Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 ? Теория на рамките ?
Автор: Gen   
Дата:   25-06-05 02:53

Преди известно време в разгорещен спор под снимка прочетох, че си имало принципи и за рамките, кога да ги има, какви да са, колко да са и т.н. Неможах да нямеря никаква литература или линк по въпроса. Та ако някой може да ме насочи или да сподели за неговите принципи за рамкиране, ще съм много благодарен. :-))

Отговори на това съобщение
 Re: ? Теория на рамките ?
Автор: sannie   
Дата:   25-06-05 03:03

Gen ne se pritesnqvai nqma takuv princip...tova e kato spora koe e izkustvo i koe ne...vupros e na tova kak na teb ti haresva ramakata...pravi gi po tvoi uset...az primerno si pravq edin stil ramka ot mnogo vreme i sum si go vuvela za universalen za vsi4ki snimki...vupros na vkus i vijdane...bqlata i 4ernata ramki sa nai standartni kato upotreba no nqma pravila za tova kak da se razpolagat...spi spokoino

Автор: urbangrey   
Дата:   25-06-05 03:12

ej taq informacia i na men mi beshe polezna mersi sannie :) che i az se chudih kyde da procheta...

Дата:   25-06-05 03:22

Скъпа sannie, все си мисля, че може би има такива принципи. Една добра рамка променя много внушението на дадена снимка.
Например аз следвам принципа, ако снимката си няма своя естествена рамка то добавена такава е от полза. За цвят избирам такъв, който да в унисон. Не знам дали съм прав?

От такива въпроси не мога да заспя. :-))

Автор: ejko   
Дата:   25-06-05 03:42

Не се терзайте чак толкова с тези правила!!! Чак и за рамките правила да има...!!! Правила, правила, правила.... само боли глава от тях!!!
Седете мирни и си снимайте и рамки си слагайте както ви харесва, защото и всички правила на света няма да ни научат на чуство за красота!!! Е аз едно правило не знам и пак си снимам с кеф, а и рамки си тропам без да му мисля много!!!
Повече [shtrak] и по малко [smilie11] , а като станем добри може и правила да почнем да учим, но до тогава и да ги знаем няма да ни помогнат много!!!

Дата:   25-06-05 12:13

ejko твоите рамки си ги бива. Сигурно си имаш някакви формулки.
Абе всички си криете малките тайни! :-))

Автор: pne4ev   
Дата:   25-06-05 12:19

Някой, някога, мисля че тук беше, каза нещо от рода: "прави бели, черни и сиви рамки и всичко ще е наред"

Автор: youn   
Дата:   25-06-05 12:26

ГРАНИЦИТЕ НА ВАШИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НАДХВЪРЛЯТ РАМКИТЕ НА МОЕТО ВЪОБРАЖЕНИЕ!!! Хубава тема. По принцип най-компетентни сигурно ще са изкуствоведите, защото трябва да се проследи историческото развитие и стилове в изкуството. Става въпрос за живопис и графика разбира се. Относно рамките във ФФ мисля че репортажните снимки нямат особена нужда от рамки, на пейзажите и натюрмортите помагат в повечето случаи, както и на някои портрети. Не ми се връзват рамки с обемност и светлосянка. А, GEN браво за кръговите панорами!!!!

Дата:   25-06-05 12:51

youn мерси!
Това за от типа на фотографията и рамката към нея не бях се замислял. Може би има някакъв резон. Само си мисля, че ако репортажната ти снимка е на някакво тъжно събитие, няма ли да е добре да се сложи в тежка черна рамка?

Дата:   25-06-05 12:59

Може би, но по-скоро тонирането би имало по голяма изразителност - ако е черно/бяло примерно.

Автор: depeche_fantasy   
Дата:   25-06-05 16:23

Ами аз написах това за принципите, та аз ще разасня и какви са поне доколкото ми е възможно.
1-во рамката не бива да е в крещящ цвят, отклоняваща вниманието от снимката.
2-ро рамката не бива да е прекалено тънка, защото може да се възприеме като елемент от снимката, което не е добре.
3-то по принзип във веркитала рамката трябва да е по-дебела, отколкото във хоризонтала. Чисто оптично внушение.
Също рамката трябва да се слива с елементи от снимката, не трябва да нарушава композицията на снимката (в което включвам и баланса). амката трябва да е в цвят, който присъсвта и във снимката - на изцяло жълто тонирана снимка да лепнеш зелена рамка нещо не става, а?
И сега ако ми видите профила ще откриете, че не спазвам нито едно от тези правила[smilie18] Защото всяко правило в изкуството е условно и може да се нарушава, НО ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ! Това НЕ ТРЯБВА да се прави самоцелно! Защото всяко нещо в едно произведение на изкуството трябва да се прави с идея! И когато се слага рамка просто щот` така трябва, това е белег на повърхностност и неузрялост на художественото мислене на човек. Коментара беше по поводе дно нашумяло пейзаче. Та пейзажчето се състоеше от синьо небе, малко зеленко в долния край, една сърничка... От снимката извира пълна невинност... Идилия, идилия... И ПРАСССС!!! Една рамка в плътно, почти турско синьо, дебела сант и половина (точно колкото да дразни окото), еднаква от всички страни, кичозна и отвличаща вниманието от снимката, естествено приятно окантена с тънка бяла линия. Ми а искам да гледам снимки, не рамки. Рамката е за да внася баланс, да гали окото, не да го вади.

Автор: Naya   
Дата:   25-06-05 16:52

Аз пък с извинение, че отклонявам вниманието ви от темата и нямам какво да кажа по нея, искам да попитам нещо : Къде са тези рамки...? Тоест има ли във Photoshop-a рамки, защото аз търсих, но нищичко не открих (от скоро човъркам по програмката)? Благодаря предварително на многото, които сигурна съм от сърце ще се отзоват с адекватни отговори на скромното ми въпросче![thankyou]

Дата:   25-06-05 17:09

Не ги следя новите версии на Шопа защото ми идват скъпи. Има различни видове плугини за какви ли не рамки, но се слагат допълнително. На GIMP 2.2 като отвориш файла, отгоре в Script-Fu >> Decor >> Add Border или Old Photo. На Шопа прости рамки стават и без плугин ама довечера ще пиша че сега излизам.

Автор: Stoevmobile   
Дата:   25-06-05 17:45

Naya
у фотосопата има меню Image, после Canvas size, после се експериментира...
Не го правя, ама от там е изворчето май [smile]

Дата:   25-06-05 17:47

Няма да благодаря, защото рискувам да сеповторя :) [beer]

Автор: kali222   
Дата:   25-06-05 17:56

Gen, допреди да дойда в този форум си мислех, че знам нещичко за рамките, но почти не се сещам рамка, която да съм правила и да не е предизвикала дискусии, понякога по-съществени отколкото дискусиите по самата снимка, което по мое мнение е жалко, защото в крайна сметка рамките са само допълващ елемент, а основното са снимките... Това го казвам само, за да не взимаш мнението ми твърде насериозно.
Мисля, все пак, че на първо място рамката трябва да ти харесва на теб, а след това може да бъде незабележимо продължение на творбата, акцент или дори в някои случаи част от посланието, но пак в зависимост от идеята, която ТИ влагаш като творец. А може и съвсем без рамка.... Или иначе казано - всичко може и не мисля, че има някакви правила, които да се спазват, освен може би основните закони за пропорциите и цветовете, без дори и те да са абсолютни... Действай по усет и винаги във връзка със съответната работа - това е моят съвет.[smile]

Автор: Stoevmobile   
Дата:   25-06-05 19:18

Никаква рамка, рабира се - па-патките са достатъчни, да отвлечат юзерите от гледане на глупости [ezik] [ezik]

Дата:   25-06-05 19:37

https://photo-forum.net/i/146002&USER_ID=8911 Хайде Па Па - вие сте!!![beer]

Публикацията е редактирана (25-06-05 19:40)

Дата:   25-06-05 19:47

depeche_fantasy наистина си много наблюдателен и наистина твоя коментар под онази снимка ме накара да се замисля за тези рамки. Правилата, които си изброил попълват още една част от теоретичните ми познания за това кое е хубаво.

kali222 аз твоя лоша снимка не съм видял, камо ли рамка. Ясно ми е, че ако снимката не струва никви декорации няма да я спасят. Просто ми стана любопитно, пък и това все пак е част от фотографията и като такава трябва да се упражнява и шлифова.

Stoevmobile май нещо се шегуваш, но поне аз нищо не загрях.

Автор: ejko   
Дата:   25-06-05 20:58

Сега ще ти разкрия тайната на мойте рамки принципно за по прецизно ползвам Canvas size, но по природа съм мързелив и немърлив и си ги правя с кропа!!! Просто излизам извън снимката! Всичките ми рамки сигурно са криви, но нали никой не го забелязва, к'во ми дреме... Те ти тайната! А и никога не бих сложил разли4на от черно, бяло и сиво, но и със сивото до сега не съм успявал да се справя...,много е коварен този цвят!!!!

Автор: Synthesis   
Дата:   25-06-05 21:07

Абсолютно вярно. Моето правило е цветното с бяла, чб-то с черна, но изключенията са доста.

Дата:   25-06-05 21:42

ejko написа:

>...сивото...много е коварен този цвят!!!!

Отдавна не бях се смял така. :-)))))
Но си много прав де.

Автор: iveto   
Дата:   27-06-05 12:52

Колеги - ако можете пуснете някои линкове за добри програми за рамки на снимки. Ще ви бъда много благодарна.

Автор: J0R0   
Дата:   27-06-05 13:38

Рамките, естествено че имат значение.
Представете си картина на Рембранд. Рамката - широка почти 20 см., патинирана от времето, изпъстрена с орнаменти....
Представете си сега снимка на Иво Хаджимишев, да речем, с тънка алуминиева, елегантна рамка.

Сега вземете двете произведения и им сменете рамките.

Още ли мислите, че рамката няма значение?

Автор: nanapak   
Дата:   27-06-05 13:43

Олеле боже.
Сани спамира както винаги, смело обяснявайки по теми, за които няма идея колко е зле.
Ами Ген, специални правила за рамки няма, и за тях важат едни правила, които са общи за всички визуални изкуства, не само за снимки или рамки. Пропорции, ритъм, контраст/хармония и т.н.
Във форумските коментари например често се бъркат рамки и паспартута - широките сантиметри "рамки" всъщност не са нищо друго, освен паспартута, макар и дигитални.
Значи, ако се почне от едни стари, предфотографски времена, живописта (платно, маслени бои) се е излагала в не много тесни РАМКИ. Графиката (офорт, гравюри и т. н.) - в минимални по ширина рамки се е поставяло ПАСПАРТУ, а в изрязано в него прозорче - графиката.
Трудно е да се каже фотографията повече от графиката или от живописта е наследила, но можем да приемем при нас тънките линии за рамки, а широките фаши - за паспарту.
Рамките обаче винаги са с еднаква ширина, а полетата на паспартуто - практически никога.
И тука вече може да се приеме за правило, че долното поле е най-широко, а горното - по-малко или равно на страничните (елементарно - геометрично и оптично центриране).
Ако има динамика напр. надясно, дясното поле е малко по-широко от лявото.
Има и разни геометрични построения, но най-важното е усета и мярката.
За цвета - може да хармонизира или контрастира с фотографията, може и да използва конкретен цвят от снимката. Различни тоналности на сивото често се употребяват за паспартута на снимки, за да се подчертае цветността, тънки черни рамки за висок ключ или двойна - бяла отвътре/черна отвън за нисък ключ. Но отново въпрос на мярка и усет.
Накрая - правилно беше отбелязал някой, че правилата са за това, за да бъдат нарушавани.
Да, но първо трябва да ги ЗНАЕШ, а след това да ги нарушаваш!
[smilie25] [beer] [shtrak] [smilie24]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна