Автор: Mobby_Dick
Дата: 27-01-05 13:20
Винаги има какво да ви учуди
и изненада...напук на всякаква теория, дори и практика. Частните случай са си частни, а филмите явно многооо различни, и с различни своиства.
Позната ме помоли да и проявя един филм, цветен негатив...сниман преди 17 !! години, но държан в хладилник после:) Филма е сниман на екскурзия в чужбина, и и бил важен.
Ами преди 17 години /когато е сниман/ аз съм бил в най-горния курс на чина във фотошколото, и точно съм учил за регреса на фотографското изображение, за изтъняването на микроцентровете, когато филма не се прояви овреме и прочие. Тогава и във Wolfen ни приказваха, как пък бактериите папкат желатина /носителят на емулсията/ с времето...но явно хладилникът е свършил работа в това отношение де:)
Разбирам, година-две-три да бяха...но 17 години идва малко множко. Казах и и я обезсърчих за резултата, които може да очаква /но явно не се е обезсърчила достатъчно/. Тя се обърнала към един мои познат фотограф, взел и филма и го проявил с други /дори времето не му удължил !/ - разбира се, без да очаква ясни образи върху него. Днес се смее и ми го показва, ами че негатива изглежда почти перфектно. Много добре е сниман при това. Воала никак не е висок. Изображенията нормално плътни. Номерата по перфорацията в едната си част плътни, в обратната тънки. Маската бяга цветово /но равно/ при визуален преглед. Вероятно филма е преекспониран /за късмет/ при снимането. От перфорацията - Fuji 100 HP.
Копия не са копирани от него /и не мога да пусна от чужд филм/, но явно е, че могат да се постигнат добри копия на хартия.
Познатата ми не ме будалка...върху негатива я виждам много по-млада:)
Никога не разубеждавайте дама, ако иска да и проявите филма - никога не знаеш, какво можеш да очакваш, те са факири...и по-умни от всякаква фотографска теория/практика ;)
Ако някои друг има подобен челен опит с дърти филми, тук му е мястото да го сподели.
Предполагам, че в нета има много подобно инфо..но не ми се е налагало да търся. Просто ако филма е стар - го проявявайте пак, може и нещо да излезе :)/това го казвам за лайт-мотив тема в алтернативния форум...казвам го да послужи за бисер на мъдростта.-..ли беше там/.:)
(за тройцата "колеги" от алтернативния форум, дето ми комент. всяка тема не важи.тука жълъди немааа. Те просто тогава не са пракали и със Смена, та ги моля да се въздържат. Да ровят в старите теми...а не в старите филми..дето ги нямат де, щото са във ф-ята откакто има диги).
Айде джокер №2: Сега като си помисля, как 1/10 от инфото на СД-тата ми вече се е скапало......след 17 години дали ще ги имам диги-файловете си, ако не ги пре-копвам през 5-6...е съмнително.
Viva la FILM
|
|