Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Цена на снимка?!
Автор: doktora   
Дата:   04-07-05 21:39

Искат ми цена за авторските права на снимка.Понеже съм работил само с познати и се договаряме приятелски и на биричка,сага го закъсах почти професионално.Дайте акъл как се договарят правата и примерна цена,ама реална.Все пак хората искат да си платят,а можеха и да я краднат.10Х!

Отговори на това съобщение
 Re: Цена на снимка?!
Автор: джъмбо   
Дата:   04-07-05 21:45

това е най-трудната част на едно изкуство
примерно една картина струва 2000 евро друга 20 лв трета някой и друг милион
портрет ба кристал ще ти излезе 3 лв
на слънчев бряг 10 евро....
със снимките е същото
някои снимат политици за 6 лв за плакат друго за 250 евро.....
конкретна цена трудно може да ти се даде
БДС не съществува.....
зависи за какво ще я ползват и така нататък
може и за 100 лв да я продадеш (тя пак си остава твоя като автор освен ако не я продадеш с уговорка да не я продаваш никога повече но това не значи че не си неин автор)
може и за 50
а може и за 500 евро (има фотографи които продават за толкова в бг и то без проблем)

много ти помогнах нали?

Автор: ecobo   
Дата:   04-07-05 21:45

За какво ще я ползват, в какъв тираж ще я ползват, какви права ще им дадеш - това са важни неща. Дай да видим снимката, за да я оценим.

Дата:   04-07-05 21:47

хаха
дай да я видим да я оценим......
ще взема да си пускам тук работите за оценка [smilie8]

Дата:   04-07-05 21:51

Ами да,Джъмбо-помогна!Аз съм казал 25 лв.,една съвсем приемлива цена.Щото има доста подобни фотки.Вярно,че моята е единствена.Ще я ползват за уеб страница и евентуално за каталог.Има я в профила ми-ОГНЕНИ ПОЛЯ,с добът рейтинг е.Не я поствам тук,щото така и не се научих да го правя в темите.

Дата:   04-07-05 21:55

За тази снимка 25 лв е приемлива цена, според мен. Предполагам, че я продаваш с "ройалти фрий" лиценз.

Дата:   04-07-05 21:56

Би ли пояснил,моля!?

Дата:   04-07-05 22:00

Ами това е лиценз, при който купувача, след като плати, може да ползва снимката за каквото и колкото пъти желае, а автора има право да я продава неограничен брой пъти, на неограничен брой купувачи, без лимит във времето.

Дата:   04-07-05 22:02

Да,така смятам да се договоря,ама не знаех как се формулира.Много ти благодаря!Утре е срещата,ако се договорим,ще пиша за резултата.Лека на всички във форума![smilie24] [beer]

Дата:   04-07-05 22:06

Абе снимката са казва ОГНЕНО ПОЛЕ,а не ПОЛЯ.Грешката е моя.

Автор: dtl   
Дата:   04-07-05 22:08

Здравей,
немога много да ти помогна с конкретни цени но поне ще ти дам евентуален ориентир...
аз се занимавам с рекламен дизайн-непрофесионално(етикети, календари, брошури и т.н.), аз се ръководя по това - за какъв клиент е(фирма,оод,корпорация...); в какви мащаби ще се разпространява рекламата(евентоално брой копия) и предложени цени от конкуренти...
При теб някои неща не са точно така но бих те посъветвал да се поинтересуваш за какво ще се използват снимката/снимките и на кой точно я продаваш, след това ти сам си прецени [smile]
само с това мога да типомогна [smilie3]
Успех!!! и ако е рекламна агенция не ги жали! [smilie5] [smilie5] [smilie5]
П.С. ако е възможно настоявай да пише автор(но цената пада) засметка на това мове да си намериш много клиенти. и както бе казано по-нагоре в темета се оговори дали може да я препродаваш.

Публикацията е редактирана (04-07-05 22:13)

Автор: gembisser   
Дата:   04-07-05 22:17

"ОГНЕНО ПОЛЕ" Струва повече от 25лв, според мен. Но с лев или сто,или с една усмивка дори - решаваш ти! [smile] Успех!!!

Дата:   04-07-05 22:48

Ами и аз така мисля,ама като за сериозно сефте и малък размер я продавам за толкова.Ако искат други-ще видим.А усмивка ще има задължително,защото най-важно е признанието за трудът ми .Айде и БЛАГОДАРЯ за помощта на всички!

Автор: LeBiu   
Дата:   04-07-05 23:22

doktore,
и аз мисля, че снимката струва повече...
въпреки, че при първа продажба тръпката струва повече :)
на мен (като аматьор) ми се е случвало на няколко пъти да продам кадри, заради спесификата на работата ми, не заради безумен гений, който да струи от мен.., но чувството е много приятно.. :)

а конкретно по въпроса, от опита който имам личен и професионален и с пожелание към теб за в бъдеще :) :

1. първите си снимки (пейзажи) продадох за календар на една банка - 50$/кадър (бяха към 85лв тогава)
- не ме пише като автор на календара
- оригиналите (някои 6х6, някои лайка) на слайдовете са си при мен и мога да си ги ползвам
- цената е съвсем нормална/прилична за случая.. може да стигне и до 150-250лв.. зависи и кой го снима (отделен въпрос аз дали съм се справил за тази цена :)

2. портрети на (неизвестни) бармани за билборди - над 70бр. - мисля че беше 50 или 55 лв на кадър (за среден формат диапозитив)

3. серия портрети на котки за японско списание (оригиналите са си за мен)
- не знам колко ще публикуват 4-5 мах
- общо към 100$
- тези, за които го направих са ми приятели и не ме интересува колко ще дадат...

+ за справка: великолепните пейзажи на Тодор Янков, който е майстор от класа, се продават в рамка (естествено за лично ползване, като картина у дома) за 90-100лв.

толкоз от мен, а във форума има фантастични фотографи!
лека и успех!

Публикацията е редактирана (04-07-05 23:26)

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   05-07-05 09:21

Ако може някой да даде обща представа как стоят нещата с периодичния печат - вестници списания.
Чувал съм за смешни хонорари 5-10лв.
Така ли е ?

Дата:   05-07-05 09:38

ми те вестниците са за постояно работещи а не за тук таме излитащи освен ако не си уцелил кьоравото с някоя знаменитост и да ти дадат повече
иначе снимки на царчето с хиляди има за какво да ти дадат повече от 5 кинта?
тези хонорари са си за репортерите
освен заплата като вземат и по 20-30 лв хонорар на ден и готово
ма теб естетсвено няма да те устрои....

Автор: pinko   
Дата:   05-07-05 09:43

Тоя въпрос е обсъждан многократно, като напишеш в Търсене "цена на снимка" излиза темата от преди месец

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=158468&t=158377#reply_158468

Баси, линковете пак не работят[smilie11]

Публикацията е редактирана (05-07-05 09:44)

Дата:   05-07-05 09:45

Ей,страхотни сте!Благодарности и успех на всеки!Днес отивам да се боря.

Автор: n1x0n   
Дата:   05-07-05 10:59

Списанията като цяло дават по около 50лв. за кадър на цяла страница и 30 за по-малките, поне повечето от тези с които работя са така, но пък при тях рядко се пада под 5-6 кадъра в серия.

25 лева за този кадър са твърде малко пари - както и да го погледнеш.

Дата:   05-07-05 11:50

Така е,Никсън!Вече придобих представа и занапред ще знам.Вече съм дал дума и ще я спазя.А всяка снимка е с различна цена.Разбрах,че и Чарм е поканана,ама тя се е спазарила по-добре.Абе,хитри са жените,те!

Автор: charm   
Дата:   05-07-05 11:55

doktore [ezik]
просто сме свикнали да искаме повече, та белким получим нещичко [smilie18]

сериозно, и аз мисля, че това са малко пари за твоя кадър!

Автор: Стефан   
Дата:   05-07-05 12:22

Аз вчера продадох при подобни условия 3 снимки. Даже се замислих дали и при теб не става въпрос за същата агенция, може би. Аз ги дадох на по-висока цена, но съм давал снимки и по 10лв.(за еднократна публикация), а и без пари, всичко зависи от ситуацията, е и от снимката де. Така че в никакъв случай не си се минал, още повече, че за първи път продаваш снимка. Разбира се, когато става въпрос за диапозитиви 6х6 като LeBiu цените могат да бъдат и доста по-високи, защото в този случай осигуряваш високо качество и разд. способност, пък и разходите ти са съществени.
В тази връзка, пак да спомена за идеята да има възможности за търсене на снимки в сайта, поне по име на снимката няма да е трудно да се направи. То като се замисля и сега през google ги намира снимките, но може да се помисли нещо по въпроса, в четвъртък може да бъзикна админите на тази тема ако ги видя [smilie8]

Публикацията е редактирана (05-07-05 14:35)

Дата:   05-07-05 16:31

Така е ,Стефане!Прав си ,а агенцията е същата.Чарм,в случаят е съществено,не колко искаш,а колко ти дават!И аз искам за старата си кола 1000 лв.,ама дали ще ги даде някой?Продължавам напред и това е важното за мен!

Автор: error_404   
Дата:   05-07-05 18:38

Здравейте всички, да това съм аз от "агенцията"!
Много помпозно звучи за малка агенция, която е свикнала да си плаща всичко.
Всеки е в правото си да си определи продажната цена.
Мисля, че досега не съм подвеждал клиент!

Публикацията е редактирана (05-07-05 18:41)

Автор: pmartinov   
Дата:   06-07-05 06:57

До error_404 Пазарьт вьзнаграждава коректните партньори. Радвам се че давате позитивен пример на своите колеги .Желая ви Успех![smilie24] [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна