Автор: fotorafi
Дата: 30-04-08 10:04
Фотографското обучение у нас е гола вода. Преподавателите -"велики", обучаваните на самотек. Брат ми по едно време поправяше механичната фототехника на един фотографски университет в Ню Йорк.Та ми донесе една примерна програма за обучение на студентите.Държат на общата им култура, изпитите са доста разнообразни. Направи ми впечатление, че 1. година всички снимат и обработва курсовите си работи само на черн-бял филм с фотоапарат- САМО с нормален обектив.Втората год. могат да ползват и цв. матерял заснет САМО с твърда оптика. След това им се позволява, и голям формат и дигитална и т.н. Поощтряват самостоятелното мислене и оргиналните идеи. След 3 година се отедят и спецялизират- за фотожурналистика или реклама,Интересното е ,че на 3 курсисти има един преподавател,които работи само с тях тримата. Те са неговия екип, той ги подготвя,защитава им идеите,той ги критикува и дере. А за таксите нямам представа,сугурно не са за мислене. Но те теглят банкови кредити,после ги погасяват. Хонорарите им не са като нашите. Аз съм получавал от столичен вестник-лидер в бранша 0,40 лв авторско право за снимка вътре, а за първа страница - 0,80 лв. Техника не знам дали се запасяват, но имат по нещо лично. Средноформатни и голямо форматни / имаха няколко Хаселблада, Линхофи, Зинара за общо ползване в института. А всичко друго на лайка формат и дигитални. В САЩ Никона е на почит. А когато имат нужда от спецялна техника-осветление, фонове, студия,камери,даже и вкл.кино и видео-взимат под наем за определен период, плащат и връщат. Друг свят. Говорих с един поляк, от 15 г. е там,добър фотограф. Отначало никой не го е бръснал за слива. Работил като чирак. Не те взимат на работа, ако не си член на синдиката, не можеш да станеш член на синдиката,ако не си работил 2 год. Затворен кръг.Чиракувал и снимал. Предлагал матеряла,темата си в библиотека на дискове. И когато дадено издателство или автор пише книга или има публикация /примерно книга за изкуството на ацтеките и маите, или за Тибет- отива в Библиотеките,рови се по директории в архива и си избира, купува и ползва. Естествен подбор-взима най-доброто. А не на баджанака или на любовницата,защото правила... Купува си искания матерял. Библиотеката задържа 30% останалите са за автора 70%. Та той каза, а не казват какви пари струват снимките,че с два календара-снимките-два календара на фирми по 12 стр. си осугурявал живота на семейството за една година, ама сега,след 15 копане. Та бих искал и у нас да има такива класове по 3 курсиста с по един преподавател и накрая на годината-годишен семестрялен изпит! Всеки курсист по 4 снимки,на свободна тема,заснети и изработени лично от него, правят една изложба и читавото веднага си изпъква. Много се разприказвах и рамечтах, като арменец. Ако сте навити, по празниците, организирайте се да се видим,ще пием по бира и поговорим .Фотофорума организира един спецялен съботно-неделен курс-теория и практика по фотожурналистика. Аз ще го водя да видим. Аз съм силен във фотожурналистиката
Художествената фотография си имам други колеги. Редно е всеки да си копа в градината, която е негова.Та рещете, готов съм да обсъдим много неща, а откровенно аз не крия занаята което го знам-казвам го-колко ли години ми остават та да пазя и крия? Рафи![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
|
|