Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 КАДЕ ВСЕ ПАК МОЖЕ ДА СЕ СНИМА!
Автор: gecata   
Дата:   23-06-05 18:39

Във връзка с възникналият въпрос "може ли свободно да се снима по църкви, манастири и музеи в РБ" предлагам на вниманието ви извадки от КОНСТИТУЦИЯТА на РБ, които се отнасят до това.
Чл. 26. (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение
2) Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт
Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация.
Чл. 54. (1) Всеки има право да се ползва от националните и общочовешките културни ценности, както и да развива своята култура в съответствие с етническата си принадлежност, което се признава и гарантира от закона.
(2) Свободата на художественото, научното и техническото творчество се признава и гарантира от закона.

Отговори на това съобщение
 Re: КАДЕ ВСЕ ПАК МОЖЕ ДА СЕ СНИМА!
Дата:   23-06-05 18:50

ИЗВОД! Никой не може да налага ограничение да се снима по манастири и музеи.Могат да ви вземат такса ако снимате определен ритуал, но не мойе да ви искат пари ако вие правите художествена фотография.
Вътрешните разпоредби, уставите, не могат да противоречат на основния закон!
В музеите е същото!/Поне докато не излезе закон за музеите/
В закона за вероизповеданията също има много интересни неща:
Чл. 6. (1) Правото на вероизповедание включва и следните права:
5. да се пишат, издават и разпространяват религиозни публикации;

Автор: sentero   
Дата:   23-06-05 18:58

Снимането в църкви може да е бизнес за продаване на снимки на икони, светкавиците може да повреждат стенописи, така че има съображения и за забрана на снимането по църкви и манастири.

В св. Гора например снимането в църквите е забранено, и аз съм за. Друг въпрос е поведението на разни лица, които със своята псевдодуховност настройват духовете срещу себе си.

Автор: n1x0n   
Дата:   23-06-05 18:59

бизнес за продаване на снимки на икони
Ти ако знаеш колко оборудване и време е нужно за репродукция на икона - шапката ще ти падне.

Дата:   23-06-05 19:11

Съображения има...... закон няма!

sentero написа:

> Снимането в църкви може да е бизнес за продаване на снимки

Абе за тебе бизнес лоша дума ли е ?, какво му е ло6о на бизнеса?

Автор: TPECHAT   
Дата:   23-06-05 19:18

nikoi ne mi otgovori koi v BG sponsorira tia cyrkvi i manastiri [smilie21]
ako e ot danyci oshte utre zimam aparata sus svetkavicata i mnogo baterii i otivam da "razrusha" nqkolko stenopisa [smilie21]

Дата:   23-06-05 19:24

sentero , А пък ако имаш пред вид публикацията в труд за "поръчковите обири по каталози", то тия работи стават с" нокията" или със "сапунерката".Та кой крадец ще плати по 50-100 лв за снимка и кой фотогграф ще си нарами такъмите да бие на око от километри ,че да прави незаконни работи?

Автор: navy   
Дата:   23-06-05 19:26

бе мое закона да ти разрешава, ама никой не ти дава гаранция, че няма да те ступат и да ти строшат апарата в главата, пък после ако имаш кураш иди го съди [smilie18] не говоря толкова за църквите [smilie7]

Дата:   23-06-05 19:29

E tuka popadna na CHOVEKA!![smilie19]

Дата:   24-06-05 10:23

Хора, снимайте където искате, важното е да имате добри намерения. Пошлостта винаги намира начин на изява, независимо от съображенията и законите.
ТРЕСНАТ, църквата има достатъчно имоти и се спонсорира сама, леят си свещи и пр. Нямам нищо против бизнеса, но съм против консуматорското отношение ... Разбирайте ме както искате.
Именно поради простотията в нашата родина шедьоври на изкуството стоят и се рушат от немарливо поведение ... Що вместо да се правите на толкова важни, не отидете и не заснемете някоя разрушена църква със стенописи от 14 век и не направите соц. репортаж, а се занимавате с някакви глупости? Какви права имате и нямате?

Автор: jumbo   
Дата:   24-06-05 10:34

светкавиците може да повреждат стенописи, така че има съображения и за забрана на снимането по църкви и манастири.

муахахахахахаха

ща ма прощаваш ама ако нагрея една икона с илядо вата халогени вервай ми по зле ще се почуства от импулсна ламБа [smilie18]

Дата:   24-06-05 10:42

jumbo, що не ходиш да снимаш в Боянската църква тогава?

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   24-06-05 11:03

У нас има 3 манастира под пряката юрисдикция на Светия синод:
-"Успение Богородично" - бачковски.
-"Св.Иван Рилски" - рилски.
-"Успение Богородично" - троянски.

Останалите над 160 са разпределени и се стопанисват по епархии (околии).
Има и такива, извън синода - собственост на фондации, лица.
Има действащи, недействащи, мъжки и девически манастири.
Правилата се определят от собственика! Той има правото да определя как и кога ще се разглеждат, снимат и т.н.

Аз лично не съм съгласен с ограниченията да не се снима. Правя го и там, дето е забранено по манастирите ни, но го правя деликатно.
Лично сам се дразня от тълпите, снимащи се на групи, задръстващи трафика, щракащи със светкавици.
Снимал съм в повечето ни манастири без сериозни забележки или възражения.
Предпочитам да ги посещавам делник, и в подходящо време.

Автор: robi   
Дата:   24-06-05 11:11

Как може да се снима във всички световни музеи (Лувър, Бритиш музеум, Ватикана и т.н.) а в нашите не? Вярно трябва да се спазват някакви правила (например да се снима без светкавиза за да не повреждат боите, ама то и със светкавица каква снимка на картината ще направиш).

Дата:   24-06-05 11:27

Може ли да питам какво толкоз ви прави удоволствие да снимате по църкви и музеи? И цялата тълпа, която си прави снимки за спомен, и после си завира снимките някъде си и ги поглежда веднъж в живота си, и тя ли ви прави удоволствие? Купувайте си картички, брошурки, продават се художествени албуми, специално направени за тази цел. Всички произведения на изкуството по музеите са достатъчно снимани и изнасилвани ... А ако искате да направите нещо професионално и стойностно, никой няма да ви го забрани, а напротив - ще ви насърчи и ще ви се радва ...

Автор: robi   
Дата:   24-06-05 11:36

Аз не казвам, че може да се направи по-добра репродукция на картина от тази, направена от професионалист в студио и специална репроуредба, но е интересна и реакцията на обикновения зрител при досега с истинското изкуство. Изобщо на хубави места хубави снимки могат да се направят.

Автор: ecobo   
Дата:   24-06-05 11:41

Аз отивам и най-културно казвам, че снимам за рекламна брошура на България - не съм имал случай да ми откажат снимки. Дори в печално известния с отношението си към фотографите Роженски манастир ме пуснаха да снимам без много кандърма.
Е, миналата година за малко да бия служителите на попа в Жеравна, ама това е друга тема.

Автор: kaic   
Дата:   24-06-05 14:41

Хора може би не ми е работа да се намесвам в тази тема след като не съм професионален фотограф, но четейки многото постове по тези теми, се опитвам да разсъждавам като нормално мислещ човек, а именно: някой е направил прекрасна снимка на Бачковския манастир - за какво му е на него? По всяка вероятност да я помести в някоя туристическа дипляна, интернет сайт, пощенска картиячка и др. такива от които навярно биха му платили/нормално е след като е инвестирал не малко в фотографска техника и е платил транспорта си до съответното място за снимки/. Каква е целта на изброените по горе предназначения - навярно да рекламират както страната ни така и манастира респективно, а след като го рекламират и то директно нагледно с неговите красоти би било логично някой да се заинтригува от показаното и да го посети, а след като го посети би си купил я свещ, я светена вода или пък сувенирче от светата обител. Логично е да се предположи че тия неща не са безплатни и съответно биха помогнали да влезе нещо в хазната на храма. Мисълта ми е, не се ли замислят хората които не дават да се снима в манастири и църкви, че сами спират своята безплатна в случая за тях реклама, но нали трябва човек да се замисля преди да предприема нещо... Незнам вие какво мислите, това е мое разсъждение и не ангажирам никой с него.

Автор: Marillion   
Дата:   24-06-05 15:38

gecata - цитираш нещо, което не разбираш.
Правилният член, който трябваше да цитираш е:
Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Последната забрана да се снима в църкви и манастири беше продиктувана точно от тази гледна точка - личната свобода. Бяха публикувани снимки (не помня точно къде - моля да ме извините) с видимо подигравателно и унизително за монасите съдържание.
Принципно в правилата за посещаване на църкви и манастири е ЗАБРАНЕНО снимането - освен с изрична уговорка.
Стига си се оплаквал!!! Снимай елените сърничките...

Автор: J0R0   
Дата:   24-06-05 15:45

Kaic [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: Vinsent   
Дата:   24-06-05 16:40

Marillion, преди време, в друга дискусия цитирах Чл.32 от Конституцията на Република България. Правилна формулировка! Но, тук става въпрос за личния живот на гражданите!!!. Божите служители, политиците и някои др.категории са обществени личности и нека направят така, че да не ги хващат в кофти и компроментиращи ситуации! Не знам дали там е разрешено, но отиди да снимаш дълбоко убедения и последователен в проявлението си будиски монах, ще видиш дали можеш да направиш компроментиращ кадър. Или може би отшелника в планината, или... ЗАБРАНИ ИМА ТАМ, КЪДЕТО НОРМИТЕ СА ДВОЙНСТВЕНИ.

Автор: geezer   
Дата:   24-06-05 16:45

темата би трябвало да гласи - 'Какво не трябва да се снима' по-лесно ще е да се каже.

Автор: Marillion   
Дата:   24-06-05 17:13

Божите служители са публични личности???ГЛУПОСТИ...
Vinsent щом хората не искат да бъдат снимани - нямаш право да ги снимаш. Това, че нашите "монаси" не са монаси ами далавераджии и мошеници много хора го знаят. Аз говоря как стоят нещата в закона. За будистките храмове - там е АБСОЛЮТНО недопустимо да се снима.
Относно снимането в манастири ще поясня - НИКОЙ не може да ти забрани да снимаш акритектурата на манастира. Особено ако има публичен достъп до него.
Снимката не е информация че да ми цитира, че всеки имал право да търси, получава и разпространява информация....

Автор: Vinsent   
Дата:   24-06-05 19:39

Marillion, преди време много се учудих, когато за първи път срещнах в социологията и теорията на социалната комуникация термина "играчи". По-късно ми стана ясно - авторите имат предвид, че хората играят в обществото роли, различни от тяхната същност. Колкото по-естествен е един човек, колкото по-искрен е той, толкова повече ролята му се припокрива със същноста. Християнският морал представлява, може би, най-високостойностната етична система. Е, тези които го проповядват нямат право да крият лицето си нито за миг от тези които им вярват или... от тези, които не им вярват. Такава ми беше мисълта. Като цитирах законите (Конституцията) всъщност имах предвид неписаните такива - морала.

Дата:   24-06-05 21:15

Marillion написа

> Снимката не е информация че да ми цитира, че всеки имал право
> да търси, получава и разпространява информация....
Marillon, Е ПО ТЪПА ГЛУПОСТ НЕ БЯХ ЧУВАЛ!!!,,и все пак ти благодаря за :Относно снимането в манастири ще поясня - НИКОЙ не може да ти забрани да снимаш акритектурата на манастира. Особено ако има публичен достъп до него.
И аз да поясня: самите монаси никога не са били обект на заснимане от моя страна без да получа изречното им съгласие. Знам си урока за нарушаване на личното пространство и чл 32!!! На мен ми попиляха техниката защото изявих желание да снимамАРХИТЕКТУРАТА на Бачковския, даже не успях и да снимам!!!.

първа  назад  1     всички  напред  последна