Автор: Mobby_Dick
Дата: 25-06-05 13:08
FD 1,4/50 S.S.C.червен шрифт(с бялата гривна) не е оригинален за Canon A1, нито за АЕ-1,АЕ-1 electronic, AV-1.
С този обектив се предлагаха първите Canon FD от серията F- като започнеш от FTb (имам такъв със същия щатен обектив)
А-серията е с оригинални черни FD 1,4/50 или 1,8/50 (без бялата гривна). Всички А1 в работата са ми закупени така (+много друга оптика за тях де)
Т-серията вече пък я предлагаха със щатен варио - напр. 35-70/3.5-4.5; 28-55/3.5-4.5
Изобщо черния FD 1,4/50 замени белия с гривна FD 1,4/50 с течение на годините и моделите.
Тук не искам да казвам кои е по-добър и защо. За тази работа се правят тестове.
За мен двата са почти идентични.Все пак има особености - черния се слага по-бързо на апарата, както и на авт.бленда. Освен това, ако се слагат на FTb ,които няма автоматика, не може да се сложи ако обектива е на положение "А".
Та този 1,4/50 (бял или черен - имам и снимам с двата) е много добър обектив (сравнен със всеки друг подобен..еос, никон и т.н.) ама...ама аз снимам и с Leica R 50/1,4 и ще ти кажа съм им правил сравнения - разлика от земята до луната на отворена бледна, разбира се. Сумикрона запазва идеална резолюция и геометрия на образа и на 1.4 0(пробите ми бяха на архитектура и старец със брада)!! То затова разликата в цените е 20-тократна де.
Всеки нормален канонски ФД има по една лещичка повече вътре за 1-ца бленда над 1.8, от стандартната немска цайсове схема на симетричен анастигмат - biotar.
Така е от FD 50/1.8....FD 50/1.4....до ...FD 50/1.2 !!
Това е неизбежно за да расте светлосилата при добра резолюция, но симетрията, а оттам дисторзията и геометрията на образа се нарушава доста. Затова идват на ход асферичните (напр. Canon FD L 24/1.4 asferical !!)
В 35 мм.МФ SLR аз снимам на два стандарта основно - Leica R i Canon FD. Имам всичката ми нужна оптика за тях.
За първото ясно, а ФД особено предпочитам не само заради разнообразието от тела за всяка нужда, обективи уникални също (които не е нужно много да мислиш, и снимаш на трудни места)...ами на тази система закачам всякакви други МФ обективи (от М42, Екзакта, Пентакон, Киев) без труд за работа, защото има късата работна отсечка!
Нямам обективи на байонетите на Яшика/контакс, олимпус, (не ми е нужно да снимам на всички системи и не мисля да минавам)
Снимал съм с 50 мм. Planar-и на Цаис-Контакс 35 мм., найстина един от най-чудесните обективи! Разминах се с един такъв, иначе щях да съм взел вече и някакво подобно тяло за него.![[smilie5]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie5.gif)
|
|