я видим. Останалото би се отнасяло до исторически и биографични данни или други подобни факти. Но хората прибавят допълнителни качества към красотата - величие, интерес към нея, него, любов, защото красотата не може да ги удовлетворява дълго време. Тя е съвършена, а съвършенството (такова е у човешката природа) мимолетно привлича нашето внимание.
Не може да се обясни с какво дорийският храм в Пестум е по-красив от халба студена бира, ако не се прибегне до странични съображения, които нямат нищо общо с красотата. Красотата е като задънена улица. Тя прилича на планински връх - можеш да го достигнеш но по-нататък път няма. Ето защо ние по-лесно изпадаме от възторг от Ел Греко, отколкото от безупречния Расин. Твърде много е писано за красотата. ЗАтова и аз реших да добавя нещичко. Красотата задоволява естетическите ни пориви. Но кой желае да бъде задоволен? САмо за глупака думата ''достатъчно'' звучи като празник. Нека си признаем: красотата е малко досадна''
Съмърсет Моъм
Не си спомням за съжаление от кое произведение са тези негови мисли, тъй като някога не съм записал във бележника, ако някой се сети, да каже.
Не бих искал дискусията да избие в красотата на хората около нас, щото мисля там нещата са много по-сложни, поради простата причина, че човешката красота е ''съставена'' и от други невизуални компоненти.
думата ''тефтер'' бе заменена с ''бележник'' щото е по-красива :-)
Публикацията е редактирана (08-07-05 13:59)
|
|