Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 между другото...
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   27-01-05 13:20

Винаги има какво да ви учуди
и изненада...напук на всякаква теория, дори и практика. Частните случай са си частни, а филмите явно многооо различни, и с различни своиства.
Позната ме помоли да и проявя един филм, цветен негатив...сниман преди 17 !! години, но държан в хладилник после:) Филма е сниман на екскурзия в чужбина, и и бил важен.
Ами преди 17 години /когато е сниман/ аз съм бил в най-горния курс на чина във фотошколото, и точно съм учил за регреса на фотографското изображение, за изтъняването на микроцентровете, когато филма не се прояви овреме и прочие. Тогава и във Wolfen ни приказваха, как пък бактериите папкат желатина /носителят на емулсията/ с времето...но явно хладилникът е свършил работа в това отношение де:)
Разбирам, година-две-три да бяха...но 17 години идва малко множко. Казах и и я обезсърчих за резултата, които може да очаква /но явно не се е обезсърчила достатъчно/. Тя се обърнала към един мои познат фотограф, взел и филма и го проявил с други /дори времето не му удължил !/ - разбира се, без да очаква ясни образи върху него. Днес се смее и ми го показва, ами че негатива изглежда почти перфектно. Много добре е сниман при това. Воала никак не е висок. Изображенията нормално плътни. Номерата по перфорацията в едната си част плътни, в обратната тънки. Маската бяга цветово /но равно/ при визуален преглед. Вероятно филма е преекспониран /за късмет/ при снимането. От перфорацията - Fuji 100 HP.
Копия не са копирани от него /и не мога да пусна от чужд филм/, но явно е, че могат да се постигнат добри копия на хартия.
Познатата ми не ме будалка...върху негатива я виждам много по-млада:)
Никога не разубеждавайте дама, ако иска да и проявите филма - никога не знаеш, какво можеш да очакваш, те са факири...и по-умни от всякаква фотографска теория/практика ;)
Ако някои друг има подобен челен опит с дърти филми, тук му е мястото да го сподели.
Предполагам, че в нета има много подобно инфо..но не ми се е налагало да търся. Просто ако филма е стар - го проявявайте пак, може и нещо да излезе :)/това го казвам за лайт-мотив тема в алтернативния форум...казвам го да послужи за бисер на мъдростта.-..ли беше там/.:)
(за тройцата "колеги" от алтернативния форум, дето ми комент. всяка тема не важи.тука жълъди немааа. Те просто тогава не са пракали и със Смена, та ги моля да се въздържат. Да ровят в старите теми...а не в старите филми..дето ги нямат де, щото са във ф-ята откакто има диги).
Айде джокер №2: Сега като си помисля, как 1/10 от инфото на СД-тата ми вече се е скапало......след 17 години дали ще ги имам диги-файловете си, ако не ги пре-копвам през 5-6...е съмнително.
Viva la FILM

Отговори на това съобщение
 Re: между другото...
Автор: nemchev   
Дата:   27-01-05 17:39

to4no taka..viva la film:))az sa6to imah edno takova problem4e...snimah na edin kolega foto kum film4eto mu...ama mnoo darje6e da e BW.i az iznamerih edin film na moite godini nqkade:))i si snimam li animam...interesnoto be6e posle...to be6e edin voal edno 4udo....napravo si be6e 4erga:))mam kakto i da e..proqvhme go 4e isnimki uspqhme da dokarame:)))ama samo prez photoshop....trqbva6e da otdelqm samo cennoto ot vsqka snimka..malko montaj4e i stana rabotata..taka 4e hubavo e da ima i digi raboti ama da ne se prekalqva s tqh:))tui ot men[beer]

Дата:   27-01-05 17:44

Готови са и https://photo-forum.net/static/forum/2017-04/meen8015.JPG
https://photo-forum.net/img/112/b_1106840154_proba.jpg

https://photo-forum.net/images/b_1106840154_proba.jpg. Повечето са ОК, но върху някои има кръгли петна, а също и червен воал . Явно работа на бактериите..но не се знае със сигурност де.

Автор: m.o.p   
Дата:   27-01-05 17:52

Az chesto si pravia takiva eksperimenti sas filmcheta s iztekal srok no ne chak takav!!!Snimam chesto mejdu 3 i 5 godini no tvoeto si istinsko chudo!Fact e che maskite nafilmite minavat leko v cherveno osobeno kogato stava vapros za Kodak,no kato si poigraia s kopiraneto cvetovete se izchistvat!!Drugia mi dopir s podobni filmcheta beshe v gimnaziata po fotografia,tam ne ni davaha osobeno novi filmcheta daje poluvinata mi biaha vrastnici che daje me bieha!Strannoto e che v krai na smetka ako si go obrabotish kakto triabva rezultata e dobar!!!!!FILM RULEZZZZZZZZZZ

Публикацията е редактирана (27-01-05 17:56)

Автор: Grandpa   
Дата:   27-01-05 17:53

Това хубаво, ама как може 17 години тази жена да не си изчисти хладилника [smilie5]

Та...между другото [smile] ...преди 15-ина години взех за проба някакви китайски 100ИСО негативи от битака. Още тогава бяха с няколко години изтекъл срок, а и аз ги снимах след още 2-3 години (аз даже не исках, ама така се случи - наложи се). Никога не са били в хладилник. И цветовете и контраста излязоха супер. Гледах, гледах, па скокнах пак до битака...ама повече от тези не намерих...Не им помня името, но ми беше абсолютно неизвестно (кой знае какво гаражно производство в някое китайско село[smilie5] )

Автор: nemchev   
Дата:   27-01-05 17:58

ni6to im nqmaaa..az imam o6te 6 broq orwo ot 82g.ama si vadqt snimki:)))na4i sa praveni stabilno:))

Автор: J0R0   
Дата:   27-01-05 18:01

Аз пък имам една грамофонна плоча отпреди 30 години и още свири...

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   27-01-05 18:06

Grandpa , тея Китайските са вероятно TSM, Frienchip /на тях слагат China/...всички са по лиценз на Fuji и ги правят в Италия в една фабрика /стига заявеното количество да е голямо...име слагат каквото си пожелаеш/. Добри филми между другото /с лоша касета обаче...първите 1-2 кадъра често стават засветени/. Бяха заляли нашия пазар началото на 90-те.
Но може и да са някакви други..Fuda или подобни, дето са ми неясни.
За хладилника: не съм я питал..но вероятно филма е сменил 2-3 хладилника през това време /ако съдя по моя хладилник:)/
-----------
m.o.p за стари филми ясно. Имам и сега филми, дето са ми връстници..неснимани още, освен да направя някои експеримент с тях:))
Случаят е по-друг. Това е ЗАСНЕТ филм, на които заснетото изображение се е съхранило без да е проявен 17 години!!

Публикацията е редактирана (27-01-05 18:09)

Автор: XiZoR   
Дата:   27-01-05 18:07

Моби, днес снимах някакъв кодак голд 200 аса 120, с изтекла гаранция 1993, проявиха ми го, има подобни петна

Дата:   27-01-05 18:11

Ми тия петна са си АРТъ, ако питаш мене...или поне лесна играчка-плячка за Фотошоп поне.

Автор: Стефан   
Дата:   27-01-05 18:12

Grandpa, тези китайски филми да не са били Fuda, и аз ги използвах по това време и малко по късно. Бяха по лиценз на Кодак ли, на Fuji. През ноември 1997г. от едни такива с изтекъл срок на годност станаха страшни снимки в Пирин - с повишен контраст и интересни (но не изкривени) цветове. Даже една от тези снимки участва в изложба на ФФ:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-04/ansi5998.JPG
https://photo-forum.net/res/5izlojba/stefan-2.jpg

Автор: Grandpa   
Дата:   27-01-05 18:48

Не им помня името. Помня, че не ми беше абсолутно непознато. Не са при мен негативите да се опитам да ги намеря.

Стефан: хубава снимка[smilie24]

Автор: koceto   
Дата:   27-01-05 19:17

Ха, а какво ли ще стане със сегашните диги апаратчета след 17год? еми затова (е не само) още няма да мина на диги.

Автор: strench   
Дата:   27-01-05 20:08

Аз имам един такъв опит.
Преди две години намерих у леля ми един ФЕД и в него имаше филм ОРВО (чб). Прояви го Пинко. Филмът не беше пострадал особено за своите 16 години.
Интересното е, че в началото братовчед ми беше пеленаче, а към края хлапак.

Иначе съм пробвал със СВЕМА със срок до 82 (25/32 АСА), но нищо не излезе.

първа  назад  1     всички  напред  последна