Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Как се правят хубавите снимки:))))
Автор: boni   
Дата:   27-05-05 23:07

Понеже много изписахме на тема кои снимки са хубави и кои не,а и всеки скочи да си защитава тезата(обикновено с празни приказки) на гърба на горкия автор на някоя нарочена снимка ви предлагам следното :
Да отворим конструктивни теми, в които всеки да си даде мнението,подкрепено с примери относно това как според него трябва да се снима по определена тематика.
Ето аз давам пример и предлагам на вашето внимание темата:
Как да направим интересни снимки на някое забележително място - исторически град,село държава и т.н.

Повод да се замисля по въпроса беше една снимка от стария Пловдив,за която говорихме в една друга тема.
Замислих се как хората посещавайки такова място започват да снимат с голям ентусиазъм и много често резултатите не са по различни от това което гледаме по туристическите картички. Това ли е целта обаче? Биха ли ни направили впечатление снимки,които сме виждали по каталози и рекламни брошури хиляди пъти? Едва ли.[smile]
Един от любимите ми фотографи на Нейшънъл Джиографик ,Дейвид Алан Харви ,казва,че най-важното,когато снимаш на такова място е "да откриеш символите"
Тези символи,които не могат да се видят на рекламните картички и брошури. За мен тези символи са скрити в особената гледна точка,в детайлите и често в характерното ежедневие на хората от района .
Ето един албум на Дейвид Алан Харви от Куба:
http://www.digitaljournalist.org/issue9910/cuba_index.htm
Нека всеки да покаже любимите си снимки на подобна тематика,независимо дали от нашия сайт или от другаде.Надявам се,че това ще бъде полезно за много хора[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Как се правят хубавите снимки:))))
Автор: Mimic   
Дата:   27-05-05 23:12

Бони, само един въпрос преди народа да почне да се избива да поства любимите си снимки. Мислиш ли, че ако всички започнем да търсим, откриваме и вплитаме тези символи в нашите снимки, след определено време няма да сме претръпнали и към тях и няма да изпитваме същото безразличие каквото изпитваме при вида на една най-обикновена пощенска картичка [smilie8]

Дата:   27-05-05 23:15

Mimic,не не мисля,защото много хора могат да търсят,но малко са тези ,които ще намерят[smilie18]

Автор: avela   
Дата:   27-05-05 23:16

Mimic, драми разиграваш нещо:)
boni, замисли ме за някои неща...

Дата:   27-05-05 23:18

Ето един хубав промер за по-необичайна гледна точка:
https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/ijen9601.JPG
https://photo-forum.net/images/._1113927706_sreshta4.jpg

Автор: Faber   
Дата:   27-05-05 23:21

например Deep Purple сега звучат почти като чалга... след толкова ного последователи... Междузвездни войни стана сапунен сериал... след всичките там космически истории и компютърни анимации...
Няма такова нещо като "как се правят хубавите снимки"... това не се учи... това трябва да се усети с една доста скрита част от съзнанието...
Освен всичко когато всички се научат да правят хубави снимки то критерият ще се промени...
А и хубави за едни не значи непременно хубави за други... въобще - няма такава тема :)

Автор: Olinka   
Дата:   27-05-05 23:22

Чудесна тема! И дано сега се изпишат 100 постинга за това как трябва да се снима, а не ...[smilie6]

Дата:   27-05-05 23:23

Faber,заглавието е леко шеговито,не го приемай буквално...
Пърпъл си е Пърпъл,въпреки последователите,а спомена за първите Междузвездни войни от детските ми години ,никакви компютърни анимации и нови серии не може да го изличи.

Автор: Junior   
Дата:   27-05-05 23:23

1000 пъти всеки един от нас е бил там, но никой не е видял така това място...
https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/itse0548.JPG
https://photo-forum.net/images/i_1114636941_stargaloto.jpg

Автор: Junior   
Дата:   27-05-05 23:24

той па точно преди малко решил да я пусне в избрани - изобще не съм го забелязал.... евала за снимката...

Дата:   27-05-05 23:34

Бони усетих шеговитостта... но според мен за да е добър човек в нещо то трябва да се превърне в маниак на тази тема...
А не знам дали си струва иначе да си губи времето...
Няма много време по принцип... хубаво е човек да се води по най-високите критерии ... за да стигне въобще до някъде...
"Можех да направя много в този живот , но се шегувах".
А иначе шегичките са хубаво нещо :)

Дата:   27-05-05 23:36

Фабер,темата си е сериозна .

Автор: avela   
Дата:   28-05-05 00:00

Faber, според теб всичко зависи само от това дали си маниак ли?
в смисъл то ли определя, и високите критерии, дали ще вълнуваш с това, което правиш?
в някои отношения съм съгласна, ама само малко[smile]

Дата:   28-05-05 00:09

Авела другият вариант е да си гений...

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   28-05-05 00:11

Необикновени снимки се правят с необикновено виждане (и се гледат по същия начин)[smilie3]
Необикновено виждане се придобива от необикновени хора, които са снимали до писване обикновени мотиви, и им е писнало лично на тях, и са започнали да търсят нещо повече, и са имали ресурс да го намерят.
Такива снимки се котират само на пазар, дето е залят от прекрасни обикновени снимки, и има фрапиюща нужда да открива/показва необикновените без никакви задръжки/резерви.
Нейшънъл Джиографик са луди по снимане по тема. Имат фотографи, които са разработвали само от 2 до 3 теми през кариерата си.
Не съм привърженик на такова ограничение (което е типично за американският начин на живот).
Нейшънъл Джиографик са много самокритични в минало време. Сами са го усетили това. Днес отново четох доста от "Великите портрети"
Все пак това е едно списание, което е силно подвластно на модата, политиката и конюнктурата. Едни от най-ценните неща, фотографите са му заснели "извън темата/поръчката" за в ...бъдеще. Тези неща са станали непреходни.
Напълно свободни са тези проф.фотографи, които със свои средства са си финансирали собствените си проекти, и са ги разгърнали по свое желание.

Автор: stranger   
Дата:   28-05-05 00:23

Автор: Faber
Дата: 27-05-05 23:34

"Можех да направя много в този живот , но се шегувах".

[smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   28-05-05 00:36

Не е въпросът как снимат американските или други фотографи. Въпросът е,че ако да речем искам да покажа снимка,илюстрираща живота на рибарите ,не си струва да покажа рибарска лодка с рибари като това,
защото много хора са го виждали и на снимки и на живо.
Това също е доста популярно,въпреки,че има някакъв характерен момент от ежедневието им и е по-изразително.
Бих предпочел обаче Това ,защото съм сигурен,че много малко хора биха се загледали в ежедневието в детайлите около тях. Хората са склонни да виждат общото и да пропускат някои характерни детайли. Рядко четат между редовете,а понякога там информацията е най-важна.

Автор: reza   
Дата:   28-05-05 00:43

Няма рецепта за това как се правят хубавите снимки. Пък и ако съдим по точкуването в сайта..понякога доста странни снимки се качват доста високо. Освен уменията на фотографа...много важни са критериите на публиката...

Това, което харесва на мен...може да е пълен шит за някой друг и всеки ще е прав за себе си.
Затова си мисля...че най-добрите снимки са тези, които са направени с любов и ни носят радост...а ако вземат, че се харесат на някой друг...какво повече можем да искаме освен дивна красота, крепко здраве и купища пари....:)

Автор: algaivel   
Дата:   28-05-05 00:43

Бони, когато си с фотоапарата в ръка на място, което ти харесва и те вълнува, искаш да уловиш мига - замисляш ли се за детайлите?. Пример - твойте великденски снимки от Роженския манастир - за кои точно детайли се замисли правейки тези снимки?

Публикацията е редактирана (28-05-05 00:43)

Дата:   28-05-05 00:48

algaivel,напоследък когато съм с апарат в ръка на хубаво място ,не мога да го вдигна и да снимам просто така.Или по-скоро мога,но не бих запазил тези снимки за семейния албум.
Винаги търся детайлите и особеното ако го има.Рядко го намирам обаче:))
Снимките от Великден в роженския манастир ги направих заради очарованието на нощта осветена от свещите. Не ми харесаха особено и както виждаш ги пуснах само във форума като малък репортаж,не съм ги качвал в галериите за гласуване.

Дата:   28-05-05 00:52

Ето пример за моя снимка тип "пощенска картичка" ,която не е имало особен смисъл да правя и да показвам ,просто защото е можело да си я купя от всяка будка.

Автор: murnau   
Дата:   28-05-05 00:55

"naposleduk hubavite snimki stavat kogato se vuzdurja da natisna spusyka", Frank Horvat (po pamet)

Публикацията е редактирана (28-05-05 00:55)

Дата:   28-05-05 00:55

Май ще задълбая надълбокор извини ме ако е така[smilie2] но защо всъщност въобще правим снимки(бъгна ми се клавиатурата - нямам препинателни знаци) Не е ли точно заради това очарование[smilie11] На запалените свещи(запетая) на трепереците циганета[smilie2] на дядо Стефчо по Софийските улици[smilie6]
Лично за себе си за прекрасния безвъзвратно отлитащ миг [smilie3] за красотата създадена от Природата [smile] за новия живот покълнал от земята[smile]
Турлака заради птичия полет[smile] Мечо заради мекия лилав залез[smile] Борисов заради прекрасната си половинка и всеки по своята си причина[smile]

Дата:   28-05-05 00:58

Да,но въпросът е кои си струва да показваме.
Повечето определено не си струва...За много мои снимки се чудя защо изобщо съм ги направил:))
Мурнау,тая мисъл съм я чувал:)) Аз напоследък установявам,че ми стават най-хубави абсолютно случайните снимки - тези при които почти съм пропуснал да натисна копчето.

Дата:   28-05-05 01:02

Дълбоко в душата си ние сме стадни животни[smilie11] и смятаме че това което е харесало на нас ще хареса и на другите Просто в повечето случай проверяваме дали сме прави По вкус и цвет товарищ нет
Мойте най-хубави снимки-че аз въобще имам ли такива[smilie11]

Публикацията е редактирана (28-05-05 01:07)

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна