Автор: Тони-К
Дата: 01-05-05 08:04
Измих си внимателно ръцете три пъти със сапун, и с трескав унес и блясък в очите разпечатих целофана на обложката на сидирома
"Pictures & Music from Bulgaria" и о, Дево! Пред мен заблестя невероятната палитра на трибагреника, преплетен в една абстрактна символика! Сите пиксели заедно заблещукаха в нежна хармония, пред очите ми се сменяха гледки, хора, пътища и автомобили на една непозната България! Преливаха бавно една в друга под заглъхващия стон на контрабаса, гъдулката де. Какво е това чудо, нима тази кутийка ме превърна в екстрасекс!? Започнах да се плаша. Чуствах се недостоен!
Ръцете ми притрепераха и отказваха да продължат девилското дело с разпечатването, с дефлорацията на кутийката. Наложих си да броя до сто и да мисля за нещо неприятно, но не се получаваше. Взех малко кислород на балкона и викнах приятел, които се шляеше отдолу с уокмен с надута чалга. Той извърши тази неприятна манипулация, докато гледах на другата страна и тихо плачех. Обърнах се и се стреснах когато чух стона на CD writer-а. Неее!! Страдах от клаустофобия и недоверие към техниката. Как ли се чуства този невинен диск (какво плоско име), този кръг - символизиращ кръга на Земята, кръга на планетите, туптящи около Слънцето, кръга на Галактиката? Как ще се почуства този атомен кръг, който допреди минути блещукаше върху мен със целият спектър на светлината и щедро и закачливо ми пращаше фотон след фотон при всяко мръдване? Как ще се почуства клетият посредник, когато в тънкият черен процеп върху му с бухалски очи се вперят лещите и заблестят лазерите на сидирома, докато го тършуват и вадят безкомпромисно всяки един негов засекретен бит, всеки таен звук, стон, всяко едно чуство!?
Докато изпадах в тих ужас обаче, пред очите ми се засменяха картини и аз изпаднах в транс. Вероятно у мен сработи егоистичното консуматорско чуство, което приглушаваше другото - чуството на нежна съпричасност. Въртеше се една невероятна хармония, един рай за сетивата, един триумф на креативността. Ушите ми долавяха нежните звуци, които сякаш четяха пикселите от картините и се стремяха да им предложат най-доброто от себе си. Дълбоките класически пейзажи с бахово звучене се заменяха от тънки цветни мотиви с моцартова небрежна съвършенност! Дълбоките мажорни тонове се преплитаха с игриви минорни.
Разлиствах го наново и наново, въртях го трескаво и яростно. Първоначалният ми ужас от дефлорацията премина в едно диво надпрепускане, в един наркотичен транс, в един луд бяс. Забравях да свърша. Не исках да свърша. Чуствах още сили, които прииждаха сякаш от ...екрана пред мен и невидимите звуци на пищялките. Всяка снимка ме замайваше и даваше сили за следващата. Пред мен беше един парад на чуства, неподозирани, забравени в душата ми. То (CD-то) успяваше да ги извади наяве, от малката ми душа, със сръчността на гине..зъболекар., да ги увеличи чрез лупата си и ми ги покаже пред мен!
Почуствах се малък и нищожен. Почуствах се ужасно малък, толкова малък, че стона, който излизаше от гърлото ми "о миг поспри, тъй съвършен си ти" не можеше да се чуе, никой не можеше да ми помогне. Продължавах да се въртя в лудите Х48 и да се замайвам от хипнотичен транс... и така, докато спря тока! Примрях в тиха шизофренична ярост и безсилие срещу тази фрапающа неправда! Стопих се на дивана.
Усетих се чак на другият ден, прималял и изнемощял, но сълзи на радост и носталгия, топли тръпки и отминали мигове, неща, които сме забравили с времето и онези, които никога няма да забравим - всичко това са само малка част от местата, на които диска "Картини и звуци от България" е в състояние да ни отведе. И тези места са не само в нашата родина, но също така във нашето минало, бъдеще и в сърцето ни.
Купих си не, сдобих се с нови, по-добри очи и уши. Какво съм живял аз досега напразно върху грешната Земя!?
С треперещи пръсти на зависим наркоман посегнах към Ц/К бутона на PC-то.
|
|