Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Волокин и Ненов като метафори
Автор: J0R0   
Дата:   23-04-05 13:42

Честно казано, Волокин е един от авторите, които много ме кефят. Не че снимките му ме кефят особено, обратното, кефи ме много като творец. Ще попитате каква е разликата, и аз се замислих. За себе си го разбирам, по-трудно ще ми е да го обясня с думи.
Значи, ако трябва да го формулирам с една единствена дума - то е "свобода". Свободата да натиснеш копчето, без да се съобразяваш ни най-малко с това кой какво ще си помисли за снимката ти, кой как ще го приеме, как ще реагира, без мисълта за рейтинги, коментари и т.н.
Напомня ми с тъга за времето, когато бях тинейджър, беше ми попаднал един фотоапарат и щраках, каквото ми хареса, ей така, просто щото ми е харесало и щото бих искал след враме да си спомня за тоя момент. Без мисъл за композиция, осветление, скрити послания и други такива неща. Без идеята даже да показвам някога тия снимки на някого.
Сега за съжаление на мога така.
Явно нещо ми се е объркало в мозъка.
Никога например не бих натиснал спусъка за ей такова:
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/btny5120.JPG
https://photo-forum.net/img/111/o_1110923879_krak.jpg

въпреки, че като го видя заснето от друг и ме кефи.
Разбира се, Волокин, би могъл да бъде с друго име, например Nishtya и да снима с уеб камера:
https://photo-forum.net/static/forum/2010-12/gbry7866.JPG
http://ratts.cult.bg/gallery/albums/userpics/10042/Oh-my-free-way.jpg

Би могъл да бъде Neon Bird и да преснима дефектните си негативи:
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/htjy2312.JPG
https://photo-forum.net/img/127/NeonBird_1092132007_b3a.JPG

Изобщо, той е свободен да бъде всичко, което си поиска. И да прави всичко което му харесва.
Без значение дали останалите ще го определят като изкуство или като обикновен боклук.

Мисля, че без тази свобода и непринуденост е невъзможно да се твори.

Ако приемем, че Волокин седи на единия полюс, то на другия бих поставил Ненов. Докато снимките на Волокин едва ли ще спечелят конкурси, едва ли ще бъдат на кориците на някое списание, то снимките на Ненов се радват на популярност. Те печелят награди, появяват се в каталози, списания, хората ги харесват (по-голямата част от хората) Ако мога да ги определя с едно изречение - човекът е напипал масовия вкус и предлага на хората това, което биха искали да видят. Десетки, дори стотици млади фотографи искат да приличат на него. Копират го, подражават му.

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/vfmm0113.JPG
https://photo-forum.net/img/180/n_1111357570_Formi_Angel_Nenov.jpg

Понякога, между двата полюса се поражда такова напрежение, че през всички нас, цялата останала аудитория преминава волтова дъга. "Волокин е вреден и няма място тук" викат едните, "Не, Ненов е вреден и няма място тук" викат другите.

Вреден ли е наистина Волокин?
Не мисля.
Въпреки, че някои от търсенията му се отдалечават от общоприетите представи за изкуство, смятам, че именно той е моторът, който движи изкуството напред. Ако го няма Волокин, изкуството би се превърнало в блато, без нови, свежи идеи, някакви канони ще се предават от поколение на поколение и така до втръсване.

А вреден ли е Ненов? (Той също би могъл да бъде с друго име - примерно Сираков, Чарм или нещо друго)
Мисля, че е точно толкова полезен, колкото и Волокин.
Ако Волокин е моторът, Ненов е спирачката. Той е нещото, което фиксира вкусовете за определен период. Фиксацията ни дава отправната точка. Базата за сравнение.
Ако я няма, търсенето ще се изроди в едно безкрайно лутане и препускане в различни посоки. В крайна сметка, както е невъзможен автомобил, без спирачка, на който да натискаме само газта (със сигурност такъв би се разбил), така и изкуство съставено само от Волокиновци би загинало. Разбира се, не можем и да натискаме с всички сили само спирачката, тогава автомобилът няма да върви.

Аз бих дал и по-конкретни примери за това, какво се случва със сайтове, където всички участници са абсолютно търсещи новатори и със сайтове, където голямата част от участниците са комерсиално ориентирани спрямо очакванията на публиката. Но такива примери само биха предизвикали ненужни полемики, и без тях, който гледа ще ги види.

Ние тук, на този сайт, се опитваме да търсим "средния път". Да натискаме, когато трябва газта, когато трябва спирачката. Смятаме, че е необходима една по-голяма толерантност, която би дошла, ако има и по-голямо разбиране за същността на нещата. Затова пиша тия редове.

Възгласи, като "дай газ, бе, виж че едва се влачим" от едната страна и "натисни спирачка, бе, ще се пребием" от друга не помагат на доброто шофиране. Както и възгласи "абе, що тоя рейтинг е на първа страница, я го махнете от там, докога ще ни показвате само чернобели неща без фокус" или "кви са тия шарении и пейзажчета, я ги разкарайте" - такива приказки не помагат за развитието на сайта.

-------------------------
ПП. Да ме прощават истинските Волокин и Ненов, всъщност аз не ги познавам добре, но използвах имената им, само защото така ми е по-лесно да мисля и да си обяснявам нещата.

Отговори на това съобщение
 Re: Волокин и Ненов като метафори
Автор: Brummaker   
Дата:   23-04-05 13:45

Жоре,

шъ мъ прощааш, ама си прав точно на 1/2 [smilie2]

сори, да не коментирам "масовия вкус" и т.н. ама поне за себе си мога да кажа, че не желая да приличам подражавам и т.н. на масовата чалга [smilie23]

Автор: J0R0   
Дата:   23-04-05 13:53

Значи никой не говори за чалга тук.
Масовия вкус не е = на чалга.
Масовия вкус е също така филмите на Холивуд, МТВ, National Geographic, Mozart, Микеланджело, Паулу Куелю и т.н. че списъкът ще е безкраен.

Автор: niavaah   
Дата:   23-04-05 13:53

Аз подражавам единствено на себе си :)
Много неща ми харесват , и се радвам на нови свежи абстрактни идеи за техника , композиция и т.н :) Наздраве за Новото Време ;))))))))))))

Автор: VacMac   
Дата:   23-04-05 13:55

Аз просто не бих могъл да коментирам казаното...Браво!!!Много пъти съм си мислил почти същото,но нямам този дар слово,че да го изкажа така добре както е казано от JORO!!![smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: Brummaker   
Дата:   23-04-05 13:56

Жоре,

имах предвид масов вкус = чалга нещо като синоними, в този смисъл го употребих [smile]

а това за спирачките и наградите - мълчим, както казва един виден БГ философ /треньор/ - ама всички го разбират [smilie18] [smilie18]

Автор: kalinari   
Дата:   23-04-05 13:58

Мисля,че си го казал много точно JORO[smilie24]

Автор: niavaah   
Дата:   23-04-05 14:01

btw ... temata opredeleno mi haresva i si zalujava dosta hora da se zamislqt v/hu neq:o)

Автор: borissov   
Дата:   23-04-05 14:19

Хм, ми Холивуд, МТВ, и особено Куелю са си жива чалга :-)

Автор: vasil.varbanov   
Дата:   23-04-05 14:20

За пореден път JORO се изказва мноооого точно във форума. Дано повече хора го разберат. [smilie24] [smilie24] [smilie24]

обаче без скрита реклама ей - "някакви канони ще се предават от поколение на поколение и така до втръсване" [smilie18] [smilie18]

Автор: volokin   
Дата:   23-04-05 19:20

Ха, говорили за вълка а той в кошарата [smilie18]

И тъй като става дума за хора като мен, ще се опитам да се абстрахирам от Волокин-ското в мен и ще говоря като някой друг.

Първо много ми хареса думата ''свобода''. Направо се просълзих, що? Щото напоследък стигам до тъжния извод, че свободата не е въпрос на избор, или ако е, то това важи за много големите, а ла Галилей, а ла Давинчи, а ла Айнщайн, а ла Ботев, а ла Гог !!
Свободата има граници, т.е. човек не е безкрайно свободен в кое и да е свое начинание. Причините са от органически до обществени и се преплитат в безкрайна нишка. Единственото място където тя може да бъде пусната на воля е може би (нарочно казвам ''може би'') е изкуството. Основната разлика между мен и Ненов е според мен в товва, че той е професионалист, а аз аматьор. Първият си знае занаята до тънкост и е ограничен в известна степен, т.е. липсва му безкрайната свобода, а тези като мен знаят само това което искат да знаят, останалото го игнорират, правят само това което им задоволява в момента, да го наречем чувство за естетика. Днес то е такова, утре друго, това е и причината, да нямам стил, снимам пейзажи, снимам портрети, снимам макро (без буболечки, че не ми харесват) пинхол, включително експерименти със скенера си съм правил ...Основното е че искам да кажа нещо, не да покажа, да кажа, колко успявам е друг въпрос. Например с един пейзаж искам да кажа следното: ''Ей аз бях там, супер е, отидете и вие, ей такова е, божествено!''
Друга една разлика е голото тяло. Имам доста опити, но нито един успешен, просто щото пак опираме до професионалността. Голо тяло според мен се прави с човек с който нямаш лични отношения. Да тук във форума има обратните примери и то много добри ---> Мартин ДМ, в световната фотография също Нютон, но това са по-скоро изключения, пък и Нютон е гигант в областта [smilie3] . Освен това се изисква студио, изобщо изисква се професионално отношение, нещо което го нямам. Що нямам студио? Първо, пак повтарям, фотографията ми е хоби, а не задължение. Второ съм привърженик на снимането без изкуствено осветление, т.е. такова каквото е. ОК, някой ще каже, ами то много рядко е такова каквото трябва за добра фотография !!! Ми ето, тук опряхме отново до същия въпрос, а именно свободата. И тук ще дам един пример, на конкурса ''моят свят'' бях пуснал една снимка на която Стоев реагира така: ''нищо не виждам, камо ли да разбирам.'' Ми да така е, с този начин на снимане това се получава, от ръка в 12 часа през нощта през стъкло, за мен обаче беше важното да предам атмосферата на една стая, на бюрото попадащо под светлината на луната и т.н., друг е въпроса дали съм я предал, но не за това иде реч тук.
Та основното противопоставяне, ако изобщо може да се говори за такова, е профи-аматьор. Задължения-Свобода.
Не случайно съм голям фен на един немец, автор, който може да бъде и в двата лагера, този на строгите правила и този на потъпкването им, а имеенно Юрген Телер, не случайно този автор е или много оплюван, или много възхваляван ;-)
А на Жоро му благодаря за рекламата, сега тоя текст ще си го запиша и може и да си търся работа с него [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] и тогава ще бъдем свидетели на превръщането на Волокин в Николов , т.е. точно обратното на това което е.[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: svetalcho   
Дата:   23-04-05 19:32

Волокин кефиш на мах!!![smilie24] [smilie24] [beer]

Автор: den_den   
Дата:   23-04-05 19:37

J0R0, не разбрах защо нареди Моцарт в тая компания.Може би защото е повърхностен или лесно смилаем.Сигурно така изглежда на "масовия вкус"... ама той затова е масов.

Автор: Lumix   
Дата:   23-04-05 19:39

....Браво на J0R0 ...много ми допада, когато прочета нещо което съм си го мислил, но не мога така ясно да го изразя!!! ...кефи ме и изказването на volokin ...!!!
...ами истината е някъде ТАМ ...!!! ...Аз обаче не искам да знам къде е ТОЧНО ...поне близките 100 години!!! ...
....темата е страхотна!!!

Автор: stranger   
Дата:   23-04-05 19:50

И пляснаха с ръце и се прегърнаха и се захвалиха един друг [smilie5]

Еми Susan Sontag ше се съгласи с тебе за спонтанносттта и нецензурираността във фотографията, а и арт галериите се напълниха напоследък с аматьори и аутсайдери щот е модерно, така че нищо ново, и тва се канонизира и стана традиция [smilie3] Ма Волокин едва ли ше е примера за импулсивен фотограф, нещо си се объркал малко [smile]

А за спирачките да бе, натиснали сме ги толкова яко че си спиме още в 13 век [smilie5]

Обаче де го ръгна Микеланджело при чалгата не разбрах [smilie10]

Автор: rorus   
Дата:   23-04-05 20:28

Темата е безкрайна - аматьор-професионалист-свобода-творчество-изкуство. Водейки поредният разговор с мой приятел - художник той каза, че всъщност художникът се ЗАБАВЛЯВА когато рисува, докато аз се пънех да го определя като някаква по-възвишена форма на създаване. Все по-вече си мисля, че е прав. В този смисъл аматьорът е за завиждане, защото е по-свободен да се забавлява - т.е. да твори. Какво излиза като резултат после обаче е друга работа.

Автор: labrax   
Дата:   23-04-05 21:13

JORO[smilie24] Най-после нещо смислено. Накара ме да разгледам снимките на volokin. Бях ги виждал по отделно тук и там. Ама накуп са [smilie24] [smilie24] [smilie24]. Почитания. И да не си мисли volokin, че няма стил, щото снимал различни неща.

Дата:   23-04-05 21:16

Свободата, Санчо...
:-)

Автор: murnau   
Дата:   23-04-05 21:46

Smisleno i politically correct.
Tova mislene e prosto otchajvashto.

Дата:   23-04-05 22:14

murnau: са на politically correct ли ше си говориме :-) Уф, колко ми е противен тоя израз...

Автор: bs6247   
Дата:   23-04-05 22:14

]

Публикацията е редактирана (28-04-05 19:05)

Автор: stoevmobile   
Дата:   23-04-05 22:56

Понеже пак има камъни в моята градинка с това:

Ми ето, тук опряхме отново до същия въпрос, а именно свободата. И тук ще дам един пример, на конкурса 'моят свят' бях пуснал една снимка на която Стоев реагира така: 'нищо не виждам, камо ли да разбирам.' Ми да така е, с този начин на снимане това се получава, от ръка в 12 часа през нощта през стъкло, за мен обаче беше важното да предам атмосферата на една стая, на бюрото попадащо под светлината на луната и т.н., друг е въпроса дали съм я предал, но не за това иде реч тук.

нека и да покажа снимката, за която Volokin ми се цупи, че съм коментирал от позиция на нехаресващ. Ще ми трябва малко време, да добявя и коментариите към снимката, не съм сигурен де са из бекъпдисковете ми.

https://photo-forum.net/static/forum/2010-12/gdou6656.JPG
http://img.photobucket.com/albums/v203/Stoevmobile/esennasvetlina.jpg

Автор: stoevmobile   
Дата:   23-04-05 23:03

Volokin,
фен съм на снимките ти и постингите ти, никога не съм се заяждал с теб, признавам правото на Автора, ама не ме яж за коментарии към снимки или покажи де съм сбъркал и съм се "изхвърлил на метено".
Ще се извиня веднага, ако съм сбъркал.

Автор: volokin   
Дата:   23-04-05 23:11

Стоев, изобщо даже не ти се сърдя или каквото и да е, просто тогава реагирах остро на твоето изказване. Толкова, не се чувствай виновен или каквото и да е. Аз просто не обичам коментари този тип, можеше да ме попиташ що така не е на фокус, или незнам си какво, и да стане някаква дискусия, какво не съм направил както трябва, затова беше реакцията ми такава, ай [beer] от мен ;-)
Апропо, някога реагирах доста крайно на начина на снимане на Фрида, а именно в портрети да разфокусирва очите, оказа се, че не само бедната Фрида го прави този номер, ами и величия като Линдберг. Тогава се почувствах ужасно глупаво, имах възможност да и се извиня ! Та крайните реакции не са в ничия полза. Дори смятам това изказване на Жоро за крайно, не смятам че стоя на някой полюс, макар че ми се иска, най-вече на северния [smilie3]
Та Стоев, споменах те само като пример, т.е. едни харесват едно, други друго, аз просто си падам по този тип фотография, толкова. освен това не е хубаво човек да е толкова харесван, това убива !![beer] [shtrak]

Автор: murnau   
Дата:   23-04-05 23:38

оказа се, че не само бедната Фрида го прави този номер, ами и величия като Линдберг.Тогава се почувствах ужасно глупаво, имах възможност да и се извиня !
...
uchudvashto ot tvoia strana, volokin...
????!?

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна