Автор: cooler
Дата: 04-02-05 17:58
Фактите говорят: Подготваш се за НАТФИЗ, успяваш да влезнеш с цената на много усилия и подготовка и после 2 (две) години тъпчеш като гъз на място.Говоря за фотографията и всеки, който е бил там го знае отлично. За да покриеш изискванията за изпита, трябва да си на едно доста напреднало ниво на подготовка. Това поражда един вакуум в следващите 2 години. Според мен, а и като се запознах със системата на обучение в Европа, НБУ са по-напредничави, защото не изискват да бъдеш полу-профи на приемния изпит. Там отиваш като желаещ да учи фотография и започваш от 1-во ниво. От друга страна ценза на НАТФИЗ все още тежи повече. Не съм сигурен това обаче до кога ще продължи, защото някои от преподавателите го напуснаха и отидоха да преподават в НБУ. Моите наблюдения са че в НБУ човек не губи време, наслаждавайки се на академичната атмосфера 2 години, а напредва доста по-динамично във фотографско отношение. Пак казвам това са лични впечатления, но събирани 12-13 години. Твоето решение Магнетик, а и на всеки друг би трябвало да се базира на куп неща, като пари, време, ангажименти и т.н. и т.н. За това няма да ти давам съвет, въпреки че съм завършил НАТФИЗ, а пък симпатизирам повече на НБУ. За мен Академията на Раковски е едно закостеняло място, което лежи на стара слава и плаши кандидат студентите с конспекти и изпити със съдържание, което те трябва тепърва да учат. И с грохнала материална база също. Ще съм щастлив ако някой успее да ме убеди че там нещо се е променило.Наистина. Колкото до изпита той всяка година е горе долу еднакъв, ама само горе долу. Най-добрият начин е да минеш един курс там и да се ориентираш. Нямаш никакво време за НАТФИЗ освен ако не си малко наясно какво е сребърна фотография и ако веднага не си оборудваш фотолаборатория, където да прекараш голяма част от времето, когато не снимаш. Успех и не се отчайвай.Изглежда стрескащо, ама няма задача, която ако хванеш на сериозно дане може да бъде изпълнена.
|
|