Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Тема за красотата...
Автор: volokin   
Дата:   08-07-05 13:46

Пускам един цитат на Съмърсет Моъм и ми е интересно какво мисли фотографското общество:

''Не знам дали и другите са като мен, но лично аз не съм в състояние да съзерцавам дълго време красотата. След като изпитам магията на красивото, съзнанието ми започва да се рее; слушам с недоверие онези които твърдят, се с часове биха съзерцавали красив пейзаж, нарисуван от природата или от художник. Красотата е екстаз, тя е просто като глада. За нея не може да се говори. Тя е като уханието на розата - трябва да се усети и това е всичко; ето защо художествената критика е скучна, когато разсъждава за красотата, което ще рече, за изкуството въобще. Вместо да говори за картината на Тициан ''Полагане в гроба'', която може би излъчва най-чистата красота в света, единственото, което критикът трябва да направи, е да ни посъветва да я видим. Останалото би се отнасяло до исторически и биографични данни или други подобни факти. Но хората прибавят допълнителни качества към красотата - величие, интерес към нея, него, любов, защото красотата не може да ги удовлетворява дълго време. Тя е съвършена, а съвършенството (такова е у човешката природа) мимолетно привлича нашето внимание.
Не може да се обясни с какво дорийският храм в Пестум е по-красив от халба студена бира, ако не се прибегне до странични съображения, които нямат нищо общо с красотата. Красотата е като задънена улица. Тя прилича на планински връх - можеш да го достигнеш но по-нататък път няма. Ето защо ние по-лесно изпадаме от възторг от Ел Греко, отколкото от безупречния Расин. Твърде много е писано за красотата. ЗАтова и аз реших да добавя нещичко. Красотата задоволява естетическите ни пориви. Но кой желае да бъде задоволен? САмо за глупака думата ''достатъчно'' звучи като празник. Нека си признаем: красотата е малко досадна''

Съмърсет Моъм

Не си спомням за съжаление от кое произведение са тези негови мисли, тъй като някога не съм записал във бележника, ако някой се сети, да каже.
Не бих искал дискусията да избие в красотата на хората около нас, щото мисля там нещата са много по-сложни, поради простата причина, че човешката красота е ''съставена'' и от други невизуални компоненти.

думата ''тефтер'' бе заменена с ''бележник'' щото е по-красива :-)

Публикацията е редактирана (08-07-05 13:59)

Отговори на това съобщение
 Re: Тема за красотата...
Автор: kali222   
Дата:   08-07-05 13:52

Довечера пътувам и в момента съм под пара, но по-късно непременно ще се включа.... :)

Автор: Neli78   
Дата:   08-07-05 13:56

и чувството за красота е едно от онези неща, които не разбирам как изобщо са се появили във вселената. На молекулите и атомите изобщо не им пука за неща като срам, страст, щастие, нещастие, и т.н.(целият списък от чувства, които може теотретично да изпитва човека)Вселена....и изведнъж - някакви чувства, някакъв смисъл....
странно е. Не съм поетична, романтична нежна душа, а по - скоро гледам по- научно, затова оставям другите да се изкажат компетентно

Дата:   08-07-05 13:57

Нели, давай нататък!!!

Молекулите и атомите не им пука казваш. А откъде знаеш? Говори ли с тях?

Дата:   08-07-05 14:05

не е ли странно, ако се замислиш.... смисъл има (на света в смисъл-добро, зло, ...) само в нашите глави!

Дата:   08-07-05 14:06

ако човечеството изчезне, във вселената вече няма да има добро, зло, срам, нахалство....

Дата:   08-07-05 14:08

това е друга тема, сега мисля говорим за това което става в нашите глави...

Дата:   08-07-05 14:11

(хехе, добре, млъквам...няма ме на тия теми, където няма математика[smilie18] )

Дата:   08-07-05 14:14

[smilie18] [smilie3] ми да пусна една на тема математика или '' Как Фурие се опита да хармонизира света!''
Или, '' музикалните закони, основа на света'' [smilie3] [smilie3] [smilie3]

Автор: Borisoff   
Дата:   08-07-05 14:18

Няма игра за ума, когато красотата е съвършена. Написано е в текста "Тя прилича на планински връх - можеш да го достигнеш но по-нататък път няма."
А човек май е устроен вечно търсещ!
Дори малки дефекти могат да станат опорна точка за ново търсене и така човек осмисля себе си.
Може да зучи малко повърхностно, но така виждам аз нещата!
В някоя предишна тема се беше споменало за художниците, които предпочитали да рисуват уродливи тела. Защо?! Предизвикателството да нарисуваш младо, красиво, съвършено тяло сигурно се изчерпва след 10-тото такова.
Изобщо дефектите, а не съвършенството предизвиква човека да продължава да търси.

Автор: fuji   
Дата:   08-07-05 14:19

Има един момент в земната история, когато "физиката", шеметно е пометена от "метафизиката", когато "хелиоцентричния модел" е преобърнат в "геоцентричен" и когато антропологията, вкупом с аксеологията преобръщат схващанията за вселената. И тогава на атомите и молекулите не само им пука за "целият списък от чувства, които може теотретично да изпитва човека", а стават основен и единствено възможен носител.
И красивото и грозното, и доброто и лошото, честта, достойнството, дълга и съвестта стават категории, еднакво доказуеми, еднакво отричани... а надолу следва частното...

Дата:   08-07-05 14:25

''Дори малки дефекти могат да станат опорна точка за ново търсене и така човек осмисля себе си.''
''Изобщо дефектите, а не съвършенството предизвиква човека да продължава да търси.''
Именно, прекалено перфектното като че ли е скучно. Ако нямаше в едно красиво лице да речем, нещо което да не е ''отклонено'' от приетото за красиво, то може би нямаше да е толкова красиво. Може би имаенно тази малка база за сравнение прави някой вид неща по-красиви от перфектните..
Спомням си преди време бяха дали на един компютър задачата да сглоби перфектното лице на жена, като за база данни му бяха вкарали маса елементи от известни красиви жени на света, като за всеки имаше най-характерното. Та се получи пълен изрод [smilie3]

Автор: Borisoff   
Дата:   08-07-05 14:35

Това за красивите лица го установих в разгара на пубертета, когато започнах да се оглеждам наоколо с други очи. Когато се вглеждах в лицата на най-красивите момичета, след време не можех да си обясня кое точно им е красиво! А някои дори започваха да ми се струват противни!!! Така че, със сигурност окото много бързо привиква на общоприетото красиво, както се приспособява към различни светлинни условия.
А когато започнах да наблюдавам, т. нар. грозновати девойчета забелязвах невероятно красиви детайли, които има придаваха особено излъчване - тогава осъзнах смисъла на думата чар.

Дата:   08-07-05 14:42

ок, съгласен, ама нека не се отклоняваме, наистина не искам да говорим за хора.
Може Моъм да е имал предвид някой човек (най-вероятно жена) в предвид, знаейки за какво пише, но аз изрових това от записките си поради други съображения, а именно често дискутиранта тук тема за пейзажи (за/против) и изобщо с цел фотографското красиво. На мен лично една фотография на един перфектен модел с перфектно тяло ми е скучна, толкова скучна, че не я намирам даже за красива.
Същото се отнася и с пейзажите, по скоро намирам за красиви пейзажите, които ми вкарват някаква страшна емоция, примерно ''страх от падане'', ''страх от буря'', ''динамика която всеки момент ще премине в драма'' и т.н.

Автор: joshua   
Дата:   08-07-05 14:43

abe ne shte da e bilo zhena toz det go e imal predvid mai[smilie5]

Дата:   08-07-05 14:45

що бе Джошуа? Знаеш ли произведението или просто предположения?

Дата:   08-07-05 14:53

ами за тез работи вероятно пише тук

Of Human
Bondage

“With your cold American intelligence you can only adopt the critical attitude. Emerson and all that sort of thing. But what is criticism? Criticism is purely destructive; anyone can destroy, but not everyone can build up. You are a pedant, my dear fellow. The important thing is to construct: I am constructive; I am a poet.”

ако на някой му се превежда...

http://www.hn.psu.edu/faculty/jmanis/s-maugham/human-bondage.pdf

Дата:   08-07-05 15:00

аз мисля, че перфектната красота е хубава, но целта на фотографията, както на всяко ендо изкуство, по правило е (хехе, дефиниция! Връщам се!)да породи емоция в потребителя, независимоот какво ествество (полпжителни, или отрицателни). И колкото по- силна емоция се постигне (при всеки потребител резултатът е индивидуален), толкова по-добро е изкуството.

Дата:   08-07-05 15:01

ма мота да се опитам да преведа един по-кратък негов цитат

Идеалът има много имена и красотата е просто едно от тях

ps
хич не гарантирам за коретността на превода[smilie5]

Публикацията е редактирана (08-07-05 15:03)

Дата:   08-07-05 15:02

"Мислителите използуват живота си да обясняват нещата с Hui-Shin. Тези мислители, забавляват хората и влияят на мисленето им. Те могат да оборят някои чрез противоречия, но не могат да убедят сърцата им, именно защото използуват само думи''

Та нека не го избиваме на там, а...

Автор: sounder   
Дата:   08-07-05 15:04

beauty is nothing ... [smilie24]

Дата:   08-07-05 15:05

Добре де, нека говорим конкретно:
Щеше ли Давид на Микеланджело да бъде такава икона на пластичното изкуство, ако нямаше дефекти?
Щеше ли Мона Лиза да бъде същата икона, ако не бе с толкова странна усмивка, да не казвам други думи. Освен това има предположения, че това е автопортрет на самия Леонардо като млад, ама това е друга тема.[smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: emax   
Дата:   08-07-05 15:11

"Красотата има толкова значения, колкото са човешките настроения. Тя е символът на символите. Красотата разкрива всичко, защото, не изразява нищо. Когато се представя пред нас, тя ни показва целия свят в огнени багри."
Оскар Уайлд

Автор: чичовия   
Дата:   08-07-05 15:18

Красивото не е съвършенно като форма или звук.И може би затова е и красиво, защото е по различно с някакъв си свой чар и дух.Красотата е много широко понятие.За садиста това е кръвта,за романтика цветята и купидончетата, за алкохолика цвета на ракията и т.н.т. Всичко зависи от момента, възприятията, мислите и чуствата на човека.

Автор: emax   
Дата:   08-07-05 15:21

чичовия:[beer] [beer] [beer]

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна