Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 LEICA SUMMICRON R 1:2/35 mm
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   25-01-05 16:54

Днес бръкнах в архива, да извадя файла за арт-изложбата, и реших да дам за диги-копи 10-ина снимки /защото има по големи отстъпки/..и другите ще си запазя за моя изложба, ако ми хрумне:)
Та докато се ровех, реших, че при нас не са пускани "тестове" правени на филм.
Това, което ще пусна не е тест..но става за сравнение на качество.
Филма е Кодак Голд 200 !!! (намерих едни ментета за по 2 лева, и купих 50 лятото. Нарязани са до 33 к. но...имат доста добра разделителна способност /за 200 АСА/ и цветопредаване. Фотографската ширина не е голяма. Това разбира се, установих след купуване и тестване на пробен филм).
Филма е проявен ръчно, в Тетенал. Копиране 9/12 см., сканиране в 1200 дпи на HP scanjet 5500C. Файл ~ 14 МБ.
Обектив LEICA SUMMICRON-R 1:2/35 mm Leica за разлика от другите фирми дава ДОСКОНАЛНО ИНФО за обективите си, графики MTF, както и характеристики за всички бленди/разстояния.Искам да спомена, че има още и LEICA R 1.4/35...както и LEICA SUMMICRON-M 1:2/35 mm
Сега направих един кроп и го пускам. /Тея дни ще получа и копията 20/30/.
Мисълта ми е, че прекалено много се говори за резолюции. Ето един евтин филм, една сканирана снимка с евтин скенер...но един супер-обектив. Мен такъв резултат ме удовлетворява за АРТ :))
/кропа е компресиран на степен 7 JPG за да мога да го постна тук. Цялата снимка е около 100 к...според старите правила./
цял кадър
кроп
Участъка извън WC е пипан с PS. Идеята ми е само сравнение на резолюцията при горните условия де съм писал:) За динамика и цветове не трябва да се сравнява:)
Та мисълта ми е, че обектива е много важен, ако ще снимаме на 35 мм.

Отговори на това съобщение
 Re: LEICA SUMMICRON R 1:2/35 mm
Автор: aemon   
Дата:   25-01-05 18:29

абсолютно на твоето мнение съм! аман от тия резолюции. никой обаче не споменава за резолюцията на човешкото око? 30-60 lpm, смешна работа!

Автор: lucky   
Дата:   25-01-05 18:40

Mobby,da izpolzvam slu4aia da pitam ako znae6 pove4e za digitalnia R back kakvo stana....6te6e da e gotov za Photokina '04 ama ne6to ne se 4uva.....????

Автор: J0R0   
Дата:   25-01-05 18:57

Моби, аз не можах да разбера какво показваш тук, може би разделителната способност на обектива?
Ето ти за сравнение един кроп, от Пентакс, който смятах доскоро за не лош обектив, преди да го приспособя и закача на Сигмата.

Като гледам май не отстъпва по разделителна способност на Сумикрона, а струва 100 лева :-)

https://photo-forum.net/static/forum/2017-04/zcdp6616.JPG
http://www.photo-forum.net/joro/temp/pentaxtest.jpg

Целият кадър

https://photo-forum.net/static/forum/2017-04/gmap9553.JPG
http://www.photo-forum.net/joro/temp/pentaxcrop.jpg

Кроп от кадъра

Апаратът е Рико. Обективът - Пентакс 50/1.7
Филмът - забравил съм вече, сигурно е или Фуджи или Кодак Профо, ама обикновено с такива снимах. Сканирано с Никон Кулскан 2, който почти сдаваше вече багажа.

Автор: dunmet   
Дата:   25-01-05 19:01

lucky, има го. ето ти линк-аhttp://www.leica-camera.com/produkte/rsystem/digitalmodul/index_e.html на английски

Автор: feon   
Дата:   25-01-05 20:05

JORO, едно е да сканираш копие 9/12 на ПЛОСЪК СКЕНЕР, друго да си сканираш лентата.

Дата:   25-01-05 21:28

dunmet,blagodarsko :)[beer]

Дата:   25-01-05 23:33

lucky - дигиталният гръб отдавна излезе, есента миналата година - точно както бяха обявили.
J0R0 - не можеш да сравняваш Пентакс 50/1.7 със LEICA SUMMICRON-R 1:2/35 mm първо , защото вторият е 35 мм. и второ, защото условията са най-различни /и кроповете..и филмите, и блендите,и участъците и скенерите...и всичко/..и последно защото втория е 20-30 пъти по-скъп /а защо е така, виж PDF-а с графиките в линка ми, ако искаш..и потърси такива във Пентакс[smilie5] .[smilie3] /. Дал съм примера с друга цел.
Трябва да го сравняваме Пентакс 50/1.7 със Сумикрон 1.4/50 при равни у-я, бленди, филм...скенер на диапозитив 50 АСА...но мислиш ли, че има смисъл? Искаш ли да ти покажа такива сравнения , там Пентакса дори не е втори или трети ...а Сумикрона е най-отпред[smilie5] [smilie5]
Сравнения има колкото искаш, и то най-професионално направени. Не можем да открием топлата вода.
Този НП има и филмов скенер. Аз съм сканирал на плоския снимка 9/12 направена на 200 АСА евтин филм. На същите филми съм правил много снимки с десетки обективи...зомове, твърди, добри, лоши. Качеството на тези със сумикроните обаче си остава и се отличава...и е предостатъчно за целта /подготвяне на снимка за фотофорум/! Това установих малко изненадан. Това ми беше идеята.

Автор: Grandpa   
Дата:   26-01-05 00:07

Така де. Това и Жоро попита - какво искаш да кажеш ... или по-скоро да покажеш (разбирам, че казваш Суммкрона е як) ?

Дата:   26-01-05 00:13

Изобщо хубавите обективи си държат цена с времето./поне досега е така...това е сигурен критерии./
Какво стана с Пентаксовите, Никонски, Канонски ФД, Минолтенски механични обективи 50/2~1.4 - сринаха се с времето до 100 лв. сега.
Каква е причината? - произведени в огромен тираж, почти с еднакви качества при горните фирми. Смяна на байонет или електроника ги доразката /вече си имат заместници, но със същите опт. качества - защо ли[smilie3] /.
Canon FD L серията обаче прави изключение и си държат висока цена още...и то много висока все още защо /като не стават за диг.апарати?/. Защото фирмата там е вложила върха на възможностите си, тиража е малък, елементите обикновено асферични, стъклата специални и без пластични материали. САМО ЗА ТЯХ съм видял подобни графики, изкарани от Канон /могат да се сравняват/[smilie3]

Дата:   26-01-05 00:20

Grandpa - ами това исках да кажа, че е як, и това се усеща дори при описаната от мен горе технология./с малко обективи мога да си я позволя...или трябва да показвам сега сравнения [smilie3] /

Дата:   26-01-05 00:30

То е малко безмислено да се показва, че е як..съгласен съм,/а и така не може много точно да се покаже/ ама казах, попадна ми файла направен така и така и реших да пусна кроп. Не е пускан досега от такъв обектив...пък и от филм не помня откога - поне на приказка да се намираме.
Явно съм се заразил от глупави скорошни "тестове" разни.
Ако не ви инфо, няма да пускам такива общи кропове [smilie7]

Автор: Grandpa   
Дата:   26-01-05 10:57

Mobby_Dick написа:

> То е малко безмислено да се показва, че е як..съгласен съм,/а
> и така не може много точно да се покаже/ ама казах, попадна ми
> файла направен така и така и реших да пусна кроп. Не е пускан
> досега от такъв обектив...пък и от филм не помня откога - поне
> на приказка да се намираме.
> Явно съм се заразил от глупави скорошни "тестове" разни.
> Ако не ви инфо, няма да пускам такива общи кропове [smilie7]
>

Е аз това имах в предвид - разбирам те и ти вярвам (няма нужда да се ровиш за сравнения), но както го постна е общо взето несравняемо (прекалено много променливи играят).
Затова и Жоро и той е прав с горния коментар и пример от неговия пентакс.

А колкото за "сриването" на обективите на другите фирми - не мисля, че е толкова сриване, колкото естествено развитие, подтиквано от технологични новости и от желанието да продават повече.

Дата:   26-01-05 16:15

Та мисълта ми е, че обектива е много важен, ако ще снимаме на 35 мм. кеф, кеф...радвам се, че точно с това изречение направих кеф на един домашен любимец от друг форум. Точно за него го предназначих. Обичам предсказуемите домашни любимци:))
Радвам се , че те кефи Гена и то чистосърдечно...дори си забравил да прочетеш, че не е тест, и съм го подчертал7-8 пъти. Иначе, обектива си е бая важен.
Кънтри малко злобее...ма ши му мине. Ти ши го опраиш там.https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif

Дата:   26-01-05 18:56

Mobby ,okazva se 4e o6te niama takav grub a 6tial da izleze April.....

Автор: Artek   
Дата:   26-01-05 19:18

Abe mobi dick li si samohvalko li si ela da ti prodam oshte niakolko po dobri obektivi na Laika ili da gi trampime za niakakvi drugi pa hodi togava se hvali za rezolucia.Razbra me.Moga da ti osiguria i nikoi lens ALPA ili LINHOF .Ne znam samo dali shte mozesh da platish,a za snimane da ne govorim.Ako za v badeshte iskash da pokazvash neshto kato rezolucia go pokazvai tam kadeto razbirat ,a ne v niakakav sait kadeto zalagvash tezi koito ne razbirat[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна