Автор: Thor
Дата: 22-02-05 19:35
ми първо решил ли си за какво ти е :
1 : 50mm обектив аутофокусен на цена от около 300 - 500 леФа
2 : 50mm обектив EF macro който има съотношение 1:2 за 230US$
3 : 50mm 1.4 обектив EF за 300US$
лично аз не съм изобщо очарован ( даже напротив ) от EF Canon 50mm f2.5 Macro ,много скапано направен ,няма USM ,за да можеш да правиш фотки при съотношение 1:1 ти трябва конвертор ,диафрагма само от 6 пластинки ( това ако си точиш зъбите за портретки ),диафрагмата отваря на макс 2.5 ( боф-боф в сравнение с EF 50mm f1.4 USM ) хммм по добре една Волна или един Industar 61L/Z ( в смисъл че ще го платиш 20-30-40леФа а ще ти върше същата работа все пак можеш да го вземеш за 10-15 пъти по евтино а разликата ще я търсиш под микроскоп )единствения плюс на този обектив за мен е това че диаметъра на филтъра му е от 52mm
колкото до EF 50mm f1.4 USM просто предимствата му са ехеее ..нали за всекидневно ползване
1. най евтиния EF отварящ на макс диафрагма 1.4 супер за фотки при липса на светлина ,както и за добър Bokeh за портрети
2. USM наистина бърз и безшумен при фокусирането
3. 8 пластинки диафрагма пак чудесно когато става въпрос за Bokeh и портрети кръгчетата на фона стават кръгли
4. изработката му е супер сравнен с 50mm-тровото macro хем по добре изпипан ,хем по солиден ...
- лично аз бих си взел ,ако намеря отнякъде на старо ,а парите които бих дал за него бих използувал за някой друг по скъп обектив и по хубав от серията L или пък за един хубав -ама наистина хубав статив лек и удобен и аксесоари към него ,а на негово място бих използувал някой механичен отварящ на f1.4 ,като например Nikkor 50mm f1.4 AI–s,намират се за по 50-70-US$ ,а пък и един Super–Takumar отварящ на f1.4 би ти свършил същата работа ,от друга страна ако имаш много пари за харчелък еми вземи си един EF 50mm f1.4 ,а за Macro-фотки един EF 100mm f2.8 USM Macro или още по добре един EF 180mm f3.5 L USM Macro с последните два поне имаш съотношение Macro 1:1 ...
е така бих постъпил аз де лично мнение ..
|
|