Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Какво означава "Изкуство" ... ?
Автор: Julius   
Дата:   20-05-05 23:00

Темата на Mobby_Dick за творчеството на животните провокира /поне в мен/ доста въпроси, но за да им се отговори мисля, че първо да се отговори на въпроса "Какво е Изкуство и кой какво влага в него?", и този отговор сам по себе си ще даде отговор на въпроса "Кой е Творец?". Наистина... "Какво е Изкуство?". Срещал съм доста определения по въпроса и всяко от тях по-красиво и заплетено от предходното и колкото по-красиво, толкова и по-неясно /понякога дори и за самия автор/.
Преди няколко години попаднах на трудовете на един руски учен /с малоазиатски произход/, който дава доста интересно /и за мен специално/ най-точното определение за изкуство. Преди да стигна до него обаче трябва да се споменат няколко факта, които водят до това определение. По време на дългите си обиколко из Азия /и то все на места недостъпни за повечето европейци/, той е наблюдавал доста от техния фолклор и тъй като е нямал възможност за запис на музиката /става дума за границата между 19 и 20 век/ той е акцентирал основно върху техните движения. След време, прибирайки се в Русия, той след точното възпроизвеждане на тези движения успява да възпроизведе и музиката към тях. Оказва се че музиката е написана в математично съответствие с техните танци. Той твърди, че човекът, който притежава ключът към разбирането на тези танци може да разчете в тях закодираните знания и най-интересното на което той е попадал е било... рецепта за правене на мармалад! Също така той споменава за определ тип сгради в китайски Туркестан /за тях лично съм гледал филм по Discovery/, които са изградени само от две големи стаи. Тези сгради са така проектирани и изградени, че предизвикват определени вибрации в хората и най-интересното е, че всеки който е влизал в тях не е могъл да устои да не се разплаче. Умишлено са били подбирани различни хора - весели, тъжни, открити, затворени и какви ли още не, но ефектът е бил поразително еднакъв!
За този човек изкуството е “универсалният език”, носителят на знания и всеки, който има ключа към този “език” е способен да “прочете” вложеното в творбата знание от автора, също както от книга. Една картина от такъв автор например би предизвикала едно и също обктивно усещане дори у различни на глед хора, докато при доста от съвременните автори техните произведения предизвикват у един едно, у друг – друго, трети ги тълкува само интелектуално без да влага никакви емоции и понякога в тълкуванията си надминава и творческите намерения на автора, като придава такъв смисъл на творбата, какъвто авторът не е и сънувал. Самият Пикасо казва за една своя картина, че е копие и на въпроса нали все пак е рисувана от него, той отговаря че е копие защото оригинаната картина е само средство за предаване на някакво вътрешно усещане, докато при другата, картината сама по себе си е била цел и не носи подобна “информация”. С други думи копието е “нещо мъртво”, само оригиналът е “жив”!
И така… творци ли са животните? Влагат ли те някакъв вътрешен смисъл в техните творения? Способни ли сме ние да дефинираме този смисъл, а ако не сме /защото не виждам как се дефинира нещо което не се познава, а само изглежда че се познава/, защо го омаловажаваме? За религията единствения Творец е БОГ или Абсолютът и всички други актове на творене са само механично продължение на Неговия Първоначален Акт. Нима наистина сме РОБИ?

Отговори на това съобщение
 Re: Какво означава "Изкуство" ... ?
Автор: Mimic   
Дата:   20-05-05 23:02

Пич ама и ти си писал ти казвам [smilie24]

Автор: stranger   
Дата:   20-05-05 23:09

е и тая тема се заора в архетипното изкуство, аман [smilie5] [smilie5] [smilie5]

също и във формализма [smilie5]

Дата:   20-05-05 23:10

Дори и да си склонен да вярваш в "Създателя", не мисля че можем да се определим като роби поради простата, причина, че той ни е дарил със свободна воля, оттам и със способността да имаме свободно съзнание тоест контролирано от нас самите. Оттам нататък след като ние сме господари на съзнанието си то сме напълно способни да бъдем и творци

Дата:   20-05-05 23:16

Знаеш ли, такива термини като "свободната воля" винаги са ме забавлявали? Интересно ми е какво влагаш ТИ в този термин. А също така мислиш ли че имаш наистина контрол върху съзнанието си? Не се ли улавяш да мислиш за неща, за които не искаш да се сещаш? Това не е ли липса на контрол? Хората често говорят за неща, които не познават /надявам се не се обиждаш - нямам предвид конкретно теб тъй като не се познаваме и не мога да кажа нищо/.

Дата:   20-05-05 23:21

Не е проблем това, че през главата ти постоянно препускат мисли - това показва, че машината работи и доколкото всеки опит да извикаш нещо в съзнанието си е увенчан с успех то контролът върху съзнанието е пълен

Автор: Amigo   
Дата:   20-05-05 23:25

айдееее, почнаха се среднощните теми[smilie18] [smilie18] [shtrak] и тази обширна като океана... на изкуството[smilie5] [smilie18] [smilie18]

Дата:   20-05-05 23:25

Излиза че успехът има случаен характер, с други думи контролът липсва. Ако наистина го има, по тази логика успехът е просто задължителен. А той мисля че не е!

Дата:   20-05-05 23:29

Зависи, самоконтролът е даден на малцина от нас, но все пак съществува. Колкото до успеха, за някой той въобще не е със случаен характер.
Примерно няма нищо случайно, че ще те скъсам на Тетрис [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   20-05-05 23:32

Ако самоконтролът е даден, то каква заслуга има за него човекът, който го притежава - не е ли пак роб, само че на нещо друго?
А за Тетриса - не бъди толкова сигурен [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   20-05-05 23:34

Ами тук може и да се съглася, но ти си противоречиш с първоначалното си изказване. Всички сме роби на себе си, но бидейки свои роби то сме и сами създатели на идеите си

Дата:   20-05-05 23:41

Религията твърди, че сме роби /не аз/ - щото прекалиха с Матрицата, не заради друго! Но не видях връзката между това, което казваш, че сме роби на себе си и същевременно сме създатели на идеите си! Често идеите не са наши, но си приписваме авторството върху тях, било от незнание, било от невежество - мисля, че с всеки се е случвало.

Дата:   20-05-05 23:42

еми съвсем накратко свободна воля е правото на избор - избираш и си носиш последствията

ако направиш инстинктивен или интуитивен избор може да се твърди че не си бил съвсем свободен в своята воля, обаче ако изпозваш логически схеми и сгафиш ше си сърбаш сам свободно избраната попара, щот интелекта не е даден от бога, а е случайна чудовищна генетична мутация [smilie5]

Дата:   20-05-05 23:44

мимик, ти си поет бе [smilie5]

Дата:   20-05-05 23:46

Що ве, това че си стигнал сам до откритие, което е било направено пре векове може и да не те прави първооткривател, но идеята си е изцяло твоя

Дата:   20-05-05 23:47

"Правото на избор" - мислиш ли че си свободен в правото си на избор? Нима понякога твоите чувства не взимат решение вместо теб, нима страха ти понякога не те ограничава в избора. Ти ще носиш последствията си - определено, но избора... този избор, върху който всеки си мисли че има власт...

Автор: luxor   
Дата:   20-05-05 23:47

mnogo seriozna tema, Julius, a tozi maloaziatski u4en koi e? tuk se gowori za swobodna woli i twor4estwo.......[smile] da widim kak 6te prodalji....

Дата:   20-05-05 23:48

Не знам как е при теб, но аз се гордея с това, че чувствата ми никога не вземат връх при решенията ми

Дата:   20-05-05 23:50

еми аз съм го обяснила по-горе за двата вида избор, за интуитивния и интелектуалния [smilie5]

при единия си роб-мъдрец, при другия сам избираш глупостта си [smilie5]

Дата:   20-05-05 23:51

Интересно, когато се влюбиш какво става с теб? Сигурно преценяваш дали е бедна и красива или богата, но грозна? Какъв ще е изборът ти тогава? И не ми кавай, че не си се влюбвал!

Дата:   20-05-05 23:53

stranger, mai izliza 4e intuituwnia podhod e po-istinen ot intelektualnia

Дата:   20-05-05 23:54

еми така излиза, да [smilie5]

Дата:   20-05-05 23:57

Защо си мислиш че при интелектуалния избор не робуваш на нещо друго, което дори не познаваш, а още по малко имаш власт над него? То пак ще вземе решение вместо теб, а ти просто ще си припишеш авторството!

Дата:   20-05-05 23:58

spored men intelektualnia podhod ne wklyu4wa w sebe si, pri wlyubwane, materialno sastoianie i dr.

Дата:   20-05-05 23:59

За влюбването - беше преди години и тогава бях млад, в момента практикувам "избирателна пропускливост"

първа  назад  1     всички  напред  последна