Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 за хора със здрави нерви
Автор: simon   
Дата:   15-03-04 12:49

http://irc.techno-link.com/chernobyl_rides/

Отговори на това съобщение
 Re: за хора със здрави нерви
Автор: robi   
Дата:   15-03-04 13:04

Невероятен сайт, майсторски разказ! Като по Рей Бредбъри, но действително и много по-силно!

Дата:   15-03-04 13:07

Мен ми се изправи косата, все едно гледам Сталкер!

Автор: robi   
Дата:   15-03-04 13:12

Действителността е много по-жестока от нашите фантазии. Между другото бях в СССР една година след аварията в Чернобил и се запознах в една рускиня, чийто чичо е бил един от атомните физици, които са командиривани от Москва в Чернобил да гасят пожара. Не можеш да си представиш за какви човешки трагедии става въпрос и за каква саможертва от тези хора!!!

Автор: junior   
Дата:   15-03-04 13:24

А всъщност не е САМОжертва, което е още по-лошо....

Автор: Стефан   
Дата:   15-03-04 14:59

Сега се сещам, че имаше някаква компютърна игра "Сталкер", която както следва от заглавието уж е по "Сталкер" или по-точно по "Пикник край пътя" на братя Стругацки, но американците разбира се са извратили интересната и оригинална идея от книгата като са пренесли действието в затворената зона на Чернобил. Може зоната около Чернобил по много неща да прилича на Зоната от "Пикник край пътя", но всъщност в основното няма нищо общо. В случая обаче, този разказ действително напомня за книгата на братя Стругацки, точно защото е по действителен случай. И съдбата на хората участвали в спасителните акции след аварията е в известна степен като съдбата на сталкерите. Същото важи и за семействата и децата им...

Автор: PolarBear   
Дата:   15-03-04 15:26

Впечатляващо. Най-вече със сдържаността на разказа. Защото може да се рзкаже безкрайно много, но вместо живописни или сълзливи словесни ерупции, посланието е предадено само с оглушаващата тишина и абсурдното хоби на авторката...тъй като нормалните изразни средства не са подходящи за този катастрофален абсурд.

Все още много неща, свързани с тази авария не са широко известни. И може би така е по-добре, главното все пак е ясно. Но junior ме провокира да спомена едно от нещата, които ме потресоха най-много.

Преди няколко години участвах в международна мисия в Украйна, имаща отношение и към последствията от чернобилската авария. Изгледахме доста филмов материал. И никога няма да забравя човека на трептящия черно-бял екран, който беше изпратен да се качи на комина, за ...постави червеното знаме, сниман с дългофокусен обектив, ясно се виждаше как с ръка разчистваше стълбичката от парчета, дошли от зоната на реактора...даващ абсолютно безсмислено живота си...

Автор: Photo   
Дата:   15-03-04 15:53

Добър разказ да.
Като малка живеех в Козлодуй, родителите ми все още работят там. Гледали сме много подобни снимки филмчета и какво ли не. Имахме много учения за евакуация, тогава ни беше смешно да гледаме хора с противогази тичащи по улиците. Всеки вкъщи си имаше противогаз, имахме и раздадени едни номерчета, кой къде ще бъде пратен в случай на авария. В момента не си спомням ясно събитията в Козлодуй по време на Чернобилската авария, бях малка тогава. Странното е, че по различен начин се възприенаха тези неща в София например и от хората в Козлодуй. Страха, който лъхаше от всички предавания и интервюта по телевизията, някак не го усещах там. Спомням си и тъй нареченото Козлодуйско предаване на Куку, голяма паника беше всяло навсякъде. Май единствените хора неповярвали на шегата бяха хората, виждащи реактора пред себе си.

Дата:   15-03-04 15:55

очевидно... ако ВИЖДАШ реактора невредим и СЛУШАШ няква измислица по телевизията, на какво ще повярваш???

Автор: shutter   
Дата:   15-03-04 17:23

Редно е да кажем, че по онова време, когато на "обикновеното население" не му се казваше за опасността от радиацията, богоизбраните (разбирай членове на партията, активни борци и техни семейства) са получавали храни и специални инструкции кое би могло да е заразно (като пресните зеленчуци, които тъкмо са излизали на пазара в това време на годината)

Както се казваше - всички бяхме равни, но някои бяха по-равни от другите...

Автор: asahi   
Дата:   15-03-04 17:36

За късмет в онези дни бях в казармата. Времето беше горещо за началото на май и с удоволствие миехме плаца с големите маркучи. Някои дечица обаче ходеха на Първомайска манифестация. И марулки похапваха. Абе беше една грижа за човека...

Автор: stiwan   
Дата:   15-03-04 19:01

Благодарение на Simon научих нови сърцераздерателни факти отлично предадени от
това интелигентно момиче !

Автор: asklep   
Дата:   15-03-04 22:30

Мдаа...,сега разбрахте ли защо трябва да затворим нашата АЕЦ [smilie10]

Автор: snooper   
Дата:   15-03-04 22:35

Otkrih saita pred niakolko dni, ot togava v glavata mi neprekusnato e ideiata da ida i da snimam tam pone za sedmica - kato razbrah ot moi priatel v kozlodui tova e trudna rabota osven ako ne mi stigat niakolko chasa, a az iskam pone za sedmica... no moje bi v selata na sever - v Ukraina i Belarus, ne sega , niakoi den... shte se pobarkam veche - vse Chernobil sanuvam i misleno snimam shediovri tam...

Kogato e stanala avariata sum bil v korema na maika mi, mnoigo bebeta v tia meseci sa izmereli ot zagadachno belodrobno zabliavane kato se predpolagalo, che e ot malkite kolichestva radiacia, az sushto sum bil mnogo zle dva meseca i ne e bilo iasno shte jiveia li, puk sega sum zdrav, prav, da chukna na darvo...

Ima li oshte niakoi navit da varvim da snimame natatuk ?

Автор: BoneCollector   
Дата:   15-03-04 22:43

ДА, АЗ !!!
И аз като видях този сайт (малко преди да го пусне simon тук) първите ми асоциации бяха, че цялата тази атмосфера заслужава да се предаде по подобаващ начин! Сигурно е много интересно там.Тишина... покой...

Дата:   15-03-04 23:04

Аз съм снимал АЕЦ-а, ама само отдалече и то без никви теле-глезотии, само че не мога да открия снимките да ги пусна в тази дискусия.... Но има големи рестрикции- там няма да може да се снима вътре...

А колкото до Чернобил... голяма трагедия, ама не ми се рискува да ходя в дивия СССР, където от имперско време няма принципни промени, за да си начешам крастата...

Все пак ако някой реши да ходи да пуска снимки.... [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   15-03-04 23:21

Junior - za kozlodui se pishe edna molba da snimash vutre i ako imash nekoi vatreshen moje i da stane, ne e chak tolkoz trudno, az imam priatel tam ,ama nemam 18 - sled oktomvri moje da si napisha edna molba...

Дата:   15-03-04 23:27

AAAA приятели имам 10тина... ако това е проблемът... Ако искаш мога да ги питам как стои въпросът.... (сериозно)

Само че първо трябва да кажеш КОЙ точно октомври трябва да мине и КЪДЕ ще бъде изкарана тази дата?[smile] [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Автор: Стефан   
Дата:   15-03-04 23:45

Какво пък ще му снимате на АЕЦ Козлодуй, откъде ви хрумна, че може да има нещо общо с атмосферата на Припят или въобще на зоната около Чернобил. Единственото което ще намерите там е атмосфера на нормална промишлена инсталация, при това най-добре поддържаната в България, ако искате постапокалиптични кадри по-добре отидете в кое да е друго енергийно или промишлено съоръжение, ще имате изобилие от такива кадри [smilie18] Защото предполагам в АЕЦ-а внимават и за чисто козметичната страна на въпроса - нали трябва да убеждават постоянно разни неграмотни европейски пишман еколози, че не са Чернобил...
Колкото до Припят и околностите, това наистина е нещо уникално и да се надяваме че ще си остане уникално... Един добър фотограф може да направи страхотни кадри там, но си мисля, че в такива случаи обикновената документалистика си остава най-въздестваща...

Дата:   15-03-04 23:52

И аз съм съгласен, че трябва да се поснимат стълбове на Соца като Марица Изток, Нефтохим-а, Соди, Мини Бобов ДОл, Кремиковци...
Даже имам идея за Фото-проект с подобна тема, ама още не съм готов да я предлагам (а и не знам дали изобщо ще му допадне на някой моя начин на мислене по въпроса...)

Автор: BoneCollector   
Дата:   15-03-04 23:55

И все пак си мисля, че един опитен фотограф може да направи много по-въздействащи кадри от документалните :)

Дата:   16-03-04 00:40

Stefane, shto puk reshi, che pravim analogii mejdu AEC kozlodui i pripiat? Az obicham da sniam pormishelni motivi, nezavisimo dali sa novi ili stari - vseki detail si nosi svoiata cena , koiato se promenia s vremeto.
Junior, niama nujda da pitash, nii si imame debela vruzka v centralata - ama ne i v toia forum, ti si mladshi, ne gi zavari tia dandanii[smilie5] [smilie2] [smilie8] [smilie9]

Автор: white_man   
Дата:   16-03-04 00:50

Така като гледам и си мисля ,че цялата тази история със създаването на атомните централи е пълна лудост.В USA има огромни области ,които се захранват с електричество само с помощта на водата и вятъра.Няма ли как да е така и в България.Трябва ли наистина да съществува Аец???
България е толкова малка,струва ли си риска да се превърне цялата в такова мъртво място?

Дата:   16-03-04 00:52

900 години период на полуразпад...мисля,че нищо друго не мога да добавя,все това ми се блъска из главата,а това че града е бил толкова малък е чиста случайност...

Дата:   16-03-04 08:33

Кои дандании не съм ги заварил бе Снуп???[smilie11]

(Съгласен съм с Бледоликия за АЕЦ-ите - има къде по-ефтини, безопасни, ефективни и чисти начини да се проичвежда енергия)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна