Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Търся обектив за увеличител
Автор: koko_k   
Дата:   05-08-05 15:22

Търся много спешно обектив за увеличител Opemus 5a,поне да е 105 мм и нагоре!Хора много ще съм благодарен ако някой има и продава!
koko85@abv.bg

Отговори на това съобщение
 Re: Търся обектив за увеличител
Автор: zed   
Дата:   05-08-05 15:50

Колко мм. е резбата, защото имам един Meopta- Belar 105/4.
Не съм сигурен обаче, дали ще ти свърши работа.Резбата му е 30мм.
Другият, който имам е PZO Amar 105/4.Той е с по-широка резба-41мм.
Ако имаш интерес звънни на тел 02/......, или 02/......- Здравко.

Автор: джъмбо   
Дата:   05-08-05 23:25

мися че е 30 мм
аз за моя опемус навремето правих магарии и му навъртях М42 [beer]

Автор: dobrifoto1   
Дата:   05-08-05 23:56

Имам АМАR/S,4,5/105,полски,неизползван-работил съм само с лайка филми.М 42.

Автор: ikabo   
Дата:   09-08-05 22:17

rodenstok-rodagon-5,6/105 mm
snaider - symmar -5,6/150 mm

cena po 100$ edinia !!!

Автор: icikonti   
Дата:   11-08-05 12:35

Вземаш един стар обектив от някакъв фотоапарат 6/9 за 10-20 лева и как да е го закрепяш на мястото и си караш работата.Полските копирни обективи не струват.А чешките само един от 3-те вида 105 мм е добър по рязкост , но не мога да посоча кой точно.Всичко останало е боза.По добре както казах си вземи снимачен обектив , щото е по -добър от копирните.[beer]

Автор: elbo   
Дата:   11-08-05 16:57

пробвал сам , но не стават / с тесар -2.8/50мм / - копираш в някакав формат , но на други формати не става !!!
То ако бяха добре - нямаше фирмите да произвеждат копирни ленсове ....
[ezik] [ezik] [ezik]

Автор: n1x0n   
Дата:   11-08-05 18:16

По добре както казах си вземи снимачен обектив , щото е по -добър от копирните

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Не заблуждавай хората.

Дата:   11-08-05 19:26

http//photo-forum.net/index.php?app_action=galeri_image&IMAGE_ID=......

[smilie19]

n1x0n , Абе готин, ти освен с дигиталка , влизал ли си някога с ленти в лаборатория ??????
Не заблуждавай младите !!!
Но между другото нека си закачат фото обектива на магнифакса и да пробват да копират от 18/24 до 50/60 !!!

Май се бъркаш с обратния вариант !!!

С копирни обективи се правят едни от най резките репродукции и сложен на мях или пръстени стават невероятно резки и с дълбочина на фокуса фотосн.
пиши го т,ва в книжките даже !!!
Пробвайте , копирайте, то човек се учи от грешките си ....

Автор: dobrifoto1   
Дата:   11-08-05 22:36

Отново се обаждам. АМАР-ът,който предложих,
е с присъединителна резба М42х1. Резба с М41
няма. А това, че полските били БОЗА, много се съмнявам.
Предлагам го срещу 50лв.
Телефонът ми е 0885 345 776.
Привет!
Добри

Автор: 5kan   
Дата:   12-08-05 09:01

за полските обективи [smilie23] поне тези , които съм ползвал (от 3 Крокуса по 2 обектива)
по тази причина навремето минах от Крокус на Магнифакс (докато не се появи Дурст)
то не напразно си имаше лаф
"Дето има Крокус - нема фокус"
напълно възможно е и да има добри измежду тях
по-добри резултати съм имал за 35 мм с Индустар 3,5/50 и за 6х6 Тесар 2,8/80
ако говорим обаче за Шнайдер и Роденщок, па дори и Лайц - те знаят как се правят обективи за съответното приложение

Публикацията е редактирана (12-08-05 09:02)

Дата:   12-08-05 19:01

[smilie24] [smilie24] [smilie24] немски - но западни
[smilie24] [smilie24] японски
[smilie24] чешки
[smilie23] [smilie23] [smilie23] полски
класацията на руските е само за черно/бяло, в цвят са трагедия !!!

Погледнете в bhphotovideo.com ;> darkroom > enlarjing lenses

ВИЖТЕ ЦЕНИТЕ - там няма грешка - цената е право пропорционална на качеството !!!
[beer]

Дата:   13-08-05 12:51

Автор: ikabo
Дата: 11-08-05 19:26

n1x0n , Абе готин, ти освен с дигиталка , влизал ли си някога с ленти в лаборатория ??????
Не заблуждавай младите !!!

Абе смотан, искаш ли за разнообразие да четеш ВСИЧКО по темата?! Това с bold в мнението ми е цитат от мъдростите на icikonti.

Баси нечетящите отворковци налазиха тука и всеки бърза да извади средния пръст.
Я да се стягате!

Дата:   15-08-05 09:40

n1xon,

Sorry, но мислех че този " болд " , без кавички е съкровенното ти мислене по въпроса - слагай кавички , че двама - трима авери ме питаха как е възможно , този много готин , да твърди тези тъпотии и да лъготи малките ...

А средния пръст ти го компенсирам с три китки[thankyou] [thankyou] [thankyou]

Между другото , като ти гледам профила , доста си го закъсал откъм идеи и май Ти отиваш към доказана смотаност...

И вси пак , ако още си нервен , другия път ще ти напиша една рецепта за ксанакс или реланиум и т. н ....

Помагат тия лекарста на много хора ...
[thankyou] [thankyou] [thankyou]

Дата:   15-08-05 10:45

Между другото , като ти гледам профила , доста си го закъсал откъм идеи и май Ти отиваш към доказана смотаност...

Охх... недей... остроумието ти ме убива!
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

п.п.
Извинението се приема.

Дата:   15-08-05 12:53

н1х0н,

много си се стегнал , кофти ситуация !!!
Но има ляк :

++++++

Rp. Xanax 0,25mg
D. scatula orig. № 1
S. сутрин и вечер по една капсула.

+++++++

Ако, не Ти помогне, / но требе да мине време / - обади се - има и по-
силни , ша та оправим , нема да се плашиш ...
[thankyou] [thankyou] [thankyou]

Дата:   16-08-05 13:22

Интересно "мнение" имаш , но просто НЕ Е вярно.Отваряш който и да било български или чужд учебник по обща фотография и четеш... Там го пише.

Дата:   16-08-05 17:27

Кое пише? Че обективите за снимане са супер за копиране?

Дай го тоя учебник дето го четеш, да го видим де, само се стискаш! [smilie5]
Това е сигурно учебника, в който пише че за портретна и рекламна фотография не ти трябват остри обективи?!
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Сега аз да ти кажа нещо, за да го знаеш.
Копирните обективи са много по-различни от снимачните, най-малкото поради следните фактори:

- снимачните обективи фокусират на дистанции вариращи от безкрайност до под метър, прожекционните са предназначиени да фокусират САМО на пределно къси дистанции. Всеки вид оптика съответно е оптимизиран за съответните снимачни разстояния.

- снимачните са оптимизирани за да се прожектира обемна среда върху плосък филм/матрица, докато прожекционните - от плоско на плоско. Затова едно време преди да има скенери имаше специални репро-обективи, които на близки разстояния даваха много равномерен фокус по целия кадър /какъвто снимачните не дават/

- разположението на диафрагмата в обективите за снимане и копиране е различно. При снимачните тя е позиционирана така че да ограничава /с минимум последици/ светлина идваща отпред, докато при прожекционните е точно обратното - ограничава се светлината идваща отзад на обектива.

Това са далеч не всички, но поне най-основните съображения, поради които снимачен обектив НЕ Е ДОБРЕ да се ползва за копиране.

Ако нямаш друг изход - ОК, ако нямаш пари - ОК, но принципно копирането със снимачен обектив е сериозен компромис и е редно да се избягва.

Дата:   17-08-05 12:49

4eti pove4e.....

Дата:   17-08-05 18:01

Така ли?! [smilie5] За да компенсирам твоята неграмотност ли?!

[smilie18] [smilie18]

Ти просто си един дърдорко, който един път не си е обосновал позицията... нямам време за спорове с радиото. Сори.

Автор: Максим   
Дата:   13-09-05 15:53

Тази тема ме разби откъм хумор[smilie5] [smilie5] [smilie5]
" n1x0n - Кое пише? Че обективите за снимане са супер за копиране?" - че защо не !! Имам снимачен репрообектив Leitz Wetzlar 4.5/50 . Обектива освен за репродукции, се ползва/прилага и като копирен, та ако щеш и като макро![ezik]

"n1x0n -Това е сигурно учебника, в който пише че за портретна и рекламна фотография не ти трябват остри обективи?!" - в много учебници пише, че за ПОРТРЕТНА фотография не се прилагат остри обективи.
Поради пускане на серия остри в центъра обективи за Мамия (серия "chrom") са се получили доста оплаквания от фотографи-портретисти, и Мамия пуска серията "black" - с по-равномерно разпределение на резолюцията център/край и съответно по-малко остър в средата - това като един пример.[ezik]

"n1x0n- снимачните са оптимизирани за да се прожектира обемна среда върху плосък филм/матрица, докато прожекционните - от плоско на плоско." - ауу, каква разлика гледай ти! Че кои обектив на добра фирма не е с приблизително равна резолюция център/край и какво общо има това с обемната/плоска среда? Там е работата, че снимачните обективи освен към резолюция, се балансират за много други неща.

"n1x0n - разположението на диафрагмата в обективите за снимане и копиране е различно. При снимачните тя е позиционирана така че да ограничава /с минимум последици/ светлина идваща отпред, докато при прожекционните е точно обратното - ограничава се светлината идваща отзад на обектива." - тука вече падам от смях [smilie5] [smilie5] [smilie5]
Повечето такива обективи са симетрични анастигмати, някои от които дори АПОхромати. При тях диафрагмата така и така е точно в симетричния център, за да няма дисторзия (която иначе ще я има в определена степен и отзад, и отпред).[ezik]
Всеки добър копир се ползва и като добър репродукционен апарат (дори Опемус), към него се продават съответните приспособления.
Какво ще кажеш тогава, как ще е добър, като светлината му идва изотпред при репродукции...а не изодзад?[smilie5]
Доста хумор прочетох тук и изсмукани от пръстите опити за знаене (без книжки и практика)[smilie5]

Нека допълня повечето разлики от снимачните и копирните обективи. n1x0n е казал само една верна:[smilie5]
- копирните обективи са много по-малки (те не са оптимизирани за SLR и теле/обърнаттеле ефект), каквито са повечето SLR обективи.
- копирните обективи нямат удължен тубус, а се закачат на мех.
- копирните обективи са слабосветлосилни (но добри, те не е нужно "да се отварят" много).
- копирните обективи са по-тежки - в тях се използват по-тежки стъкла.(защо е така чети по-долу)
- копирните обективи са предвидени за работа в ГОЛЯМ ТЕМПЕРАТУРЕН ДИАПАЗОН без това да се отразява на качеството, без да се получават температурни разширения/деформации по лещите и конструкцията. С други думи при постоянно интензивно напичане от лампата над тях.[shtrak]

Автор: djidji   
Дата:   13-09-05 16:10

Аз никога не съм копирал ръчно в лаборатория, пропуснал съм тази ера, но в настолната ми книга Closeups in Nature един от любимите ми фотографи John Shaw дава съвет за екстремни увеличения да се ползват обективи за увеличители, обърнати назад, пред макро-мех. Част от причините за това бяха изтъкнати по-горе от nixon.

Автор: Максим   
Дата:   13-09-05 17:11

djidji -екстремни увеличения при снимане с фотоапарат, нали? Я виж ти?[smilie5]
Значи правило 1: копирните обективи стават за снимане на неплоска среда!![smilie3]
(А аз по-горе за какъв обектив ти говоря?)
Добре си прочел John Shaw, а защо не прочетеш добре и моят постинг в частта си "Имам снимачен репрообектив Leitz Wetzlar 4.5/50 . Обектива освен за репродукции, се ползва/прилага и като копирен, та ако щеш и като макро!"?(без да се обръща[smilie5] ) Определено обектива не се обръща наопъки нито като репродуцира, нито като копира.
John Shaw не знае ти с какъв копир-обектив ще снимаш, а ти дава предложението вероятно, ако нямаш макрообектив и ако снимаш наблизо и имаш мех. Възможно е да е от УПА или Крокус, индустар, микар , емитар..или друг несиметричен евтин, дето не ползва копира за репродукции.
Добре е като четеш, да разбираш какво пише. Не е излишен и известен опит с тези неща, когато говориш.
Защото ако си говорим така по принцип, аз ще ти кажа, че много обективи се използват за макро, като се обърнат наобратно и се захващат за апарата чрез филтърната резба – например, Biometar 80/2.8 за Pentacon Six, даже същият произвежда съответната приставка. Вероятно доста автори са го написали. (което не го прави добър макрообектив)

ПП. Триплета е симетричен, но тек лещи, затова блендата може да е пред или зад средния елемент..т.е. несиметрична.

Публикацията е редактирана (13-09-05 17:17)

Автор: djidji   
Дата:   13-09-05 17:51

Абе логорея такава, не споря, а те допълвам! Време за чекийка, а?

Автор: flashman   
Дата:   14-09-05 12:29

Обектив Anaret 4,5/105 - като нов! За 100 лв. ще го извадя от комплекта на Магнифакса...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР