Автор: explorer
Дата: 21-04-05 17:16
reza, всичко това хем е оф топик... но като се замисля, май не е съвсем оф топик, нека знаят хората какво ги чака при внос на техника, и защо цените на вносителите са толкова високи. Така че, аз ще напиша каквото имам да казвам, пък който не го интересува - да не чете.
Докторите и катаджиите изобщо не са в класациите. На доктор скоро не съм ходил, но съм чувал че имало и честни такива, а преди седмица един приятел се отърва с някакви си 20 лева само при именит специалист. Катаджиите и те обикновено се задоволяват с 20-тина лева, пък са ми и симпатични (кратък виц - Спира катаджия един и почва да го проверява. Добре, ама на шофьора всичко му е изрядно, и катаджията се чуди за какво да се хване. Накрая шофьора пита - "мога ли да тръгвам", а катаджията сърдито отговаря "ами тръгвай, щом нямаш сърце")
За сравнение, как стоят нещата с митниците. Познат вкарва, да речем, дрехи от Азия. Декларира каквото декларира, и излиза, че трябва да плати мито от около 5000 лева. Митничарите му казват - дай ни 5000 лева на нас, и ние ще ти го вкараме безмитно. Човека обаче се дърпа - че като е така, ще ги дам на държавата тия пари! Аааа, няма да стане, отвръщат ония с усмивка. Ще ти разкажем играта, веднага ще открием нередности, освен това внимавай - нали пак ще внасяш?
А законите в нашата мила Родина са така направени, че винаги си виновен. За какво - все ще се намери нещо. По-специално, как стоят нещата с митниците - ами например, знаете ли, че всичко, което съдържа някаква електроника или оптика е "стока с двойна употреба", и за вноса и се изисква специално разрешение от Министерството на Търговията? Ако решат, и за един уокмен ще ви накарат да представите куп документи! Може да си абсолютно изряден във всяко едно отношение - митничарите ще намерят за какво да се хванат. Затова всички минават по втория начин - ползват услугите на митническа агенция, която има връзки в митницата. Тия и слон ще ти вкарат ако трябва, срещу заплащане за подходящите хора, и шефовете на митницата (барабар с агентите на короната) изобщо няма да разберат, че даден ТИР или контейнер е влязъл в България.
Сега гласуваха специални правомощия на митничарите. Да можело да запечатват офиси и да блокират фирми до 6 месеца за да разследвали незаконен внос! Без прокурорско нареждане, ей така, решават - и го правят. Сещате се в какви случаи. Не се наядоха, ей... не знам ние обаче защо продължаваме като овце да търпим всичко? Идват избори - мислете с главите си.
|
|