Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Когато светът си събуваше потурите...
Автор: Тони-К   
Дата:   19-04-05 23:29

Хайтов и фотографията в този разказ. Съжалявам, че нямам целия текст на файл. Много е поучителен и актуален! Изглежда винаги ще има още какво да се съблича и фотографът ще има незавидна роля да е все на върха на стриптийза[smilie7] Бори се за изкуството или $, какво да се прави

Интересно ще е мнението на тези, които са го чели. Дълбок смисъл и философия!

“Купуват, хвърлят старите цървули, обуват гумените и отиват на фотографина да си направят по една моментна с “Бакиш”. Стана ми, да ти кажа, мъчно. Не за друго, а за фотографията. Толкова години папуци правех, с такива усталъци и мераци, а едно “браво” не чух. А гумените лапезета, дето нямаше в тях нито хубост, нито усталък и човещина, от сергията – на фотографина.

Един се не намери с око за хубост!

………………..
………………..
…..накарах Вангелакито – иконописеца – да ми нарисува свети Георги на кон и с една пенлива халба в едната си ръка, а в другата – шашка, а с шашката набол кебапче. Под тая картина – надпис: ей с такива едри букви, черни върху жълта книга:

Л.е.д.е.н.а б.и.р.а – ОФИЦЕРСКА!

Че като се нарои един народ! Олеле, мале! Народът, като се юрне, не можеш да го спреш. Ама че бирата била горчива! Нищо, баламите не ги стряска. Някои питаха защо бирата е офицерска.

Отговарях им:

-Такава я пращат.

Фотографът, като видя как народът се налива, залости апарата до сергията и започна да фотографира мераклиите до свети Георги с халба в ръката. Мераклиите фотографираше само с халба, а на по-мераклиите слагаше на главите им по една жълта каска, пожарникарска.

Казах на Вангелакито да ми помага. Той даваше кебапчетата, аз- бирата, и до пладнина изсушихме бирата до капка. Напълних чекмеджето с пари. Викам на Вангелакито:

- Абе ти какво се будалкаш, та рисуваш тия светци? Не виждаш ли, че и светците нещо взеха да не минават? Защо не станем ортаци, ти да печеш кебапчетата, а пък аз да точа бирата?

- Бива! – казва Вангелакито. – В тоя град и без туй няма човек от икони и картини да разбира, щом си ме харесал за кебапчетата – моля! Аз съм на това отгоре и ваятел – ще ги правя, както трябва! “

Отговори на това съобщение
 Re: Когато светът си събуваше потурите...
Автор: boni   
Дата:   19-04-05 23:45

:))[smilie24]

Автор: Amigo   
Дата:   19-04-05 23:54

[smilie24] [shtrak] [beer]

Автор: niagara   
Дата:   19-04-05 23:57

Смях през сълзи[ezik] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie18]

Автор: bs6247   
Дата:   20-04-05 00:03

Публикацията е редактирана (28-04-05 19:36)

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   20-04-05 00:17

този е от любимите ми разкази на Хайтов.

А диалота за бирата:
-защо бирата е офицерска.
-Такава я пращат.

често го си го припомняме с приятели по различни поводи.

Всъщност, разказът не е за фотографията, но това няма значение. [smilie24]

Автор: Тони-К   
Дата:   20-04-05 00:28

"ПО-мераклиите"... винаги са най-много [smilie5]
Разказът разбира се, не е фотографски, но пък е една съвършено балансирана композиция, ако мога така да се изразя. Причина - следствие, мъдрост - неразбиране, малка беля - големи последствия, безнадежност - успех. Хубав парадокс!

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   20-04-05 00:41

А Хайтов все още го няма в www.slovo.bg
Нещо не могат да се разберат за правата.

Автор: Amigo   
Дата:   20-04-05 00:51

Хайтов, Бог да го прости, защитаваше България и българщината до последния си час[smilie24]

Автор: stoevmobile   
Дата:   20-04-05 01:30

[smilie24]

Автор: borissov   
Дата:   20-04-05 10:21

Мда, любим писател, лека му пръст...

В тази връзка, Чудомир (който ми е още по-любим!) има един очарователен разказ за един фотограф....Само че не успявам да го намеря в мрежата. Иначе, ако някой има час-два свободни и му се чете най-доброто от българската литература:
http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=6&LangID=1

Публикацията е редактирана (20-04-05 10:24)

Автор: Todd   
Дата:   20-04-05 10:53

Чудомир е великан !!![smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна