Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Няколко правила за работа с фотоателиетата....
Автор: hose   
Дата:   30-05-05 20:43

важат за БГ но предполагам и навън е същото
пиша ги от собствен опит, може да добавяте[smile]

1. Никога не давайте експресна поръчка. Никой не обича да работи под напрежение, фотографите също. Търпението ви ще се награди с по-добри цветове на снимките, не надраскани ленти, добре записани СД - четящи се, сканирани снимки с всичко на тях - без например да е отрязана главата и всичко ще е направено, няма да се връщате пак.

2. Никога не се карайте с продавачите - на тях никак не им пука, а вие само губите време и нерви. По здравословно е просто да не стъпиш повече там.

3. Не се страхувайте да пробвате малки ефтини квартални ателиета, понякога старата машина има по-малко автоматични настройки и оператора има повече време и желание да се занимава.

4. Давайте снимки само на диск - ако държите на картата си и не искате да я загубите, заедно със снимките на нея.

5. Винаги си носете ваш диск ако нещо ще ви записват или сканират - така ще ви излиза много по-ефтино и много по качествено. Обикновенно използват най-ефтиния диск, за който ви таксуват поне 2-3 лева - пример Фуджи на Витошка - дават ви Принко за 3 лева.

6. Ако в едно фото не ви хареса снимката пробвайте в друго - разликата обикновенно е невероятна. /само за важни снимки разбира се, които си заслужават/

Отговори на това съобщение
 съгласен съм!
Автор: viggen   
Дата:   30-05-05 21:45

Абсолютно :-) Направих един експеримент, имах три ленти (черно/бели за цветно проявяване) от абитуриентска вечер на брат ми (без голи прашки :-> )

Снимани с един единствен обектив с приоритета на скоростта и трите ленти ги дадох в три различни фото... разликите просто са убийствени в качеството... (и да не забравяме за обслужването)

P.S.
Става дума за Варна

Re: Няколко правила за работа с фотоателиетата....
Автор: bloody_mary   
Дата:   30-05-05 22:28

viggen, я сподели по-подробно от къде с какво впечатление си останал

Автор: Vinsent   
Дата:   30-05-05 22:46

viggen, ебати експеримента!!![smilie5] [smilie5] [smilie5]
Никога не бих постъпил така! Шях да проуча къде работят най-добре та там да дам лентите~[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: digitalstore   
Дата:   30-05-05 22:55

hose[smilie24]

Автор: rolla   
Дата:   30-05-05 23:54

А случвало ли ви се е да дадете някой филм в определено фото и да сте много доволен,давате след 1 седмица още два пак там и резултата е плачевен.На мен ми се случи точно така.Снимани са само със Зенита и с един обектив.И филма е един и същ.

Автор: viggen   
Дата:   31-05-05 00:36

viggen, ебати експеримента!!!
Никога не бих постъпил така! Шях да проуча къде работят най-добре та там да дам лентите~
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Проучих ;-> Ушким хората от бранша ми препоръчаха:

1) "Кодак" който е в "Образцов дом" до офиса на М-тел - най-доброто за черно/бели снимки, имали не знам какъв скенер, не знам с каква си обработка...
а) (малко субективно, но) обслужване не ми хареса
б) дадох там най-добрата си лента, т.е ILFORD XP2 super 400 - снимки нищо особено

2) "Аgfa" под "Валентина" в посока ЖП-Гара, се представиха най-зле, като изображение на снимките, но пък момичета бяха много любезни и снимките, коиото бяха размазани не са ги напечатали и ме уведомиха за това (!)

3) "Konica" - Червен площад... ами ... :-)
(сигурно сега ще ми направят забележка, за скрита реклама) in love... снимките от пръв поглед ми грабнаха окото. Макар че лентата беше - Konica VX400, качеството на фотоси беше на по-високо ниво от ILFORD XP2 super 400. НО лентата ми я дадоха ей така в голям плик, без кутийка или нейлонче заедно със снимки. :-(

P.S.

1. Аз съм начинаещ фотограф, който има повече въпроси, отколкото отговори;
2. Снимките са мат 10Х15 (не обичам гланц)
3. Специално реших (лично) да се запозная съсв студиа, които отпечатват снимки и целеносочено се реших на подобен "експеримент", не виждам нищо лошо, особено или смешно в моите постъпки. Предпочитам сам да си вадя изводите, отколкото да слушам "препоръки"!

Малко хаотично се получи, но аз съм доволен от резултата! :->

Автор: OGY25   
Дата:   31-05-05 01:09

А да Ви се е случвало да загубят филмите? Като стане напечено,да ходят да ги търсят по казани и сметища разни ..........?[smilie19]

Автор: rolla   
Дата:   31-05-05 01:13

Експеримента си е много добър даже,щото "качествено" за един може да не е същото за теб.Ако бях дал и аз последните два филма на различни места имаше вероятност единия да е ОК.А сега и двата са кофти.Аз повече снимам с цифровата сапуняра ама когато вадя от филм искам снимките ми да са с добро качество(то пък кой ли не иска[smilie7] )

Автор: karavelov   
Дата:   31-05-05 01:54

rolla, проявявай си ги сам. Ако си в Сф мог да ти кажа от къде да си всемеш химикали за диапозитиви :)

Автор: ancho   
Дата:   31-05-05 11:13

Това с питането е умряла работа,
Всеобщо е мнението тук във Фото Форума, че едно от най-добрите фото студия в София е това на Деков.
И аз отивам там, успявам да не припадна като виждам почти двойните цени, но си казвам че качеството никога не е без пари. На уречения час се явявам, плащам чинно и понеже съм повярвал във всеобщото мнение, а и бързах да си спатявам колата от евентуалния паяк, отворих плика чак в къщи. И що да видя. Някой се упражнявал в изсветляване за сметка на снимките ми. Вероятно ще кажете че аз съм си виновен защото не съм казал изрично да се копира без корекции.
Но ето друг пример (положителен) за Фуджи фотото срещу ЦУМ: Давам там аз една непретенциозна серия от над 400 снимки и когато отивам да си ги взема те ми се извиняват и казват, че не са ги направили, защото нещо ги смущавало и не искат да унищожат поръчката. След което седнахме пред техния компютър и дълго обсъждахме за какво става въпрос и как аз бих желал да станат нещата. Хвала на такова съвестни хора. Лошото е, че те утре могат да напуснат или по други непредполагаеми причини, нещата вече да не са същите в това фото.
Сигурност за качеството няма.
За жалост

Автор: Filipov   
Дата:   31-05-05 12:10

Дали пък аз да не пусна един пост със заглавие "Някои правила за работа с "професионални" клиенти във фотоателиетата" ? Не че hose не е прав за някои неща, но това е абсолютно едностранна представа за положението.[smile]

Автор: yan   
Дата:   31-05-05 12:17

Когато някой има претенции за обработката е хубаво да ги спомене предварително, а не след това да се влиза в спор - кое е "по-хубаво" тъмно или светло по-червено или по-синьо.... и т.н.
Всяка машина обработва негатива по някакъв алгоритъм. Израза "без корекции" може да е валиден само за позитивни или цифрови копия!!
Едно фото, ако държи на клиентите си, се съобразява с желанията им (стига да е възможно).

Автор: Filipov   
Дата:   31-05-05 12:19

[smilie24]

Дата:   31-05-05 12:26

Когато някои хора научат нещо за фотографията, започват да си вярват, че знаят всичко и са готови да се съмняват във фотото, в операторите, във филма, в апарата (по-рядко,защото си мислят, че е въха), в фотохартията и в много други фактори, но НИКОГА не се усъмняват в себе си!
Опита ми с такива клиенти-щракачи е огромен!
Почти невъзможно е да ги убедиш, че не са прави.

Автор: Borisoff   
Дата:   31-05-05 12:35

В нищо не се съмнявам и нямам големи претенции. Само ми прави впечатление че в едно и също фотоателие от един негатив вадя 2-3 копия (еднакъв размер) по различно време и едно с едно не си приличат - яркост, цветове, кроп(не знам даже дали така се казва). От както се помня е така. Може и да е нормално!
Кажете възможно ли е да се получат 2 еднакви копия и от какво зависи това?

Автор: kirilius   
Дата:   31-05-05 12:40

Мда, за мен формулата напоследък е:
1) Обработка на моя компютър.
2) Снимките на CD
3) Вълшебната фраза "без корекции", за предпочитане да се повтори няколко пъти.
4) (По желание) Кониката на Красно Село или на НДК - хубаво работят хората (при наличие на горните условия).

А за обратната страна на медала... веднъж бях във въпросното ателие на Красно Село и преди мен един (смотан) клиент си взимаше една снимка. Това явно беше по-специална поръчка: реставрация на стара снимка. Оригиналната снимка беше много малка, пожълтяла и прегъната на четири! От прегъването посредата някои парченца просто липсваха. Имаше бели петна по около 5мм. Хората бяха сканирали снимката, бяха си играли и бяха изкарали каквото може. И разбира се белите петна бяха бели. Клиентът попита "Аз за това ли плащам 5 лева?" Явно очакваше някой да му нарисува очите на баба му като малка?!?
Разбира се при приемане на поръчката не е било зле да му обяснят, че бялото ще си остане бяло [smilie7]

Дата:   31-05-05 12:42

зависи от реставрацията - може и да не е бяло[smile]

Автор: zinoviev   
Дата:   31-05-05 12:46

Абе Хосе ти да не си ощетен или обиден на някое фото?

Автор: kirilius   
Дата:   31-05-05 12:56

Относно претенциите на клиентите:

По-рано бях вадил едни снимки от лента не помня къде и бяха излезли добре.
По-късно ми се наложи да вадя копия за други хора и отидох в друго ателие, което ми беше по-близо. На една от снимките имаше снопове слънчеви лъчи проникващи през дупка в облаците посред бял ден. Дадоха ми жълто-кафяви лъчи, жълто-кафяви облаци и жълто-кафяво небе [smilie19]

Казах им, че не съм снимал нищо жълто-кафяво. Нееее, не можело да бъде, такъв ми бил негативът!
Отидох вкъщи, взех първото копие (където всичко си беше небесно-синьо и небесно-бяло [smilie5]), показах им снимката. Мрън-мрън... повториха снимката + другите, за които имах рекламации и всичко стана ОК!

Ами ако нямах свястно първо копие за модел?

Накъде тогава реших да мина на цифров апарат [smilie25]

Дата:   31-05-05 13:06

За Борисофф:
Възможно е!
Обикновено зависи от субективноно мнение на оператора. Ако ги занесеш цифрови(ако копират цифрово) и си ги коригираш предварително по твое желание, смятам, че не трябва да няма проблем.
А ако все пак са различни - смени фотото!

Публикацията е редактирана (31-05-05 13:20)

Дата:   31-05-05 13:19

yan, за лента става въпрос. Обикновено си нарочвам фото, от което съм доволна и ходя само там. След време сменям мястото. И никога не ми се е случвало да има две еднакви копия.
kirilius [smilie24] И никога не си сигурен, че първите копия не са кофти. Може втория път да излязат по-хубави [smilie5]
Не занм! Аз не разбирам и се надявам думите ми да не звучат като някакво оплакване и безсмислено лалне. Искам само да знам възможно ли е!? Може би има значение как се съхраняват негативите. Мисля че се грижа добре за тях.

Дата:   31-05-05 13:28

Борисофф, не е от съхранението на негативите.
Най-вероятно е от оператора!
Пробвай да обясниш предварително какво се нядяваш да получиш.
Всеки е с различно мнение за хубава снимка.

Дата:   31-05-05 13:31

Борисофф, какво мислиш за твоята снимка от личния ти профил?

Дата:   31-05-05 13:31

yan, благодаря! Значи винаги има надежда всеки следващ път да е по-добре! [smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна