Автор: asahi
Дата: 20-01-05 18:31
Искам да снимам!
Приятно ми е да показвам моят поглед върху света чрез фотографиите си.
Вече е толкова лесно. Щракам и снимката е вече на дисплея на фотоапарата. После на компютъра, после на принтера или в интернет.
Но защо все нещо не е наред? Изглежда толкова лесно. Колкото повече напредвам толкова повече въпроси изникват пред мен. Не ме задоволяват автоматичните настройки на камерата. Виждам снимки от по-прости камери, които са прекрасни.
Искам да снимам по-добре.
Искам да разбирам всичко това, което правя.
Искам да правя по-добри снимки.
Искам някой да отговори на всичките ми въпроси. Поне на повечето.
Искам да знам. Искам да мога.
Един курс ще ми дойде добре. На български и като за мен.
В отговор на тези желания организирам курс по дигитална фотография и обработка на изображения с Фотошоп. Материалът, който съм подбрал за курса, е подходящ за начинаещи и леко напреднали любители,
с начална компютърна грамотност и познания по физика на ниво 8-ми клас.
Накратко за темите:
-Малко история на фотографията. Фотографията като професия и изкуство. Жанрове, стилове, техники.
-Светлина – характеристики, източници, измерване, ефект на светлината върху различни повърхности.
-Цвят. Получаване. Възприятие на цвета.
-Общо устройство на конвенционални и дигитални фотоапарати.
-Оптични системи и обективи, конвертори. Видове обективи, параметри, приложения. Филтри.
-Взаимодействие на светлината със светочувствителни материали. Експозиция. Малко за филмите и повече за матриците.
-Начини и режими на фокусиране, мерене на светлината, експозиционни режими на дигиталния фотоапарат, работа с готовите програми. Баланс на бялото.
-Карти, рийдъри, софтуер, файлови формати. Аксесоари.
-Изразни средства при фотографията.
-Осветление – естествено, изкуствено, студийно. Избор, аранжиране, мерене, комбиниране на светлинни източници. Практики на открито и в студио.
Как се снима пейзаж, архитектура, репортаж, спорт, предмет, портрет и работа с модел, макро, нощно, панорамни снимки. Подробни практически занимания за приложение на различни видове дигитални апарати в различните жанрове.
-По-сериозно за композицията, за ракурса, за светлината, за цвета. Важното и второстепенното в снимката.
-Обработка на изображението. Организиране на архиви от дигитални изображения.
-Запознаване с Фотошоп. Основни параметри на дигиталното изображение. Размери, резолюции, цветни пространства.
-Инструменти на Фотошоп. Малко теория и много практически задачи за обработка на снимката. Конвертиране на файлове. Отстраняване на дефекти, прекомпозиране, селекции, слоеве, маски филтри. Плъгини.
-Още за цвета. Как да получим предвидим цвят? Цветови модели, профили, калибриране на устройства, управление на цвета. Демонстрация за настройки на монитор и принтер. Особености на различните печатащи системи.
-Подготовка на файл за печат или публикуване в Интернет.
Някои от темите ще се разглеждат в повече от една сбирка.
Курсът се провежда в сградата на частно училище “Веда”. Намира се точно срещу училище N100. Кварталът се води Фондови жилища, ето и линк към картата. Мога да подпомогна с транспорт до 4 човека от центъра до там и после обратно.
Залата е оборудвана с компютри. Курсистите получават учебни материали – печатни на на CD, инсталиран софтуер, условия за изпълнение на практическите занимания.
Някои от снимките се отпечатват на място, а други – за следващото занятие. Не се заплаща допълнително.
Част от практическите задачи се изпълняват на място, други на открито и в студио.
Има възможност за работа с различни дигитални фотоапарати и аксесоари.
Обстановката е приятелска и колегиална. Основните занятия се водят от мен, а други от изявени специалисти в конкретната област. Пипа се всичко и няма неудобни въпроси.
Имам готовност курсът да започне в началото на февруари, веднага след като се наберат желаещи. Срещите са два пъти седмично по 2 астрономически часа (от 19 до 21 часа) или общо 60 часа. Външните занятия продължават по-дълго, разбира се.
Цената е 280лв. В нея са включени разходите за учебните материали и консумативи.
Готов съм да отговоря на вашите въпроси, зададени тук или на мейла asahi@dir.bg.
Постингът се редактира в отговор на вашите запитвания.
Публикацията е редактирана (21-01-05 09:53)
|
|