Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Динамиката при цифровите апарати
Автор: J0R0   
Дата:   30-06-05 11:29

Онзи ден, когато започнахме първия курс по фотография във ФФ студио, доц. Абаджиев донесе едно немско списане, в което имаше сравнителни тестове между ДСЛР-ите. Бяха по резолюция, денамика, ниво на шум и забравих какво още.

Понеже цифровите апарати отдавна са изпреварили Лайка формат филмите по резолюция и ниво на шум, интересно ми беше факторът динамика, където матриците все още отстъпват на филма.

Като цифрови апарати с най-висока динамика в списанието бяха посочени Фуджи С3 Про и Сигма Фовеон - и двата с над 10 бленди.
Учудващо е че зад тях остават супермоделите Канон Марк2 и Никон Д2Х с около 9 бленди, а между 7 и 9 бленди динамика са всички останали ДСЛР-и от ниския клас.

Доколкото си спомням, около 11 бленди имат цветните негативи и диапозитиви, а ЧБ негатив е с около 17-18 бленди динамика. Но може и да бъркам

[beer]

Ако някой е виждал подобни тестове в нета, нека да сподели.

Отговори на това съобщение
 Re: Динамиката при цифровите апарати
Автор: boreto   
Дата:   30-06-05 11:33

Малко стара информация пак:

Апарат................. ISO .......dB

Canon EOS-D30.... 50.........54
Nikon D1............... 200 .......53
Fuji S1 Pro............ 320 .......56

Canon EOS-D30.... 1600.......35
Nikon D1............... 1600.......40
Fuji S1 Pro............ 1600.......44

....

natural scenes can have dynamic range - 100dB
human eye dynamic range - 90dB
film - 80dB
high end CCDs - 78dB
consumer grade CCD - 66dB
consumer grade CMOS sensors - 54dB

Автор: nanapak   
Дата:   30-06-05 11:40

Това не е ли прословутото списание на Волокин с тестовете на различни обективи за съответствие с дигиталните бодита (тема отпреди 2-3 месеца, не ми се търси)?!? [smilie25]
Кога ще го носи пак Абаджиев, да дойда и аз да го прелистя? [smilie21]

Автор: stoevmobile   
Дата:   30-06-05 11:51

Списанието на Волокин класира определени обективи за определени ДСЛР

Автор: Brummaker   
Дата:   30-06-05 12:03

малко смешничко ми е това с динамиката [smilie3] ... при положение, че има комбинацията "shift + alt + ~" [smilie5] [smilie5]

[beer] [beer]

Автор: volokin   
Дата:   30-06-05 12:10

Жоро, да бе същото съм го виждал, само че ти тва за резолюцията къде го видя?? Пак там? съмнява ме. Някой лайка филми можи и да са настигнати, ама да не забравяме, че филми има много. Не заблуждавай фотообществото. А това за динамиката на диги-сензорите го бях пуснал переди повече от 3 месеца, ама кой да обърне внимание. И още нещо бях пуснал, че например по резолюция Д2Х изобщо не отстъпва на МАрк 2, а има разлика от 4 МП, та сега му обърнете внимание, после да няма учудени. Какво значи това мисля Бони ще се сети. Та с тези големини на сензорите, с тоя вид обективи, толкова, горната граница е близко. Май е време да почнат да правят голямоформатни матрици, само дето още няма производители за тях, камо ли да говорим за пазар. А относно лайка формата, един Ефке с 25 ИСО, малко трудно ще го биеш на резолюция, или един Реала на Фуджи. И нека сега не повдигаме въроса за скенери и незнам си кви там...
И още нещо в къши висят две картини 20х30 снимани с АПС формат и извадени от нормално фото. Едната е на японския център в Париж, та аз още не съм виждал дигитално изображение на хартия което да е по-добро от тези картинки. Ако искаш мога да ти подаря едната през Септември. А това е само АПС-формат, за лайка изобщо не говоря...

Автор: HTML   
Дата:   30-06-05 12:11

аа Бруме не е смешно, тъжно е!
виж след 5 години може би ще си прав [beer]

Публикацията е редактирана (30-06-05 12:12)

Дата:   30-06-05 12:16

HTML

що да е тъжно ?! с тази комбинацийка или още повече ако се снима в RAW - излизам смело срещу всякакви Ефке с 25 ИСО или Реала на Фуджи [smilie3]

или поне ако някое човешко око ми различи разлика спрямо тях - този ще трябва да е образец за зрение [smilie5]

[beer]

Дата:   30-06-05 12:17

E, съжалявам, пропуснал съм я тази тема отпреди 3 месеца :-)
Видях списанието оня ден и ме впечатли, защото ако има нещо което да им куца на цифровите апарати, в сравнение с лентата, това е динамиката.

А за границата, която ТЕЗИ обективи поставят пред сензорите е ясно, няма спор, че вече почти е достигната.

Дата:   30-06-05 12:25

Бруме, ти май не си виждал нито Ефке нито реала, айде недей така с тая Д70-ца, иначе не е лощо хапаратчето, ама друго е една РЕала [smilie3] [smilie3] [smilie3] [smilie3] [smilie3]

Дата:   30-06-05 12:29

Да Жоро, дори Д100 мисля имаше 7,9 бленди (говоря по памет). Та динамиката не е проблем, тя е въпрос на технология. Резолюцията обаче е въпрос на Физика. И след като сега достигнаха горе долу едни висини, които е трудно да се прскочат съм любопитен какво ще изкарат Канон следващият път 30 МП или лупа с 100 мм отвор на колелца. първото е за да полъжат народа, второто е друго, ама май тогава трябва да се откажат от думата преносим апарат [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   30-06-05 12:31

Волокин,

не съм [smile]

Но някъде да е станало дума за Д70 ?!

аз твърдя че ако ми различиш с просто око динамиката на филм и на цифрова снимка, снимана на RAW и пипната от който може [smilie5] , ще пиеш много бира от мен [beer] [beer] [beer]

да не говорим, че и не с просто око нещата може да се окажат малко....в обратната посока [smilie3] ама за това не знам де....

Дата:   30-06-05 12:34

Бруме, на хартия, максимално разпъната ще я различа. Дори да инжектираш пиксели с фотошопа, пак ще я различа. Да не говорим, че стерилният образ на дигиталната техника не може да се сбърка, та дори динамично да стоят нещата добре, то стерилното си е стерилно, брррррррр, стана ми студено чак [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: HTML   
Дата:   30-06-05 12:36

При по-равно осветление няма разлика, дори цифровия може да излезе напред, но с контрастните обекти не е така и всички го виждаме. Лично мен това много ме ядосва, прави цифровите снимки някак плоски (хем на истДС-то да му дават с 1/2 единица повече от Д70-то) :))
С ФШ нещата се поправят само ако снимката го позволява и имаш голямо търпение. :))
А има и друго много неприятно нещо: натискаш спусъка и виждаш друга физиономия на телевизорчето :))) после правиш още 20-тина кадъра за да уцелиш изражението което ти е харесало

Автор: zed   
Дата:   30-06-05 12:36

Ще трябва още да се потрудят цифраците за да стигнаг лайка формата.
Който твърди че са се изравнили моля ако може да пусне нещо да видя, защото иначе ми се струва страшна глупост.

Дата:   30-06-05 12:37

И да не съм голословен, пак повтарям картинката на Жоро с онази дама показана на зимната изложба всичко е любов, беше перфектна, нямаше нито една картинка която да и се мери по качество, и все пак имаше стерилност вътре, прекалено перфектна беше. Това беще между другото единствената картинка която можеше да се мери на аналогова такава изкарана по старите методи...ама той Жоро си знае. ние си говорихме по този въпрос.

Дата:   30-06-05 12:45

Волокин,

ти си физик човек - не смесвай "стерилност" с динамика ;)
Иначе че има такова нещо като "стерилност" - спор няма ...ама докато не направят фовеона като хората, ще е така [smilie2]

Дата:   30-06-05 12:56

не бе Бруме, споменах ти че дигиталното ще го позная поне заради стерилността, макар и доста трудно, а динамиката ще я решат, убеден съм.
И все пак наистина лентата се бори още, нищо че затварят фабрики, то това няма нищо общо с фотографията, то си е икономика.
иначе е ясно, лентата отива в нишата, така както плочата, ама истинските хайфисти сред фотографите ще си снимат на лента, това е. Иначе в днешен ден повечето информация я извличаме от интернет, разбирай компютъра, обаче друго е да седнеш и да си четеш книжка, не ти сълъзят очите (освен ако книгата не е сълзлива), можеш да се излегнеш, да седнеш и да се гънеш както си искаш, ама си четеш, а можеш и да излезеш на слънце, до басейн или море или река и т.н. Ю ъндъстенд ми? [beer]

Дата:   30-06-05 13:07

Бруме, не си прав. Възможно е да се докарат ДВЕ снимки - една от цифрак и една от лента, в които разликата да не се забелязва. Да, възможно е.

Обаче съм убеден, че ако сложиш на едно СД 200 снимки от цифров и 200 от лента ще позная по-голямата част кое с какво е снимано.

Това го забелязах, когато си правих диска със снимки от България. Гледам си снимките и понеже гледам много снимки за кратко време, понеже ги гледам и сравнявам виждам разликата във всеки кадър. Особено ако са снимани със сапунерка, особено ако пък има контрасти, както казва НТМЛ. То и при равното осветление си личи по-плоското изображение на по-евтината матрица.

Ето тук един пример - ТОВА и ТОВА са снимки от едно и също място, по едно и също време, първата е със Сони 707, втората е на филм (не знам точно какъв, Торбалан ако иска да каже. Обаче разликата в динамиката си личи дори на тоя малък размер.

ЕТО ТУК още едно снимка от същото място, почти същото време на деня и същия сезон, но вече със Сигмата. Нещата придобиват по-филмов вид. Макар че по тоя кадър не може да се съди много, защото е леко омазан с ФШ.

Автор: ecobo   
Дата:   30-06-05 13:13

Жоро, тестовете как са правени - на РОУ или на Джипеци? Щото ако е на РОУ, процеснат на 48 битов цвят не виждам как Фуджито ще бие 1Дмк2. Теглих много снимки от нета да видя прословутата динамика на С3про, но не видях нищо повече от динамиката на моето 20Д (която между другото е превъзходна).
На практика Фуджито комбинира две изображения в едно и затова номера не минава в РОУ. Виж за Фовеона не знам - там е логично да има по-добра динамика.

Дата:   30-06-05 13:15

та защо да не е логично и за фуджито?
имат два сензора, един малък и един голям, при това във формата на пчелна пита, мисля че фуджито ако не сега то поне рано или късно ще изкарат по-добри неща от нормалните квадратни сензори.

Автор: Vinsent   
Дата:   30-06-05 13:21

volokin, черната плоча още не може да бъде надмината по отношение реален звук, само защото фирмите не са решили (икономически не им е изгодно). А и масовият вкус с тези МП3-ки съвсем закърня. Мой приятел, хайфист преди 2-3 седмици ми казва, че ще си монтира МП3-ка в колата. Питам го "Докъде стигна? Къде отидоха изискванията за качество?". Цялата си фонотека на 3-4 ДВД-та щял да качи!??? А черни плочи се произвеждат, качествени. Аз си ги изписвам от чужбина. Ако искаш звука да ти е както в Зала България, алтернатива засега няма.
За цифровата фотография, мисля, че когато се постигне необходимата динамика, резултатите би трябвало да се уеднаквят с тези с лентите.

Дата:   30-06-05 13:22

Не че не е логично, но явно нещата все още не са както трябва. Поне аз не видях нещо изключително, което поне малко да се доближава до филм.

Автор: n1x0n   
Дата:   30-06-05 13:23

zed, за твоя информация цифраците отпрашиха покрай лайката още с Canon 1Ds. Като човек редовно опиращ до големи увеличения /от 50х70см. до 3х8 метра/ дори 6-8МП апарати в повечето случаи дават по-добри резултати от лайка филм, именно заради многократно по-доброто съотношение "сигнал/шум".

А иначе е ясно че при дигиталното проблеми има:
-Beyer матрица
-anti-aliasing филтри
- кофти динамика /дори новото прехвалено Фуджи не преде изобщо/
вярвам обаче, че това са неща които ще бъдат решени до година-две. Нали трябва да ни накарат да си смениме Марк 2-ките с нещо [smilie5]

п.п.
А 1Ds Mark II си дава видимо по-добра резолюция от D2X, но само с вярната оптика... една такава швабска, скъпа оптика [smile]

Дата:   30-06-05 13:33

n1x0n, аз получавам по-добро качество на плакат 50х70 дори с моя 8МП 20Д! От 35мм филм не бих се наел да правя по-големи увеличения от А3 - както и да сканираш, зърното на филма си е там и неизбежно излиза.

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна