Автор: markishky
Дата: 24-03-04 14:16
Имам такива снимки от предния парад преди години, но не са ми интересни и даже не съм ги скенирал... то не е толкоз атрактивно, щото повечето планети сега са ниско на запад, почти в светлината на залеза и се виждат като средно-ярки звезди. Единствено Юпитер сега е отатък Земята - вместо на запад се вижда на изток веднага след стъмване, така, че горе-долу планетите са на една редица /но не баш!/.
Нека който иска да се стяга за ярката комета С/2002 Т7, която след 10-ти април, до първите утрини на май ще се вижда ниско на изток, рано сутринта. Тогава се надявам да е по-атрактивно. Казвам надявам се, щото яркостта /албедото/ на кометите се предвижда доста трудно! През май ще има втора ярка комета, нещо, което не е бивало от столетия - да се виждат 2 ярки комети за една година и то само през един сезон. В началото на юни /до 10-ти/ ще се виждат и двете комети едновременно на запад привечер, което е най-уникалното! За това писахме в астро-справката в Одисей от месец февруари, като текста там важеше до април и ако от редакцията пожелаят - в майския брой ще сложим подробна справка за кометите къде и как ще се виждат през май-юни.
За тези, които им се четат подробности - да видят тук: http://geocities.com/astronomyforamateurs/C_graphy.htm. Това е моя статия, първата част от която излезе в бр. 5 на вестник Телескоп, а втрата част ще бъде публикувана сега в идния.
|
|