Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 за субективното удоволствие
Автор: aemon   
Дата:   30-06-05 16:17

да контрирам темите за разделителна способност и динамика: толкова ли е важно всъщност?

една технически перфектна снимка не е задължително хубава, или? поне за мен фотографията (особено черно-бялата) винаги съдържа известна доза абстракция. не говоря за "профи" снимки за реклами, мода и прочее занятчийски приложения.

нека не забравяме и за чисто субективното удоволствие, който е държал една Лайка в ръце ще разбере какво имам пред вид. а когато имам един истински черно-бял филм в камерата, тогава и световъзприятието ми е друго.

а и никой не може да ме убеди, че плакат със супер детайли от Марк 2 има същото излъчване като на снимка, копирана на баритна хартия.

дори зумовете намирам за вредни: отнемат ни част от удоволствието съзнателно да се занимаем с обекта или субекта на снимане, дето казваше Бресон, бог да го прости, танца около него

Публикацията е редактирана (01-07-05 12:14)

Отговори на това съобщение
 Re: за субективното удоволствие
Автор: J0R0   
Дата:   30-06-05 16:32

Гледай сега, говорим за различни неща.
Удоволствие можеш да получиш от всякаква снимка, на фокус, без фокус, цветна, черно-бяла, голяма, малка... изобщо, стилове различни, вкусове - също различни...

Обаче!!!

От снимка на фокус можеш да получиш размазана, докато обратното не става.
От голяма снимка можеш да получиш малка, докато обратното не става.
От цветна снимка можеш да получиш ЧБ, докато обратното не става...

Това може би нямаше да го кажа, ако не беше противопоставил така нещата - естетика на възможности.

То е ясно че по-големите възможности не означават непременно повече естетика. Но са някаква предпоставка.
А иначе субективното удоволствие можеш да го получиш и изобщо без фотоапарат.

Дата:   30-06-05 16:35

аз не съм и казал, че за едно и също говорим. просто този аспект го забравяме от мегапиксели...

Автор: n1x0n   
Дата:   30-06-05 16:36

Интересно е... от една страна критикуваш маниаците-техничари с резолюциите и прочие глупости, после се оказва че всъщност държането на "Лайка в ръце" и "истински черно-бял филм в камерата" те кефи. Дали това не те прави като тях? [smile]

Мен самото снимане ме кефи, все едно какво имам в ръката и с каъв филм е заредено...

За зумовете - така е. Да не говорим че много хора и идея си нямат, колко се различава връткането на зума от приближаването/отдалечаването от обекта.

Дата:   30-06-05 16:38

не бе, просто искам да представя нещата от друга гледна точка. а и не съм маниак, дори аз имам цифрак, но не го ползвам, както забелязвам. въпрос на вкус...

Публикацията е редактирана (30-06-05 16:40)

Автор: volokin   
Дата:   30-06-05 16:40

Жоро, не го разбра човечеца, а именно, да снимаш аналогово, дори с една Яшика Електро на някой може би им доставя по-голямо удоволствие отколкото с един Марк 2 (най-мечтаната камера на Българина [smilie18] [smilie18] [smilie18] )
Досега никога когато съм хващал дигиталка в ръцете си не съм изпитвал удоволствие, да не говорим, че когато то липсва не стават картини, поне при мен, при профитата може и да е различно, те си следват правилата и правят нещо.
има нещо виртуално, нещо което ти се губи, да можеш после да правиш на фотошоп каквито си искаш магии, гледам това е модерно в БГ, ама като че ли това не е нещото което си искал. Дори, като знам колко е трудно в тъмната стая да правиш шаблони, да сменяш хартия след хартия докато стане, да си играеш дни и седмици буквално, пак го предпочитам, поне аз. Дори сега от няколко години когато съм със скенер, удоволствието като че ли е наполовина, но няма време за останалото, нали все бързаме.
Та Аемон имаше точно това предвид, мисля.
Абе това е като да правиш секс без любов, като свършиш и се проклинаш кво животно си, поне при мен е так, пък знам ли може и да съм повреден[smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Дата:   30-06-05 16:45

бе секс без любов, иди-дойди, ама черно-бяло от дигиталка... (това си беше заяждане:)

Дата:   30-06-05 16:47

последното пфуй, това е извращение, предпочитам секс без любов [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: TPECHAT   
Дата:   30-06-05 16:49

а любов без секс [smilie21]
мен ме дразни само кропа на 300Д.. да си кажа [smilie18] [smilie21]

Автор: gorbi   
Дата:   30-06-05 16:55

бля бля....... хайде филмаците днес им е ден нещо........ Последните динозаври на филмовата епоха...... Не че искам да се заяждам, но къде е практиката тук, къде е манящината...... Все едно да слушаме плочи, защото усещането е невероятно както каза съфорумец, да караме класически кола поради същата причина и т.н. и т.н..... Снимал съм с различни скини и смени и т.н.... но за фотографията ме запали canon s20.... така че огледайте се последни мохикани...... няма го филма вече..... [smilie3]

а, сега се сещам за доказателство..... кой си търси D70.....? а познайте......? joker - вижте в базара...[smilie3]

Публикацията е редактирана (30-06-05 16:59)

Дата:   30-06-05 16:55

любов без секс, това е дело на извънземни, на земята го няма.
Ние сме животни, погледни само световното развитие с директен път към гроба.
А в една книга се разказва за една теория:
''Човечеството е тумор, който расте и се храни от стремежа за богатство и удоволствие''

Автор: J0R0   
Дата:   30-06-05 16:57

Любов без секс - това е Фото Форум!

(с някои изключения, де, да не ги споменавам поименно)

[smilie25] [smilie25] [smilie25]

Дата:   30-06-05 16:58

има нещо такова, явно сме извънземни [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   30-06-05 17:05

и не искам да сравнявам възможностите на дигиталното и аналоговото, говоря за субективното удоволствие. никой не може да ме убеди, че плакат със супер детайли от Марк 2 има същото излъчване като на снимка, копирана на баритна хартия. или никой не е виждал такава?

Публикацията е редактирана (30-06-05 17:12)

Дата:   30-06-05 17:13

Малко са тези които са виждали, в това съм сигурен, в България този пазар е сринат, да не забравяме, че АПС-системата която я имаше на запад около 6-7 години, в България, даже не можа да стъпи както трябва на пазара. Да не говорим и филмите които продават, някакви Кодаци при това с окончание Про накрая, леле, това незнам от коя година технология е. А за останалите фили, а ла Астия, Акрос, Портра, Кодахром, Фуджихром, да не говорим, мисля че точно там е проблема на хората, незнаят за съществуването на някои неща.
А гледам масово се снимат реклами с 300Д или Д70, неща на които един от друга страна би му станало тъжно, ама кво да праиш, бедна държава, хората не са виновни, затова предлагам да спрем да подклаждаме темата, че току виж някой се е самоубил от мъка.
Айде до събота [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: asahi   
Дата:   30-06-05 17:15

Любовта е измислена от комунягите да не си плащат за секса.

Дата:   30-06-05 17:19

бе при Тато имаше баритна хартия, сигурен съм, не искам да кажа, че е било супер време, но и от орво филмите ставаха снимки...

Дата:   30-06-05 17:20

абе asahi, ти какво разправяш на курсистите си? чисто либупитству...

Дата:   30-06-05 17:22

За мачове си говорим. И за плетки.
Ти нещо конкретно или климатика спря?

Дата:   30-06-05 17:24

глей сега, всеки мисли, че другия се заяжда... а климатика ми е на 6, сеиозно. нищо конкретно, питам само

Дата:   30-06-05 17:39

По принцип избягвам да говоря за чувство, за естетика, за дизайн. Тези неща се възпитават дълго и всестранно. Говорил съм за изразни средства, за особености на възприятието, за по-определими неща. В тази връзка не сме засягали повдигнатата от теб тема. Това прави курсът ми малко сух, но от друга страна по-концентриран върху постигане на реално определими цели.
Бих приел задълбочено разглеждане на твоята тема в рамките на курс във взаимодействие с другите изкуства, културното наследство и развитие, психология на типовете индивиди и др. под., обаче има по-подготвени от мен в тази материя.
Климатикът е хубаво нещо. Ама как развърта електромера...

Дата:   30-06-05 17:44

ще те черпя една бира някой ден! а за електромера не ми пука, на бачкане съм

Автор: emax   
Дата:   30-06-05 20:09

volokin+ aemon:Е вий се оляхте!!! Амаха!

Автор: emax   
Дата:   30-06-05 20:19

volokin: eine gewisse Taube wird immer noch vermisst[smilie10]

Автор: depeche_fantasy   
Дата:   30-06-05 20:25

О, фривилна грухталност!...[smilie10]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна